Повече от половината българчета - пасивни пушачи

В Силистра в 81,9% от семействата се пуши
2 апр 2014 19:25,
36
Повече от половината българчета - пасивни пушачи
Снимка: Getty images/guliver photos

57,5% от българчетата са пасивни пушачи, сочат данните от последното проучване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Проучването е проведено във времето между декември 2012 г. и декември 2013 г. и обхваща 2914 родители на деца между 3 и 7 години от случайно подбрани детски градини.

Пушат 45.7% от бащите и 39.0% от майките.

Едва 42,5% от българчетата живеят в дом без тютюнев дим. Когато обаче кръгът се разшири с други роднини пушачи  (баба, дядо), относителният дял на тези домове намалява до 39%.

Преобладават случаите, в които само единият от родителите е пушач. Двамата родители са пушачи при 25% от случаите, а между трима и петима пушачи има в 5% от семействата.

Най-много са родителите пушачи в Силистра (81,9%), следвани от Добрич (78,1%), Враца (76,7%) и Видин (72,1%). Най-малко са в София област (40,7%), Ямбол (41.6%), София-град (43.5%) и Бургас (43.7%).

Преобладаващата част от пушачите са със средно или средно специално образование. При непушачите над половината са с висше образование.

Като лични приоритети родителите пушачи посочват професионалните задължения (45,4%), по-рядко отделят време за грижи за здравето (в 28,7% на 34,5% при непушачите), по-рядко се занимават със спорт (27,8% срещу 31,7% при непушачите), като по-голям е и относителният дял на тези, които изобщо не спортуват (съответно 16,6% и 13,2%).

Според данните на НЦОЗА в 11.9% от семействата през бременността са пушили и двамата родители, в 45.4% - само бащата, а в 2.9% - само майката. Непушачи през бременността са 51,7% от семействата. Най-голям е относителният дял на бащите пушачи в Силистра (68,4%), а на майките - в Търговище (28.2%). Проучването показва, че децата на майки, пушили по време на бременността, са родени със 107 г. по-ниска телесна маса в сравнение с децата на майки непушачки.

Резултатите показват, че пасивното тютюнопушене в предучилищна възраст е свързано с редица негативни последствия върху дихателната система. Децата на пушачи боледуват значително по - често от бронхиолит, бронхити, бронхити с обструктивен синдром и пневмонии.

От НЦОЗ обясняват, че родителите все още нямат достатъчно здравни знания за риска от излагането на цигарен дим и как да предпазят децата си от вредното му влияние. Най- разпространена практика за предпазване от вредното влияние на цигарения дим е „пушенето на балкона“. Специалистите посочват, че основната мотивация за започване на тютюнопушене при децата се определя от стремежа им да изглеждат като възрастни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do 8 s pognusa ti prochetoh komentara i sam 100 po pognusen ot teb.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Виждам, че на предишния ми коментар - 8, седем, засега, долнопробни тютюнджии са ми отбелязали минуси. Колкото и минуси да слагат, са си такива - долнопробни и/или психопатични наркомани тютюндижии. Това е истина и е според науката. Друг въпрос е, че на мен лично са ми крайно гнусни АГРЕСИВНИТЕ пушачи, които не се съобразяват с нищо и никой за да се насмучат с противния дим. И колко пожари, колко беди има заради тази цигарено-никотинова мастурбация!
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен28ti ot koga ne si hodil v zavedenie?qvno hodish v dupkite na kokoshkarite kadeto ne se pushi.
28
5
 
3
 
! Отговори
КУШ KUSH ГУЩЕР ЗЕЛЕН преди 10 години
сееш - ражда , береш - сушиш , мачкаш - свиваш , *** - палиш , дърпаш - ЛЕТИШ ЛЕТИШ ЛЕТИШ
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този с фаса на снимката доста изтормозени ръчички има
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изгонихме пушачите от заведенията, вече е време да започнат да им взимат децата!
25
3
 
9
 
! Отговори
До Тревоман преди 10 години
Да ти 'завиждам' че пушиш е все едно да ти 'завиждам' че смърдиш или не се къпеш или че си *** и т.н
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен24haha nornalen koito ne pushi.............haha kade e tozi izmislen individ?
23
3
 
4
 
! Отговори
тревоман преди 10 години
завистта вреди по-вече на сърцето ви от колкото цигарите
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един пушач НЯМА как да разбере що за гадост е усещането от неговото присъствие от някой нормален който не пуши
21
3
 
9
 
! Отговори
платен трол преди 10 години
Най-смешно е, когато някоя " мадама " здраво си трови детенцето, но в същото време с *** в устата ръси акъли и се прави на доктор по разни *** форуми, като бг мама например.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами анонимен да дойда да ти се изсера у вас на килима пък тогава ще ти обясня че си злобен. Или да ти дам развалена манджа да ти я яде детето. Ама то като освен цигари друго хубаво нямаш в живота е разбираемо
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
CHETEIKI KOMENTARITE NA ZLOBNITE NEPUSHACHI(NAD 18 GODINI) ME HVASHTA STRAH I UJAS KAK MOJE DA IMA TAKAVA GRUBA GRESHKA NA PRIRODATA.
18
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз пък съм болна от спин и си лягам с семейни мъже без кондом :))
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никога няма да съм с жена пушач, не съм бил и няма да бъда, дори избягвам заведенията заради дима, миризмата на пушач до вас няма как да се опише - *** !
16
4
 
7
 
! Отговори
Мразим наглеци преди 10 години
А най-ме кефи да ми пушат в асансьора или в колата а на задната седалка бебе в столче
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имах една мизерница около две седмици бях с нея, дори фелацио не давах да ми прави с умирисаната си уста, съотеветно е разкарах но в офиса и заведенията тези дето пушат как ще се спасим от тези умирисници е въпроса
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми то всичкото амфетамин и марихуана се разпространява от Силисистра за това е нормално !
13
3
 
11
 
! Отговори
ниска летва преди 10 години
сме ние. Ниска ни е културата. Ниски са ни целите, идеалите и затова виждаме решение в ориенталщината, а тютюна е само една нейна проява. Наивник е който очаква детето му да не пуши, а той да се прави на възрастен, чрез фасона на пушач с опит. Та всъщност децата подражават на възрастните. Ти като родител ще бъдеш образец и да чуждото дете, когато си на улицата. Шаблон просто няма. Всяка секунда детските очи ни наблюдават! Така е и с правилата за движение, така е и с нашите изисквания като клиент
12
2
 
21
 
! Отговори
бившпишач преди 10 години
Откажете се от този вреден навик. Това е нищо повече от тровене на организма.Опитайте, сила на духа трябва!Здрав дух, здраво тяло!Успех!:)