Най-много със 130 км/ч по магистралите, зоват експерти

Според тях ниски глоби позволяват да се кара със 160-170 км/ч
Обновена: 2 апр 2014 07:01 | 2 апр 2014 07:01, Красимир Ангелов
115
Най-много със 130 км/ч по магистралите, зоват експерти
Снимка: Булфото

Eксперти по пътната безопасност настояват максималната разрешена скорост по магистралите у нас да бъде намалена от 140 км/ч на 130 км/ч., съобщава "Труд".

Повод за повдигането на темата стана тежката верижна катастрофа на магистрала "Тракия" в понеделник, при която се сблъскаха 21 коли, двама души загинаха, а 15 бяха ранени.

Според Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, скоростта от 140 км/ч позволява на всеки шофьор да вдига до 150 км/ч. Това е така, защото на практика КАТ не налага глоби за превишения до 10 км/ч над разрешената скорост.

"Нито възрастта и състоянието на автомобилния парк, нито качеството на магистралите у нас позволяват такива високи скорости", посочи пред вестника Тодоров.

Експертите посочват, че в Закона за движение по пътищата има и друг парадокс - наказанието за движение извън населено място с до 20 км/ч над допустимите е 20 лв., а с до 30 км/ч - 50 лв.

Така шофьорите със скъпи коли си позволяват съвсем спокойно да карат със 160-170 км/ч по магистралите, като са заплашени единствено от евентуална скромна глоба. За сравнение в Гърция за превишение на скоростта с 20 км/ч глобата е 50 евро, а в Румъния - 85 евро.

Както е известно решението за вдигане на максимално разрешената скорост до 140 км/ч стана в началото на 2012 г. Първоначално поправката трябваше да засяга само новопостроените отсечки от "Тракия", "Хемус" и "Люлин". Но окончателно разрешените 140 км/ч влязоха в сила за всички магистрални отсечки, в които няма знаци за други ограничения на скоростта.

Според черната статистика по българските магистрали за 2013 година са станали 1204 тежки катастрофи с 20 загинали и 244 ранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 8-и коментар:В Германия не е да нямат ограничение, но е вярно, че е позволено да се кара с много висока скорост, но голямата разликата в качеството на пътната настилка огромна и самосъзнанието на хората, което те имат, а при нас масово е изчезнало.
15
7
 
18
 
! Отговори
zeus преди 10 години
Проблемът не е в скоростта, а в отвратителното състояние на магистралите, реално само новите отсечки могат да се нарекат така, останалото е второкласен път и там дори 120 е висока скорост. Друг проблем е манталитета на българина, всеки с пари и скъпа кола се чувства над останалите и си мисли, че всички са длъжни да се съобразяват с него и да му правят път.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Светльо - колега нещо ти куца математиката
13
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Банкянския интелигент направи две неща за да се увеличи потреблението на горива. Вдигна скоростта по магистралите и въведе ежедневно свететене. И двете ефект имат само върху приходите на Правешкия аграр с костюм.
12
7
 
19
 
! Отговори
PILOT преди 10 години
*** , какво ми сравняват глобите , защо не сравнят заплатите тогава !!!
11
6
 
8
 
! Отговори
Светльо преди 10 години
Към 4: До 10 км/ч не налагат глоби и дори не спират, заради допустимата грешка на радарите. Мисля, че беше (може и да бъркам) до 1-1.5%, което на скорост от 140 км/ч е 14-20 км/ч
10
5
 
19
 
! Отговори
Beta преди 10 години
Хей джигити, престанете да се глезите като малки деца. Пътя не ви е електронна игра, ще спазвате закона, ще карате внимателно. Всеки един от вас ще си плати, ако не пред закона, то пред Бога!!!!!!!
9
11
 
12
 
! Отговори
лимонад преди 10 години
Да намалят скоростта на 90 направо. Така могат да се извинят че и магистрали не ни трябват. И без това сегашните така ги занемариха.... хем няма да има смисъл и нови коли да се купуват, хем кат ще кльопат.
8
9
 
32
 
! Отговори
Светльо преди 10 години
В Щатите магистралите са далеч по-добри, автомобилите - далеч по-нови, а ограничението е 60 мили/час (100 км/ч) Тук 80 % от колите са скрапери, готови да се разпаднат, магистралите са по-достойни за кръг от WRC шампионата, отколкото да бъдат наречени "магистрали" и разрешената скорост е 140! Това е малоумие! А това, че някой си си бил купил кола за 100 бона и не можел да я кара бавно, изобщо няма да го коментирам дори колко малоумно е като твърдение!
7
10
 
10
 
! Отговори
Карач преди 10 години
Кои са тези "експерти" и какъв е този "зов"? Проблема никога не е в скороста, а в неопитните шофьори. Съвременните автомобили позволяват и по-висока скорост по магистрали и качествени пътища. Трябват писти и квалификационни курсове под надзора на състезатели за осъвършенстване на реакции при дъжд, сняг, мъгла и др. На запад хората доброволно ходят с колите си ии плащат през уикенда за такива курсове, които биха спасили човешки животи. Просто у нас масово на могат да карат.
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Basi ekspertite shto v germania niama ogranichenei po magistralite?
5
3
 
19
 
! Отговори
kings преди 10 години
Я направо да забранят колите, че така няма да има катастрофи. Може и храната-в такъв случай проблемът с натравянето ще бъде решен. Да оставят само алкохол на тоя скотски народ, че и без това друго не го интересува.
4
1
 
2
 
! Отговори
мохикан преди 10 години
хаха някой не е чел скоро какви са глобите.Не бързайте с писането :)
3
17
 
1
 
! Отговори
55 преди 10 години
Защо до 10 километра не се налагат глоби ?
2
13
 
18
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !"ГЕРБ забраниха всичко, което можеше да се забранява" :-). Това как го измисли ? Или пишеш глупави коментари, за някой друг лев. Пиши, събирай за баничка.
1
13
 
22
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
направо по-добре да забранят да се купуват хубави коли. Някой ще даде 100 000лв. за кола, която може да кара със 250км/ч и ще кара със 130 :) ? да бе да ! Тя ще му се задръсти колата. Все на малки обороти трябва да работи.И вместо само да цитират колко били глобите по другите страни, нека да се размърдат малко и да вдигнат стандарта на живот. Да оправят сигнализацията по пътищата, асфалта и т.н. Навсякъде стават верижни катастрофи в мъглата. И с 90 да караш, като няма видимост пак се блъскаш