Повече от половината българчета - пасивни пушачи

В Силистра в 81,9% от семействата се пуши
2 апр 2014 19:25,
36
Повече от половината българчета - пасивни пушачи
Снимка: Getty images/guliver photos

57,5% от българчетата са пасивни пушачи, сочат данните от последното проучване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Проучването е проведено във времето между декември 2012 г. и декември 2013 г. и обхваща 2914 родители на деца между 3 и 7 години от случайно подбрани детски градини.

Пушат 45.7% от бащите и 39.0% от майките.

Едва 42,5% от българчетата живеят в дом без тютюнев дим. Когато обаче кръгът се разшири с други роднини пушачи  (баба, дядо), относителният дял на тези домове намалява до 39%.

Преобладават случаите, в които само единият от родителите е пушач. Двамата родители са пушачи при 25% от случаите, а между трима и петима пушачи има в 5% от семействата.

Най-много са родителите пушачи в Силистра (81,9%), следвани от Добрич (78,1%), Враца (76,7%) и Видин (72,1%). Най-малко са в София област (40,7%), Ямбол (41.6%), София-град (43.5%) и Бургас (43.7%).

Преобладаващата част от пушачите са със средно или средно специално образование. При непушачите над половината са с висше образование.

Като лични приоритети родителите пушачи посочват професионалните задължения (45,4%), по-рядко отделят време за грижи за здравето (в 28,7% на 34,5% при непушачите), по-рядко се занимават със спорт (27,8% срещу 31,7% при непушачите), като по-голям е и относителният дял на тези, които изобщо не спортуват (съответно 16,6% и 13,2%).

Според данните на НЦОЗА в 11.9% от семействата през бременността са пушили и двамата родители, в 45.4% - само бащата, а в 2.9% - само майката. Непушачи през бременността са 51,7% от семействата. Най-голям е относителният дял на бащите пушачи в Силистра (68,4%), а на майките - в Търговище (28.2%). Проучването показва, че децата на майки, пушили по време на бременността, са родени със 107 г. по-ниска телесна маса в сравнение с децата на майки непушачки.

Резултатите показват, че пасивното тютюнопушене в предучилищна възраст е свързано с редица негативни последствия върху дихателната система. Децата на пушачи боледуват значително по - често от бронхиолит, бронхити, бронхити с обструктивен синдром и пневмонии.

От НЦОЗ обясняват, че родителите все още нямат достатъчно здравни знания за риска от излагането на цигарен дим и как да предпазят децата си от вредното му влияние. Най- разпространена практика за предпазване от вредното влияние на цигарения дим е „пушенето на балкона“. Специалистите посочват, че основната мотивация за започване на тютюнопушене при децата се определя от стремежа им да изглеждат като възрастни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
da da vijdam az kak pasivno pu6at po 10 cigari po bar4etata...
10
3
 
10
 
! Отговори
st преди 10 години
Деградирало племе.
9
3
 
6
 
! Отговори
Hetfield преди 10 години
А после българина нямал пари! Щом има за цигари, значи без оплакване! Аз като не пуша би трявало да имам още повече финансии от пушачите!На 3-4 лв да е кутията... ами най-евтината да е 5 лв. Поне нещо положително да има от това, че половината ако не и повече наци пуши - да влизат добри пари от акцизи!!!
8
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При демокрацията единственото развлечение на българите остана тютюнопушенето.
7
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За всеки пушач е валидно: 1. че е НАРКОМАН; 2. че има някаква степен на ДОЛНОПРОБНОСТ и/или ПСИХОПАТИЧНОСТ (това се връзва с наркоманността - мозъците и личностите на такива хора не могат да се задействат и съществуват без никотин)!... Това са научно издържани тези. Няма други варианти! Характеристиката долнопробност обяснява защо тютюнджиите тровят и други хора, включително и децата си.
6
4
 
25
 
! Отговори
Потресен преди 10 години
Има толкова безотговорни родители, които въобще мислят ли с главите си незнам или голямото удоволствие цигарата е по важна. Лично съм виждал как майка в парка пуши цигара и едновременно се надвесила над детето и го преоблича или незнам какво прави, но целия дим отива в едно дете на не повече от 2 години. А като се има на предвид, че това е масово, в домовете си родителите събират гости, всички пушат, децата при тях, това за мен са едни безотговорни хора не мислещи за никого дори и за децата си.
5
6
 
5
 
! Отговори
Turchin преди 10 години
Smyrt za giaurite....neka da se trovqt i da mrat muhahahahha Nai dolnata i propadnala naciq - kuchita mrysni!!!!
4
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Народ самоубиец! Господ Всичко дал, кошницата си излял само капчиса акъл не дал
3
6
 
9
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Браво! В чест на тази статистика предлага не само да се разреши пушенето в училища, детски градини, ясли и др, ами дори да стане задължително. Който не пуши - данък 1000 лв на ден. Така след 20 години ще отворим над 500 000 работни места за онколози, които да лекуват 6-7 милиона раково болни. Ще се отвори и място за 100 000 гробари, които да копаят на ден по 5000 гроба за починали от рак. Търговията с цветя, свещи, надгробни паметници също ще скочи. Икономиката ще се съживи. Ще цъфнем и вържем.
2
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Родителите трябва да се погрижат за здравето на децата си. Трябва да мислят повече за децата си. Изброените в новината заболявания са сериозни. Искат децата им да растат болни ли?!
1
9
 
7
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Ами пасивни.То всеки гледа да мине метър и да пуши без да си купува цигари.