За спасените сестри от Либия Сесилия значи свобода

Бившата френска първа дама не се съмнявала в успеха: Премерихме сили с Кадафи
Обновена: 27 мар 2014 19:16 | 27 мар 2014 19:15, Веселина Йорданова
56
За спасените сестри от Либия Сесилия значи свобода
Сесилия Атиас със сестрите. Снимка: БТА

Името Сесилия за мен значи свобода. Така Кристияна Вълчева, една от българските медицински сестри в Либия, спасени с помощта на бившата френска първа дама, описа чувствата си от срещата с нея на българска земя след седем години свободен живот.

"В четири часа сутринта надзирателите ни събудиха, трябваше да се приготвим за час и половина. За мен не беше необходимо шефът на затвора да каже нещо повече от "Мадам С" и аз бързо събудих останалите", спомня си тя.

Натоварени на джипове, медиците отпътуват за летището, където ги чака Сесилия Атиас, тогава Саркози.

Бившата френска първа дама е за пръв път у нас от 7 години. Разказва, че оттогава не е виждала спасените с нейна помощ медицински сестри и не е имала време за много въпроси след тежките часове на преговори с либийския диктатор Муамар Кадафи. Сега има и възможност да опознае България, от която видяла пистата на летището, когато доведе сестрите с френския президентски самолет.

„Срещата ни вчера беше силно емоционална. Бях развълнувана дълбоко, че се видяхме отново и че видях едни жени в много добра форма“, призна Сесилия Атиас, която е у нас по покана на Радио "България"-БНР. Немалката зала в радиото се оказа тясна за медиите, а бившата съпруга на експрезидента Никола Саркози не скри вълнението си от посещението си в България и от срещата си с медиците вчера.

По думите й полетът до София, с който сестрите се върнаха у нас, е бил наситен с много емоции, много сълзи и много радост. Българските медицински сестри Кристияна, Нася, Валентина, Валя и Снежана, както и палестинският стажант-медик Ашраф, гражданин на България от юни 2007 г., бяха обвинени в редица закононарушения, включително в заразяването на няколкостотин деца в детската болница „Ал-Фатих“ в Бенгази с вируса ХИВ.

Медиците са арестувани през 1999 г. и впоследствие осъдени от няколко съдебни инстанции в Либия, но през 2007 г. беше постигнато споразумение за екстрадирането им в България. Българският лекар д-р Здравко Георгиев отделно е обвинен за нелегално опериране с чужда валута. Той излежава общо повече от четиригодишната си присъда и е оправдан през декември 2006 г., но до края на процеса остава в Либия, очаквайки изходна виза.

Вчера Сесилия Атиас разбрала от сестрите, че смъртното им наказание в Либия не е отменено.

В края на август - началото на септември автобиографичната й книга “Желание за истина“ ще излезе на българския пазар. В нея тя отделя място и на епизода с нейното участие в освобождаването на българските медицински сестри.

При първото си посещение в Либия, тя се срещнала със сестрите в затвора. Спомня си, че погледът им бил изпразнен от съдържание и се опитала да им вдъхне надежда, да ги убеди, че ще се върне за тях.

Бившата френска първа дама посетила и болницата в Бенгази, в която в мизерни условия били настанени заразените с ХИВ либийски деца. В съседство пък имало лъскава сграда, но без лекари и апаратура. Поехме ангажимента да оборудваме болницата, да обучим медици, разказа тя.

„Човешкият живот е важен, стойностен, доколкото може да бъде поставен в услуга на другите“, казва Сесилия Атиас. За Кадафи си спомня, че бил „смутна, тъмна личност, която използваше прийомите на насилието, на бруталното държание, така че от първата ни среща се наложи наистина да премерим сили. И той се учуди, разбира се“, спомня си още бившата госпожа Саркози.

Преговорите за освобождаването на медиците са били освен с Кадафи, и със сина му Сейф ал-Ислам, с правителството и премиера и високопоставени лица в Бенгази, „защото това беше страна, разделена на лагери“.

Според Сесилия Атиас, Кадафи е бил склонен да освободи медиците, но стоящите зад сина му са били против и именно това противоборство е трябвало да бъде преодоляно, макар че тя не се е срещала лично със Сейф ал-Ислам.

За тези дълги 45 часа трябваше наистина да воювам и да се боря, защото вътрешното ми желание беше да не си тръгвам без сестрите. Беше сложно, дълго, болезнено, разказа тя. Нито за миг обаче бившата френска първа дама не се съмнявала в успеха си. „Когато човек се съмнява, той няма да успее. Направих едно първо пътуване в продължение на 20 часа, върнах се за 10 дни във Франция, опитах се да убедя президента, който беше мой съпруг, и френската дипломация, че трябва да се върна в тази страна сравнително бързо. Нито за миг не съм се съмнявала в успеха“, заяви Сесилия Атиас.

