Полицаи съгледвачи провалили акцията в Лясковец

Служебните проверки са установили некомпетентност
122
Полицаи съгледвачи провалили акцията в Лясковец
Домът на убиеца. Снимка: Булфото

Загиналият командос от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Емил Шарков е жертва на недопустима некомпетентност и небрежност, проявена от полицаите в търновската областна дирекция на МВР.
Това става ясно от служебните проверки на кървавата акция за задържането на въоръжения и опасен психично болен в Лясковец, пише в. „Труд“.

Баретите от СОБТ атакували къщата на Петко Петков по план, изготвен съгласно снимки и описания, предоставени им от местни полицейски съгледвачи.

Още по темата

Само че съгледвачите, пратени да фотографират къщата на улица " Капитан Дядо Никола", се държали така, че моментално  били забелязани от Петко и майка му Стефанка.

Предупреден по този начин за предстояща атака от сили на реда, параноичният тип се приготвил за война.
Така пристигналите на 14 март командоси попаднали на засада.

Операцията на СОБТ е планирана седмица преди да се проведе по искане от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) във ВеликоТърново.

Още на 28 февруари, на работна среща в СОБТ,  барети, криминални психолози и спецове от националната полиция анализират информацията за лудия, който пише жалби до всевъзможни инстанции, барикадирал се е в къщата си, сипе от терасата  заплахи, въоръжен е  и би могъл да застреля съседи и деца. Институтът на МВР получава задача да обрисува привичките и характера му, а ОДМВР - да разузнае обстановката вътре и около дома му.

На втора среща в националната полиция след няколко дни натоварените с тези задачи представят снимки и схема на жилището, както и психопортрет на опасния болен и въоръжен човек.

"Петко Петков е емоционално нестабилен, склонен към агресивно поведение с цел самозащита и отмъщение. В критични ситуации би реагирал импулсивно и необмислено. Агресивното му поведение може да бъде насочено както към случайни граждани, така и към майка му и него самия", заключават психолозите. И препоръчват (забележете!): "Предвид това е нецелесъобразно с него да се водят преговори, дори и за печелене на време. Преговорите биха му осигурили време за по-ефективно противодействие и биха увеличили риска. Препоръчително е действията да бъдат бързи и изненадващи с цел намаляване до минимум на ответна реакция от негова страна."
Направен е план за бърза и изненадваща атака.

Два дни по-рано оперативен от ОДМВР отива да снима нарочената за проникване кооперация. Само че го прави по начин, в резултат на който "между него и служителя е установен жестомимичен контакт", пише в рапорта. С доста голяма степен на сигурност можем да предположим, че Петко му е показал среден пръст от терасата. Така или иначе, полицейският Джеймс Бонд обикалял с вдигнат фотоапарат, а пищовът под сакото му се виждал - случайно, или по някаква приумица. 

Отделно на адреса на душевноболния бил изпратен районният полицейски инспектор със задача да снима тайно пътната му врата - става ли за разбиване с крак, или не става. Дали се е опитал да остане незабелязан? Може би, но отишъл там в пълно бойно снаряжение и с фуражка на главата.

Параноични и без това, лудият Петко и майка му разбират, че ченгетата се готвят да ги посетят и се приготвят за война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
5
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Голяма пародия на полицейска акция с всичките й анти-атрибути - за жалост с трагичен край.Полицията действа наистина пародийно.Пример: двама полицаи от криминална полиция обикалят 17 етажен блок в близост със супермаркет Пакадили. Съобщават, че същата сутрин е имало обир в магазина и мъж е позвънил да съобщи за това - предполага се че е от този блок. - Идете при домоуправителя и вижте записите от тази сутрин на камерите на входа - им казвам- този мъж е излезъл през вратата,нали. Ум - море .
77
1
 
9
 
! Отговори
4udenko преди 10 години
Колко ли много грешни милиони на данъкоплатеца харчим за клоунадата наречена АНТИТЕРОРИЗЪМ ?
76
1
 
