В университета трябва да се влиза и излиза трудно

Григорий Вазов: Студентите, ВУЗ-овете и бизнесът говорят на различни езици
Обновена: 22 мар 2014 09:18 | 22 мар 2014 09:18,
48
В университета трябва да се влиза и излиза трудно
Григорий Вазов. Снимка: Булфото

На един език ли говорят теорията и практиката? Поднасят ли университетите необходимите знания и умения на студентите? Какви са препоръките към бизнеса?

Investor.bg потърси отговор на тези въпроси от участниците в конференцията „Образование и бизнес – на един език ли говорят теорията и практиката“.

Ето какво сподели президентът и ректор на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) доц. д-р Григорий Вазов.

- В последните години много се говори за нарушената връзка и влошената комуникация по оста студенти-университет-бизнес. Как Вие оценявате текущата ситуация – на един език ли се говори вече?

Не, наистина езиците помежду ни са различни. Няма кой да ни обедини. Очаква се университетите да го направят, но и бизнесът трябва да излезе от постоянно насажданата „мантра“ за „виновните университети“, които не произвеждат това, което иска бизнесът.

Разбира се, може да се потърси основание във въпроса дали е прав бизнесът за подобно обвинение към университетите. Но има и друг, не по-малко основателен въпрос: Какво е направил от своя страна бизнесът за университетите?

Може би е прекрасно да получаваш продукт, в който не си инвестирал нищо, и друг да ти е виновен за някои „кривици“. Ако искаш конкретен продукт, с конкретни качества, трябва да вложиш, да инвестираш.

- Мит ли е твърдението, че университетите не претендират да поднасят готови знания на обучаващите се, а по-скоро тяхната роля е да ги подготви за кариерното им развитие и личностното им израстване?

Не бих казал, че отговорът е в едната или в другата крайност. Мисля, че задачата на университетите е класически ясна: да изградят онзи бъдещ специалист (експерт, мениджър, архитект, инженер), който, с придобитите фундаментални и креативни познания, да помага на обществото да се движи напред.

- Лесен вход в университета и труден изход или труден вход и лесен изход?

В университета трябва да се влиза трудно и да се излиза трудно.
 
- Какви препоръки бихте отправили към бизнеса?

Бизнесът да поддържа пряка връзка с образованието; да инвестира, за да може университетът да подготви конкретни специалисти за конкретна корпоративна култура.

На връзката между образованието и бизнеса е посветена и предстоящата конференция „Образование и бизнес - на един език ли говорят теорията и практиката”. Организатори на събитието, което ще се проведе на 24 март в София, са Bulgaria On Air и Investor.bg, в сътрудничество с Bloomberg Television.

Конференцията се организира в партньорство с Виваком, Българска банка за развитие, Висшето училище по застраховане и финанси и VM Ware.

Регистрирайте се за участие в конференцията тук

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е несправедливо.Вместо да те улесняват некви мазни охранени "чичковци" с вид на злодей от някакъв третокласен филм ти пречат.Естествено 90% от тях са учили във времена когато житейските проблеми на младата интелигенция е била откъде да си купи дънки на "черно" или марково уиски контрабанда.А другата част от тях са били там по партийна линия-всички врати са отворени ,всички светофари за зелени.Трудно трябвало да бъде...А на вас когато ви пускаха аванта лошо ли ви беше?Нагли хора :/
39
0
 
0
 
! Отговори
До 44 преди 10 години
Съгласих се с теб за всичко, освен за едно. През социализма, по едно време имаше някакъв почин за успеваемост и самите ВУЗ-ове имаха грижата студентите им да завършват - презаписваха, късаха ги по не знам колко пъти, но накрая завършваха и ***, влезли да следват с успех "среден (3), защото са ползвали предимства по някакъв параграф.Дори си спомням една карикатура на тази тема - фуния, обърната наопаки. Млади хора се блъскат да влязат през тесния отвор, а през широкия се изсипва всички живо
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А на теб как ти влиза и излиза?
37
0
 
