В обозримо бъдеще токът нямало да поскъпва

До края на април ДКЕВР може да реши за лицензиите на ЕРП-тата
Обновена: 20 мар 2014 09:02 | 20 мар 2014 09:02,
21
В обозримо бъдеще токът нямало да поскъпва
Снимка: архив, Булфото

До края на април Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)може да има решение за лицензиите на електроразпределителните дружества, стана ясно от думите на члена на регулатора Еленко Божков в ефира на БНТ.

Той коментира, че в момента ситуацията е различна от тази в началото на 2013 година, когато регулаторът е разглеждал искане на прокуратурата за отнемане на лиценза на ЧЕЗ.

Според решението на ДКЕВР дружествата имат седемдневен срок да платят, 14-дневен срок за да внесат писмено становище по казуса и на 7 април е насрочено открито заседание на ДКЕВР по казуса. След две седмици на закрито заседание на регулатора може да се стигне до становище по казуса, коментира Божков.

Той обясни, че проблемът с неплащането е от началото на годината и Националната електрическа компания (НЕК) е подала жалбата за спрени плащания още през януари. Оттогава са водени непрекъснати разговори за разрешаване на проблема, но плащания така и не са направени.

Още по темата
Божков определи като „подигравка” плащането на EVN, защото са били под формата на кредитиране на НЕК.  EVN дължи над 200 млн. лева на държавната компания. Той беше категоричен, че дружествата задължително трябва да платят дължимите суми.

Ако се стигне до фактическо отнемане на лицензиите на дружествата, по закон ДКЕВР трябва да назначи специален управител. Той ще управлява въпросното дружество в продължение на две години – този срок е необходим за издаването на нов лиценз или на съда да отмени като незаконосъобразно отнемането.

„Електрическо до крайните потребители по същество ще бъде доставен от същото дружество, но вече управлявано от особения управител”, допълни Божков.

Членът на ДКЕВР отхвърли всички обвинения към регулатора и коментира, че натрупаните задължения са от 2012 година. „ДКЕВР не трябва да се разглежда като тетрадка за оплаквания в квартална сладкарница”, обяви Божков и допълни, че самите ЕРП-та грешно са направили своите сметки за изкупуване на зелената енергия.

ДКЕВР не разглежда въпроса за повишаване на цената на тока, обясни още експертът. Според него в „обозримо бъдеще” токът няма да поскъпва. „Основата, която играе при образуването на цената е Закона за енергетиката и съответните наредби”, категоричен беше Божков.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: токДКЕВРЕРП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Dadan преди 10 години
А в необозримо?- Ще поскъпва!
18
0
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Чааак до изборите тока няма да поскъпне, за да може Стамишев да се скатае в Брюксел, а *** дето ги вкараха в парламента, да си тънат в мизерията и да са благодарни на партията
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това си е рекет над ЕРП. ЕРП-тата дължат 380 млн на НЕК (текущи) и НЕК им дължи 380 млн (за закупената зелена енергия по закон - чл.94 от Закона за енергетиката). Е, какво ги притискат да плащат, при положение че и НЕК им дължи същата сума (а ДКЕВР спи вече 1 година). Айде малко трябва да се мисли, а не така - ПР и пушилка за пред матрЯла. А и това е търговски спор, не регулаторен, ДКЕВР няма абсолютни никакви правомощия при търговските спорове. Трябва малко по-сериозно.
16
1
 
1
 
! Отговори
do 13 преди 10 години
Ти *** ли си? Виж energy.eu - цената на тока в България е НАЙ-НИСКА от целия ЕС-тук е 8 цента, като най-скъп а е в Дания 35 цента (и не ми говори за ниските ти доходи, те са си твоя отговорност). С толкова ниска цена на тока няма как да въври въобще системата в БГ, просто ще има режим и толкова. По-високи цени, свободен пазар, намаляване на държ.участие в НЕК,БЕХ,ЕСО,ТЕЦМИ2 (например през борсата),нормална ДКЕВР, въобще чиновниците да имат по-малко власт да се месят.
15
0
 
2
 
! Отговори
Обозримо бъдеще преди 10 години
Поскъпването на "евтиният" ток ще стане след изборите !...ако устискат орешковците до тогава.
14
0
 
1
 
! Отговори
N преди 10 години
Даааа може да лъжите тъпите комунисти с това но не и хората,а и то времето ще покаже най-сигурно.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цената на тока е стигнала своя предел! Всяко вдигане ще доведе до онова, което се случи през февруари миналата година!Ако правителството иска да падне може да вдигне тока с 5 -10%! Ако иска да остане ще си наляга парцалите и ще притисне поне малко затлъстялата енергийна олигархия!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
обозримото бъдеще е 01.07.2014
11
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Никъде не се споменава НЕК колко и на кой дължи милиони.Никъде, ама никъде не се споменава.Няма ли кой да им поиска лиценза за неизпълнение на задълженията.Р.Овчаров каза :НЕК плащаше задълженията си със заеми но ресурсът свърши.ДЕКВР защо не го каже това,Стойнев защо не каже до къде е докарана НЕК не без тяхното участие.
10
1
 
4
 
! Отговори
чичо преди 10 години
Машала. Решението ще се вземе в края на Април, а може би и малко по- късно, например след изборите, когато всички заблудени ще са гласували за тези мекерета въз основа на голи обещания. Хитри са, ама ние ще сме глупави и наивни, ако се хванем на тази лъжа. Не претендирам, че разбирам от енергетика и сделките в този сектор, но от анализите, които чета на специалисти, които не са на хранилка правя извод, че е много трудно, ако не и невъзможно национализиране или е свързано с непоносими разходи
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И кой ще ги управлява тези дружества ако нямат лиценз? Някой "експерт" като фъфлека, дето изгоряла крушка не може да смени ли? Ще връщате Румен *** да открадне и стълбовете?Може би най-подходящ е бат Сали - той поне има опит в електроразпределението :)
8
1
 
3
 
! Отговори
бобо преди 10 години
това са твърдения на едни прости политици!!! Нямам думи!!! Тея са толкова далече от истината!!!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 4 години в България ще бъде страшно ,няма да има такава мизерия ,като африка ще станем от глад ще се изяждаме един друг
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В близките три дена тока няма да поскъпва...
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на нито една компания няма да бъде отнет лиценза просто ги напъват да си платят нищо няма да стане само пушък и прах в о4ите на хората,малко рушвети и тва ще е
4
1
 
9
 
! Отговори
1_българин преди 10 години
Цялата работа е правителството да удържи НЕК да не фалира до 25 май. Нек няма 5 лв на цяло в брой.Съдбата на правителството е в ръцете на ЕРП.Ако платят смешниците ще удържат до 25 май - прилично падане от власт..Ако не платят НЕК фалира до седмици и на 25 погром на изборите...Това е важно...Истината е ясна....НЯМА ПАРИ В НЕК.САМО 3 мрд. заеми и дългове....
3
1
 
10
 
! Отговори
Елена преди 10 години
Първо беше до 3 дена. После стана до 7 дена. Сега до края на Април... Тея хептен за смях станаха.....
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"В обозримо бъдеще токът нямало да поскъпва".В обозримо бъдеще токът не,че няма да поскъпва,но и пазарът му ще умре нацяло,защото в това бъдеще няма да има нация на която да е нужен и да го потребява!!В това обозримо бъдеще България ще има население за което е достатъчен наръч незаконно сечени дърва за огрев и вода-кога дал Бог!!
1
0
 
15
 
! Отговори
Hitler преди 10 години
В бъдещето до изборите