Три от медицинските сестри разказаха пред медиите, че истинското щастие за тях е било вече извън Либия на борда на френския самолет с бившата френска първа дама.

За Валя Червеняшка най-страшният момент е бил, когато Кристияна казала – "Тръгваме си, ставайте момичета", а Валентина Сиропуло попитала: "Къде ли ще ни водят сега, сигурно да ни убиват?“.

Червеняшка разказа, че през цялото време до летището си мислела за тези думи. Вчерашната среща със Сесилия е желана от 7 години. Много естествена, приятна жена, работила със сърце и душа, казва тя за бившата френска първа дама.

В Либия никога не може да вярваш на абсолютно нищо, включва се и Валентина Сиропуло. Докато не стигнах самолета, не вярвах. Беше ми много приятно, че вчера се срещнахме на свобода със Сесилия, което е събитие – както и първото, да се качим с нея във френския президентски самолет, каза Сиропуло. Тя не е забравила преживяното. Нанесоха ни много жестоки рани, признава медицинската сестра.

Развълнувана, Сесилия Атиас каза, че спасяването на медиците е било стечение на обстоятелствата. „Оказах се в подходящия момент на подходящото място. Пристигнах там въоръжена с добрите аргументи в подходящото време, за да се пристъпи към този акт“, заяви тя. До последно, чакайки сестрите в самолета, тя не знаела дали са ги освободили и пътуват ли към нея, докато нейните охранители настоявали пред директора на затвора, че Кадафи е дал дума за освобождаването на медиците.

Не знам дали преди това е могло те да бъдат освободени. Смятам, че са се опасявали, че ако с лека ръка освободят сестрите, това ще взриви социалния мир, което се и случи, защото знаете, че в Либия революцията започна в Бенгази, посочи Сесилия Атиас.

Като подарък тя получи есе от седмокласничката Даяна Пламенова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
3
 
! Отговори
Man United преди 6 години
Влязах да ви припомня каква злоба и отрова се хвърляше по тези невинни хора и виждам, че това продължава! Вие сте толкова жалки и нисши форми на живот, че няма дума с която да ви обидя! Как си представяте, че се заразяват "умишлено" 400+ деца? Вие изобщо имате ли някакъв мозък? Поне малко? Повече от необходимия за да извършвате елементарни движения? Толкова е гнусно и злобно, пожелавам ви вашите родители да изпаднат в такава ситуация! И всички да плюят по тях!
39
1
 
8
 
! Отговори
чичо М преди 10 години
до АНОНИМЕН. ВЛАДО ШЕИТАНОВ излиза с името си ти защо се криеш соросист мръсен
38
5
 
8
 
! Отговори
д-р Панайотов преди 10 години
Официалната БГ версия за тези масови убийци е коренно различна от истината! Едно е сигурно обаче-на тези им е 1000% резервирано място в Пъкъла! Жалко за децата-много жалко!!!
37
5
 
13
 
! Отговори
Ани преди 10 години
Да е жив и здрав Президента даде 170 милиона долара на Кадафито та пусна любовниците на техните началници на сигурността от Бенгази. Няколко хиляди български медицински сестри останаха да работят в Либия след задържането на групата. Защо нямаше обвенения към други сестри, а само към тези.Питайте някой, който по това време е работил в Бенгази за тази групичка с какво се е занимавала. Истината по някога не е това за което се представя. За това има и относителен характер
36
4
 
12
 
! Отговори
работила в Либия преди 10 години
То бива бива срам то бива бива резил но тези петте са ПОЗОР за България! Ненаказани убийци на деца- вие въобще представяте ли си какво са 460 деца! Ако беше вашето-тогава щяхте да си представите!
35
5
 
10
 
! Отговори
Отвратително преди 10 години
Рано ири късно истината ще излезе наяве. Само че тука защитаващите ги няма да са живи. Толкова много дечица умряха и накрая няма виновни. Млъсотията в нашето общество го изврати до неузнаваемост. Милиарди долари потънаха в Либийскта пустиня, долари така необходими за България. Нима сега управляващата шайка, която подкрепи Майданските фашисти не са същите, когато харизаха доларите. Същите са, без разлика на цвят, партийност. Отвратен съм от демагозите политици и журналисти. Те не са Човеци.
34
4
 