7
 
! Отговори
И в науката преди 10 години
Точно така, доц. Вазов! Аз ще добавя и още нещо: В науката /научно-изследователските институции/ също трябва да се влиза много трудно, след блестяща защита на дисертация и след сериозен конкурс, а да се излиза само по два начина - или в заслужена пенсия, с почести, както подобава на доказан, реализирал се учен, или още на млади години, с шут малко по-долу от гърба - както се полага на мързеливите и некадърни връзкарчета.Но засега не виждам как ще се осъществи това в България..
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Теорията и практиката никога не вървят ръка за ръка, НО по цял свят университетите и бизнесът работят рамо до рамо.
35
0
 
4
 
! Отговори
Все тая преди 10 години
В университета ти поднасят една суха теория, която няма как да ти върши работа в бъдеще, след като го завършиш работодателите в България ти искам 5-10 години опит.И докато бизнеса и университетите и всички по веригата не седнат на кръгла маса и кажат трябват ни такива и такива кадри, няма да има оправия, защо се наливат пари в специалности които няма как човек да се реализира в България, да произвеждаме емигранти за Западна Европа и после да идват емигрантски пари.. Мила родино ти си земен рай!
34
0
 
5
 
! Отговори
Пъзел преди 10 години
Това няма как да стане...това значи да не се вземат рушвети за влизане и да не можеш да си купиш изпита....как да живеят преподавателите? С една заплата ли...ай сиктир!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До бивш студентA be ti ti po tova vreme na lunata li si uìl. kak si vzel sypromata ???? Lesno ! ! !
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До DSСамо някой, който не е учил в чужбина, може да слага минуси на твоя коментар.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
как да излязат като трябва да работят яко за да си платят солена такса и рекет да си вземат изпитите, да се чуди човек за какво да влиза в университет като пак трябва да бачка, по-добре тогава само да бачка без да влиза в университет
30
0
 
13
 
! Отговори
пич преди 10 години
То ако се влиза трудно, пич, кой ще плаща заплатите на гладните професори?
29
0
 
4
 
! Отговори
Kaizer преди 10 години
700 евро такса, извинявам се
28
0
 
7
 
! Отговори
Kaizer преди 10 години
Оффффф да беше някой друг преподавател в нормален универсктет да говори такива неща. Ама тоя от Висшето училище по застраховане и финанси, дето съществува от преди два петъка и дето за 600 лева такса на семестър всяко бездомно софийско куче взема диплома да си затвори устата.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Напротив всички говорят на един език. Давайте ми пари, без да работя.
26
3
 
6
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Наполовина е прав уважаемият Г. Вазов. От университета трябва да се излиза трудно, но да се влиза лесно. Както е в западния модел. Влизането там изисква някакви минимални познания, особено по език, но излизането тежка задача. Веднъж влезеш ли, скъсват ти *** от учене. Ако не учиш - по физичния закон за гравитацията падаш като зряла круша. И така трябва да бъде. В България има много добре изучени студенти, но те бягат на запад да работят. Тук остават само по-неизучените.
25
0
 
1
 
! Отговори
стОденД преди 10 години
До бгКато завършиш...:):)
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До DSТака го изкара, че навсякаде си намираш работа в БГ.... Ако е толкова добро образованието ти какво правиш тук.Завършил съм ВВМУ Варна бакалавър, BRITISH MARITIME AKADEMI London. От морското взех просто диплома. 90% от нещата, който учихме не се изпозват или не съществуват. В англия обратното преподават чиста практика.
23
1
 
4
 
! Отговори
бг преди 10 години
Как се излиза в университета?
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хахахахах.Доста хора, който от всичко разбират има тук. Моля поставете се от нашата страна на студента, която не е никак лесна.Учим морално остарели дисциплини с морално остарели преподаватели.Нормално е да се киха и кашля по слушалки, след като разни даскали си измислят нови учебници, в разрез с физичните закони на света. Да не говорим, че 99% от уневирситетите бълват безработни.А този 1 % в момента на реализация трябва да започнеш да учиш какво точно да правиш по дадената длъжност...
21
6
 
8
 
! Отговори
DS преди 10 години
Най после свястна статия! Нищо няма да получите от БГ университетите дори и да сте отличници щото за нищо нестават. Аз си завърших магистратурата в Холандия където за 2 години ми скъсаха *** от учене, ама сега в БГ никъде не ме питат знам ли английски и като отида на интервю и като им кажа как, къде и какво съм учил и ми казват евала, имаш страшно много професионален и житейски опит. Нашето образование е за ***. Като повечето неща в държавата.