Ще има уволнени за акцията в Лясковец!

Главният секретар на МВР призна, че двама полицаи са провалили операцията
Обновена: 19 мар 2014 18:25 | 19 мар 2014 17:17, Камелия Цветанова
181
Ще има уволнени за акцията в Лясковец!
Светлозар Лазаров Снимка: БТА

Ще има уволнени служители, след като приключи пълната проверка по случая от 14 март, когато 53-годишният психично болен Петко Петков от Лясковец уби един спецполицай и рани други трима. Това обеща заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов пред ресорната парламентарна комисия.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пък призна, че операцията е провалена, макар че е била много добре планирана предварително, в пълен синхрон между отделните звена и всички участници в нея са били инструктирани.

Оказа се, че причината да се стигне до убит спецполицай са двама служители от Криминалния сектор на областната дирекция на МВР във Велико Търново, които са отишли да снимат къщата на Петков, без обаче да имат разрешение от когото и да било и дори са допуснали Петков да ги види.

Още по темата
Един от двамата е Павел Ангелов, бивш бодигард на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, стана ясно от думите на депутата от БСП Кирил Добрев.

Лазаров потвърди името, но не пожела да коментира другото твърдение на Добрев. Главният секретар обаче отказа да посочи името на другия.

По думите му колегите на криминалистите от местната полиция твърдят, че са добри професионалисти. Той обаче призна, че е изненадан от подобна характеристика, защото единият от двамата преди две години се е самопрострелял, докато си „играел” със служебното оръжие.

Двамата криминалисти са отишли до къщата на Петков на 13 март, ден преди операцията. Те са били цивилни и целта им е била да направят снимков материал на жилището на стрелеца, въпреки че повторно заснемане не е разпоредено от когото и да било.

Докато те снимат, са били видени от Петко Петков, който се е скрил в апартамента си. След това двамата криминалисти са осъществили контакт с полицейски патрул, който е бил там, защото от известно време винаги е имало такъв между къщата на Петков и училището. Единият от цивилните дава камерата на униформения, за да снима къщата, униформеният влиза и снима вратата, звъни на звънеца, вика Петков и в същото време снима. Когато приключва със снимането, той се връща и дава камерата на цивилния.

След като са забелязали, че Петков ги е видял, цивилните споделят това с униформените, които не са знаели за операцията, а цивилните са били уведомени, разказа Лазаров.

„Аз не знам защо тези двамата са направили повторното заснемане, защо са установили контакт с униформените, това е самоволно”, коментира той.

Главният секретар добави, че директорът на местната полиция твърди, че около 17 ч. те са му докладвали, че са снимали, но не и че са били забелязани от Петков. Същия ден двамата криминалисти са се свързали и със спецполицаите, на които са изпратили записите, но отново не са ги уведомили, че са били видени от психично болния мъж, а според неговия психологически профил той е много агресивен към две неща – деца и към униформените служители, обясни още Лазаров.

Според него двамата вероятно са били наясно с психологическия портрет на Петков, защото и през 2012 г., когато е имало искане за такава операция, но е била отказана от тогавашния главен секретар Калин Георгиев, са били на известни позиции в полицията.

Освен това на 13 март чистачката на училището е споделила, че Петков й е казал, че „утре взима пушката и ще избие децата” и е установено, че той е чакал полицаите.

„Оттук нататък баретите попадат в реална засада, но благодарение на професионализма им и на саможертвата на единия от тях са предотвратени по-тежки последици”, обобщи той.

Според Лазаров Петков се е готвил за тежка обсада, къщата му на практика е била барикадирана и е имал огромно количество хранителни продукти.

Той е можел да води отбраната си с дни, смята главният секретар на МВР.

Цветан Цветанов от ГЕРБ пък обяви, че ще иска създаването на временна анкетна комисия в НС, която да проучи всички факти и обстоятелства, свързани с операцията в Лясковец.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
0
 
! Отговори
stresov преди 10 години
ne barzaite tolko mnogo, de. sakin, bez stres, molya! da ne se spanete sega na nyakoi kamak.na sledvastata expedicia ste ostanat s oste 5-6 laureati po-malko. poleka - leka ste izcheznat i sami.
147
2
 
8
 
! Отговори
предложение преди 10 години
Този нискочел кадър на МВР без образование с вид и обноски на чобанин, зет на Камен Пенков който пък беше частен охранител и приятел на Р.Петков и си мешаше капите с братя Галеви да вземе да си подаде оставка и да се гръмне.
146
1
 
2
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
до 168 ))))))))Мче тъй, я, за какво са ни пушки, ние ако тръгнем да воюваме помежду си по една лопата ще ни е достатъчна))) Ама си живеем нормално, погребваме възрастни, купуваме подаръчета на новородените - живота си тече. Мъжете зимата ринат заедно сняг, жените лято копаме градинка в задното дворче - изобщо, обичам си моите съседи. И нямаме пушки, и не заплашваме децата, за това баретите не ни лазят по балконите.
145
1
 
