Повечето жалби срещу лекари - заради лошо отношение

От 100 заведени граждански иска за лекарски грешки до съда стигат едва 10%
19 мар 2014 18:51,
21
Повечето жалби срещу лекари - заради лошо отношение
Снимка: Булфото, архив

От 100 заведени граждански иска за лекарски грешки едва 10% стигат до съда, като най-чести са оплакванията срещу лекари заради лошо отношение към пациентите. Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заяви, че другите най-чести искове са за некачествено лечение и искане на подкупи.

„Най-често са свързани с болницата и водещето според мен е лошото отношение към пациента, това ги кара да се оплакват. Искането на пари е друга тема, от която често се оплакват, често се оплакват от ТЕЛК. Невинаги оплакванията са основателни. В част от случаите няма основание“, обясни пред БНР той.

Христина Николова, която е адвокат в Центъра, обяснява, че една от причините исковете на гражданите да не стигат до магистратите са честите отводи на вещите лица, които също са лекари.

По думите й съдебните искове срещу медиците или болници стигат само до съдебна фаза. „Привлеченото вещо лице, което е и лекар, първо му е трудно да прецени каква е точно причината за полученото следствие и второ, малко или много, се притеснява от колегите си и определено е изключително трудно да бъдат обективни и да дадат едно обективно заключение. Много пъти те си дават отвод", казва тя.

На базата на събраните жалби Центърът за защита правата в здравеопазването ще направи оценка на 300 дела, 6 от които ще бъдат финансирани от организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Споко. Още малко и няма да има от кого да се оплакваме. Ще се освободим най-после от тези наши "некадърни" лекари. Ще дойдат чужденци от близкия и далечен изток и ще им плащаме на тях по 5000 лева, защото за нашите ни се досвидя. Дай-боже чужденците да са по-добри специалисти. И дали ще търпят да се отнасями с тях по същия начин? Едва ли.
15
0
 
3
 
! Отговори
of 8корекция на коре преди 10 години
Вещи лица,когато става въпрос за медицина, наистина могат да бъдат Само лекари.Само Лекарите имат тази компетентност! Твърде сложна е тази материя, и най- трагичното е ,че всички правят опити да я упражняват
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Една от целите на прехода заложена от американците беше да се съсипе здравеопазването в България и така по насилствен начин да се редуцира населението. Другият метод е намаляване на майчинските, стимулиране на *** раждаемост, поставянето на лекарите в условия на див капитализъм и печалбарство, с което станаха машини за изкарване на пари а не лекари. Предполагам, че това вече е ясно на всички ...
13
0
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
Кой е виновен за това,че за четвърт век от България избягаха една четвърт от хората живеещи в нея?Отгвор А или плюс-политиците.Отговор Б или минус-лекарите.Моля гласувайте.
12
4
 
13
 
! Отговори
БГ преди 10 години
НИКОЙ ЛЕКАР НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ТЪРПИ ,ПРОСТАЦИ С АГРЕСИВНО ПОВЕДЕНИЕ И НЕ Е ДЛЪЖЕН НА НИКОГО,ХОРА РАЗИБРАЩИ ОТ РАКИЯ ,ТУРШИЯ ,ФУТБОЛ И ПОЛИТИКА, ТРЪГНАЛИ НА ЛЕКАР С БАБАИТЛЪК,АЙ СИКТИР
11
3
 
6
 
! Отговори
Lekar ne za vas преди 10 години
Ebah vi mamichkata bulgaristanska ***.Otkak se mahnah ot BG,rabotia i peja.Vie ostavate bez lekari i umurate,skotove prosti.No predi tova me zunete po gaza i da hodia da si vzema dush,Ismet dolna.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
news.data.bg/2/bulgaria/567296/%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b0_%d0%bd%d0%b0%d0%b9_%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%8f%d1%82_%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
защо лекар ходи лекар да го лекува незнае какво да направи
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
анонимната а ти как стана дали си разбираш от работата не ходя и е по добре
7
6
 
11
 
! Отговори
анонимна преди 10 години
Лекувайте се сами като толкова знаете да се оплаквате от лекарите. Никой насила не ви води в болница да търсите помощ там. Нали всички сте супер интелигентни как така не станахте вие лекари?
6
3
 
4
 
! Отговори
корекция към истинат преди 10 години
корекция към истинатаПривлеченото вещо лице, което е и лекар, първо(второ) му е трудно(не иска) да прецени каква е точно причината за полученото следствие и второ(първо), малко или много, се притеснява от колегите си и определено е изключително трудно да бъдат обективни и да дадат едно обективно заключение. Много пъти те си дават отвод" корекция към истината
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
към лекарите как може месец да хода при лекари с 41.5 градуса температура и да ми дават парацетамолче на втория легнах 3 месеца неподвижен без да могат да ме излекуват за преглед на скенер ми изкажа 100 заплати това беше 97 година имам документи за прегледите от тогава лекарите за мен са нищо
4
13
 
13
 
! Отговори
varg преди 10 години
Повечето лекари са убийци.
3
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
90 прцента незнаят какво да правят зная го от личен опит
2
10
 
20
 
! Отговори
аз преди 10 години
До хлъц Aми за 800 лв заплата толкова.За 5000 ще бъдат учтиви.А някой правил ли е изследване какво е отношението на пациентите към лекарите.Защото учтивостта е двустранен процес.
1
10
 
13
 
! Отговори
хлъц преди 10 години
Еми на миличките доктори са им малко парите и са изнервени ! Груби са защото им идват за преглед недостатъчно богати пациенти !