12
 
! Отговори
mitko преди 10 години
TE BIAHA PROSTITUTKI V LIBIA ! I TOLKOVA DECA UBIHA I IZVEDNAG STANAHA GEROINI . TRIBVASHE DA GI OBEZGLAVIAT V LIBIA...
33
9
 
16
 
! Отговори
възмутен до безкрай! преди 10 години
Не не и хиляди пъти НЕ! Няма такава гавра с човещината и такава подигравка със СПРАВЕДЛИВОСТТА както случая с тези мегамасови убийци! Ядат пият и се веселят-единия даже и в Холандия избяга! Народа масово бе заблуден от медиите и поръчковите *** че тези били невинни!!!! Вие до днес да сте чували някой престъпник да си е признал публично вината ???Адвокатите ги научиха за тея 8 години как да лъжат а другото свършиха медиите!Техния случай е крещящо доказателство че лъжата е по-силна от ИСТИНАТА
32
8
 
15
 
! Отговори
ало преди 10 години
До ТопузоваАко българските жени се олицетворяват с тези убийци на деца !!!- то по-добре да няма БГ жени! Никой съд никъде не ги е ОПРАВДАВАЛ тези- единствено Гоце ги ПОМИЛВА през 2007 г! Но те и до ден днешен не са оправдани а само помилвани! Това ясно ли ви е Топузова?????
31
10
 
12
 
! Отговори
Топузова преди 10 години
Браво на Г-жа Атиас, че намери смелост да защити Българските жени!
30
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спасени са български граждани.Доказа се ,че нямат вина.Политиците и от двата лагера опитаха да извлекат дивиденти,а тези жени бяха 8 години в затвора.Който не е грешник ,нека продължава да хвърля камъни по тях. Засрамете се!И спокойно,професията мед.сестра в БГ е на изчезване.Няма да има кого да отъждествявате на ку*ви.Много български мед.сестри се доказаха и в БГ и в чужбина.Какво ли знаете за българки,мед.сестри,работещи в Кембридж,Сиатъл,Лондон,София,Онтарио и в Триполи.Стига сте плюли.
29
12
 
20
 
! Отговори
прост преди 10 години
Тези "спасени" сестри струваха на България нефтените концесии закупени от "простия" Тодор Живков мнооого отдавна. Познайте кой взе тези концесии почти даром...*** народ - слаба държава.
28
13
 
17
 
! Отговори
Владо Шейтанов преди 10 години
До АнонименДо анонимната-на Вас името Владо Шейтанов явно нищо не ви говори-понеже сте невежа по темата!!!Действието се разви през 1998 г в детска болница Ал Фатих в Бенгази-в хемодиализата чийто супервайзер беше Кристиана!!! Първата част от парите им ги даде Ашраф-беше любовник едновременно на Нася и Кристиана!!!Подизпълнители за пари бяха работещите там-Снежина Валя и Валентина!!!Съпруга на Нася- доктор Ненов за това не ги посрещна на летището и после се разведе с нея-потресен бе от ИСТИНАТА!
27
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига с тия ваши пари !!! Хора без акъл седнат ли за пари да мислят все някоя гадост ще измислят.
26
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
goliama rabota kak bilo ,te i bez tova sa mnogo tia djaferi v libia de i na koi my pyka ...
25
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Владо Шейтанов5 Човека заедно няма да се наговорят да заразят някого. Повече от сигурна съм че арабезите не са имали контол на вноса си на кръв, Мафиотите са си позволили безотоговоно да спекулират със фашлата , Децата са заразени, родителите искат отмъщение и наказание. За да се избегне вътрешния политически скандал с вносителите на кръв са за най лесно са обвинили чужди граждани
24
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
другари атакисти, каквито и гадости да внушавате, знайте едно. Няма българска жена която да заради деца. Това вие го можете.Това е ваш специалитет да сеете гадости.
23
13
 
28
 
! Отговори
Аплодисменти преди 10 години
Адмирации за това, че са спасени български граждани!!!! И нека всички български политици, които се плюнчеха години наред, а някои от тях даже си взеха и пижама за затвора, поне веднъж да признаят, че не направиха НИЩО за БЪЛГАРИ в беда!!!!Поклон за успеха и отношението на г-жа Сесилия Атиас
22
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така наречените медицински сестри бяха спасени в резултат на задкулисни машинации и голяма супа пари, платена от България, от нашите пари.Иначе всички скачаме против Задкулисието де, ама сега му се радваме.И това ако не е двоен аршин, здраве му кажи ...
21
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като знам че българките които отиват уж като медицински сестри в Либия са готови да си вдигат краката за по 20 $, представям си на какво са готови ако някой им предложи 10 000 $, примерно