2
 
! Отговори
~~~~~~~~~~~~ преди 10 години
До йоэ и Втори флот
75
2
 
3
 
! Отговори
Къде са сандъците с преди 10 години
Ционизма си отива и сега змийчетата най-много Хапят.
74
7
 
3
 
! Отговори
e преди 10 години
"Агнешките главички" се Активираха.Цветанов разчита на Соросоидалните настроения и настоящи грешки,за да се впише с вечнтата си Принципност! Следват развития ...И отрепките ще Изплуват като *** без "Ариел",Ционизма си отива и сега змийчетата най-много Хапят.
73
1
 
19
 
! Отговори
Хан Крум преди 10 години
Провалия Главният секретар на МВР с некадърното си ръководство и министърът сназначенията на парашутисти .Така ще бъде занапред, като съкращават служители със стаж а остават секретарките и чантажиите в дирекциите.
72
4
 
14
 
! Отговори
Пази боже ! преди 10 години
Жалки изпотени униформени некадърници ! Как не Ви е срам да ядете хляба на нещастния български народ ?*** *** ! Некадърници ! Жалка сбирка от некадърни и ненужни *** !
71
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На против виновни са изпълнителите на акцията. Проявили са подценяване на обстановката. Каква им ефективността от действията. Изстрелани над 600 куршума по две цели /лудия и майка му/. Ефект- 4 наранявания на лудия. Майка му няма и драскотина.Лудия стреля 20 патрона - ранява тежко трима, убива един и още няколко от групата за бързо реагиране получават коршуми в бронежелетките.И тези ни пазят от терористи.
70
3
 
18
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
Слаб професионализъм на баретите. Гола вода са. Един ловец обезвреди елитните професионалисти. Какво им са виновни началниците. Подсигурили са им всичко и условия на работа, тренировки, обучение и яки заплати. От тях се иска перфектна работа. Но толкова могат. Какво Йовчев ли да отиде или Лазаров да им свърши работата. Нали за това им плащат. Като нищо не става от тях на тяхно място при същите условия да пратят ловната дружинка. Ловците по-добре щяха да се справят.
69
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съгледвачите били виновни, да ама не. Виновни са тези които са измислили тази простотия и този, който я е утвърдил. Момчетата не са виновни, те са изпълнявали обречения на пълен провал план.
68
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дали не е възможно да се арестува този човек без тази суматоха?Без да съм ПСИХОЛОГ и ПОЛИЦАЙ ,мисля ,че можеха да го арестуват като създадът изкуствена евакуация на кооперацията под предлог ,че има изтичате на газ,приканване за напускане на съседите,след като излизат от другите апартаменти ще излезе и този човек!Само преди дни беше взрива на къщата и смърта на момченцето.ПРИ ТАКЪВ СЦЕНАРИИ НЯМАШЕ ДА БЛЕСНЕ Брилянтния ум на ГЛАВНИЯи МИНИСТЪРА!Цялото правителство си ИГРАЕ НА ПО,ПО,НАЙ
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Стефаносведомете се по добре!
66
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а дали не се прикрива случай аналогичен с този в Бели брези където барети и полицаи се избиха и един психично болен е удобна маскировка за станалия гаф защото много ми е чудно убития и другите трима на редица ли са били и как е уцелил трима като е стрелял затворен в банята
65
1
 
19
 
! Отговори
йоэ преди 10 години
Щом един луд разби цял отряд командоси, какво да си мислим за полицията ни. Един убит, четирима ранени, още два улучени, но запазени от бронежилетките си. *** история. Ами ако беше малко по-изобретателен можеше да заложи взрив и да драсне фитила от разстояние. Можеше да взриви цялата кооперация. Не знам тия момчета с какъв акъл са го направили и по-точно кой им е наредил. А ако вътре имаше двама луди, вероятно ще трябва да пратим цялата първа армия да ги арестува.
64
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами провалена е акцията кво си мислите... тва да не е като да дебнеш в храстите за плячка или да биеш с палки майки с деца на улицата
63
4
 
7
 
! Отговори
Стефан преди 10 години
За да станеш полицай трябват много силни връзки. Желаещи много заради привилегиите които дава тази професия. Ранно пенсиониране, голяма заплата, имунитет при шофиране, не се плащат винетки и други екстри. Никой не е отишъл в М В Р по призвание, а заради нещата които изброих. Но това е и най - рисковата професия, не се знае като отидеш на работа дали ще се върнеш жив и като стане най - лошото започваме да се оплакваме кой е виновен и т. н.
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бежанците са виновни
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма какво да се питаме и да предполагаме. Фактите са си факти, а за съжаление в този случай ги няма, пълна мъгла. В три различни сайта чета три различни версии. Какво има да се питам, очевидно за някого е по-удобно случая да не се изясни. Лошото е, че един човек си замина нелепо и за неговото семейство това е трагедия. Пък ние нека продължаваме да се питаме...
60
1
 
13
 
! Отговори
шменти капели преди 10 години
Операция Шменти Капели отвсякъде, филмът на Варгалчето се оказа пророчески. Ако не беше тъжно щеше да е смешно.
59
1
 
14
 
! Отговори
МРАВКА преди 10 години
И КАКВО ИЗЛЕЗЕ,ПЕТКО Е БИЛ НАИ-ДОБРИЯТ КОМАНДОС.ВЗЕМЕТЕ ГО ЗА ИНСТРУКТОР НА ''КОМАНДОСИТЕ'' НА ПОЛИЦИЯТА.ГОЛЯМ КАШМЕР!