6
 
! Отговори
симпатяга преди 10 години
Добре де, само аз ли не разбирам. След такава потресаваща некадърност, в белия свят си подават оставка поне министъра и гл.секретар на МВР, да не кажем, че в нормална страна оставка ще подаде и министър-председателя. Може да нямат вина, но имат ОТГОВОРНОСТ за бездействие и ненаправени реформи! Това толкова ли е трудно да се схване? А те *** щели да уволняват!? Политиците носят отговорност, даже и без вина, разликата е доста съществена.
144
1
 
3
 
! Отговори
Симо преди 10 години
Оставка : Некадърници.
143
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станали сме робокопи. Бездушно заобикаляме бездомния, стреляме по Човек дори с гранатомет, а се умиляваме пред бездомно куче. А най-лесно е да сложиш етикет на изпадналия в беда - луд. А какви сме ние в техните очи?
142
1
 
3
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
до 163 и за какво й е на бабата оръжие, като живеем задружно в блока ни, не се караме и си помагаме по съседски? ТОВА са нормални отношения между нормални хора, а не пушки, заплахи, дрязги, жалби, стрелби и т.н. Изобщо не го съжалявам тоя Петко, сега ще го излекуват и ще живее, а момчето е два метра под земята.
141
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
161Прав си. По официални данни 450 хиляди безработни има, представи си по неофициални колко са... И когато си никой в малък град без приятели, без пари, без преспектива в един момент изперкваш... Той не е виновен...
140
0
 
4
 
! Отговори
GRAZDANIN преди 10 години
ТОВА ВИЦ ЛИ Е ИЛИ ОПОРНИ ТО4КИ ???????
139
1
 
2
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До Анонимен 161 аре стига простотии, тежък живот, дрън-дрън ярини, повечето хора имат тежък живот, защо не обикалят да крещят по децата как ще ги гръмнат? Имам съседка на 83 години,тази женица със смешната си пенсия защо не крещи по децата ни, като играят на задния двор,карат колелета и ритат топка?Че и бонбони винаги има за тях в джоба си. Защото тази жена е нормална, а не злобарка-психарка с оръжие, заплашваща съседите. Дойдат ли полицаи при мен - излизам и се предавам.Ама при мен не идват.
138
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Петко не е луд, той е един от нас, но животът му е по- тежък. Останал е без работа, загубил е вяра в хората. Но това не е лудост просто му е било нужно човешка помощ. И питам ако на вас ви се случи да се събудите и да видите през прозореца тежко въоръжени рамбовци и страховита техника няма ли да хванете пушката за да се защитите или ще се покажете за да ви надупчат героите?
137
0
 
2
 
! Отговори
да-а преди 10 години
ще уволнят пенсионирания пенсионер-пазач - подмолен агент на ЦРУ и Бойко, фашист, кулак, човек на Сорос, Отворено общество, на всички масонски ложи и заговорник с империалистите срещу нищо не подозиращото МВР, заето да бди над старите хора и всички останали.
136
0
 
0
 
! Отговори
Рибентроп преди 10 години
До За успехите в МВРТотално.
135
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смешници! Действате урболешката, после други са ви виновни! Измивате си ръцете с всевъзможни "факти", за да спасите кожата си!
134
0
 
11
 
! Отговори
Ники преди 10 години
Пръв трябва да изхвърчи бившия охранител на Мето Илиенски - некадърника Светлозар Лазаров.
133
0
 
10
 
! Отговори
Цокова преди 10 години
Провалът на операцията в Лясковец си е чиста заслуга на гл.секретар. Вчера на заседанието на парламентарната комисия се разигра един голям цирк, в който главно действащо лице беше именно той, оправдавайки невежото си поведение с двамата полицаи, направили снимки часове преди срамната акция на командосите. Защо никой не говори, обаче, че двама тийнейджъри в предаването на Милен Цветков категорично опровергаха твърдението на Лазаров, че Петков от 2011 г. не е напускал дома си. Едното от тях заяви, че две седмици преди акцията е срещнало мъжа на улицата, който започнал да го обижда и да му крещи.
132
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ех, зетко, зетко, толкова си некадърен, че на вързано куче леб не можеш да дадеш.
131
0
 
10
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
Ама кажете кой е планирал тази гениална акция бре! Кажете имената на тези хора и кажете защо екип на ТВ: бе предварително уведомен и бе на място, то Лясковец да не е лозенец в София, където можеш от студиото да хванеш колата и да си на място за половин час? Внесохте 10 хиляди тарамбуки през турска граница, сред тях ако има терористи жална ще ни е мамата! Кажете кой е планирал операция, кой гений на военната тактика го еразписал това, дайте имена, кво въртите сучите?
130
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
др.Лазаров ако живеехме в нормална държава и ако имаш поне малко мъжко достойнство,първият издухан трябва да си ти,и после вси4ки виновни,нека цял живот да ти тежи..
129
0
 
10
 
! Отговори
Snorky преди 10 години
Акцията е проведена от сватбари, а не от спец екип. Какво би станало ако на мястото на този психичноболен човек имаше обучени и подготвени терористи?!