Чиновниците да си плащат здравните вноски

Андреева ще предложи законодателни промени
7 апр 2014 10:57,
50
Чиновниците да си плащат здравните вноски
Таня Андреева. Снимка: архив, БТА

Министърът на здравеопазването Таня Андреева ще предложи законодателни промени, с които държавните служители да бъдат задължени да си плащат сами здравните осигуровки. Това съобщи Андреева в предаването “Преди всички” на БНР.

В момента държавата плаща здравните вноски освен на държавните служители и на децата, пенсионерите, студентите, работещите в съдебната система и други категории лица, които според лекарския съюз достигат около 4,5 млн. души.

Държавата обаче не покрива пълния размер на здравните им вноски, което според съсловни и пациентски организации допълнително утежнява дефицитите в здравната система.

Още по темата
“Ще инициирам такава промяна, както и промяна за здравните осигуровки. Това ще бъде включено във втория пакет от законодателни промени. Той ще бъде свързан и с преструктуриране в болничната помощ. До края на годината ще влезе в парламента”, коментира Андреева.

“Разговори се водят във всички посоки, включително и в тази дали за всички групи, за които държавата плаща, би трябвало да остане така. Би било добре държавата да поеме ангажимента си за всички групи, но това не зависи само от желанието на здравния министър или от желанието на министъра на финансите. Това е въпрос на едни много по-сложни анализи и на възможностите на финансовата ни система да издържи”, допълни тя.

Що се отнася до разплащането на дейностите, здравният министър коментира, че за Здравната каса това ще е “една тежка година” заради недостатъчния ресурс.

“Точно това налага и тежки, непопулярни решения, а именно управлението на касата практически да бъде поето на ръчно управление, т.е. всеки месец да се следи разходът за болнична помощ, да се преценяват дефиците и излишъците, ако има такива”, каза Андреева.

Според нея е рано да се говори за актуализация на бюджета на здравната каса, но не изключи да се вземат и такива мерки след края на полугодието.

По думите на Таня Андреева доплащането в здравния сектор е следствие от неплащането на здравни вноски. “Нашият модел на осигуряване освен солидарен трябва да бъде и справедлив. Не може хората, които добросъвестно си внасят здравните вноски, да поемат лечението на всички останали на свой гръб”, коментира тя.

Според министъра, за да се сведе доплащането от пациентите до минимум, или всички трябва да си внасят здравните осигуровки, или те да покриват определен пакет медицинска дейност, а за дейностите извън този основен пакет да се въведе допълнително доброволно здравно осигуряване.

Още новини от България вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Drenkov преди 10 години
bg narod mnogo po-dobre ste jivee bez bg centralna darjavna administracia. samo s regionalna administracia.
48
0
 
2
 
! Отговори
Държавническо решени преди 10 години
Само за информация - в ранните години на изграждането на съвременна България -около 1889- 1900 /без претенции за точност в датата/ чиновниците са били задължавани със закон да носят облекло и обувки само българско производство!!! Това е факт- проява на разум и патриотизъм
47
0
 
6
 
! Отговори
туту преди 10 години
Ами *** и бежанците,кой им плаща на тях здравните.Много си отворена ама няма да стане .Гарван гарвано око не вади.
46
0
 
7
 
! Отговори
F-1 преди 10 години
НЕ САМО ЗДРАВНИТЕ А И ВНОСКИТЕ ЗА ПЕНСИЯ!И НЕ САМО ЧИНОВНИЦИТЕ, А И М И Л И Ц И О Н Е Р И Т Е И КАПЕЛАТИТЕ!ОТКЪДЕ НА КЪДЕ НАРОДА ЩЕ ИМ ПЛАЩА ВСИЧКО , МИЛИЦИОНЕРИТЕ ЩЕ СЕ ПЕНСИОНИРАТ НА 50 ГОД. И СЛЕД ТОВА ВЗИМАТ 25-30 ГОД. ТЛЪСТИТЕ ПЕНСИИ, А ТОЗИ, ОТ ЧИИТО ЗАЛЪК ГИ ОТТЪРЖАТ, ЩЕ БАЧКАТ ДО 65. СЛЕД ТОВА Я ВЗЕМАТ 2-3 ПЕНСИИ, Я НЕ!
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Основната идея на това плащане на 100% осигуровките, а не на 60% както е при останалите, е да се икономисат малко средства от бюджета. При 1 млрд. за труд месечно, се икономисват около 36 милиона лева - за 12 месеца около 430 милиона лева. Другата последица от тези 100% вместо 60% е, че после на чиновниците се плащат по-ниски пенсии като се пенсионират - примерно с между 13 и 15% по-ниски. Трета последица е, че като се разболеят, чиновниците получават с около 15% по-ниски обезщетения.
44
0
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 10 години
Не е точно така. При по-ниските заплати на чиновниците, сумата за осигуровки е по-малка, т.е. бюджета се натоварва по-малко. Разликата е около 3,5% от общата сума, която струва на работодателя труда на един чиновник.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 38 На хората в частния сектор, които са с много по-ниски заплати от вашите никой не им е правил такива реверанси. И си плащат осигуровките дори тези, които са на минимална заплата. Вие смятате ли че е редно съдия с повече от 2000 лева заплата държавата да му плаща данъците. Ще ви припомня нещо. Една от причините за избухването на Френската революция в края на 18 век е несправедливата данъчна система, която е освобождавала от налози кралския двор, аристокрацията и духовенството.
42
2
 
3
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 10 години
Глупости - ще вземат от единия джоб, че да ги прехвърлят в другия. Съд. система, държ. чиновници, пенсионери и т.н. не изработват нищо, а само взимат. Така че е все едно дали държавата ще им плаща осигуровките или те ще си ги плащат сами. Приходите за ЗК ще са еднакви, следователно от това подобрение няма да настъпи.
41
2
 
4
 
! Отговори
не е баш така преди 10 години
До АнонименСладурче съдиите не са държавни служители. Те са към съдебната власт, която по Конституция е независима и извън държавната администрация. Техните заплати се плащат от бюджета на съдебната система и нямат нищо общо с държавните служители. Прегледай обявите за държавни служители и ще видиш какви са им заплатите. Не случайно читави там не ходят! Заплатите са жалки и ги правят на луди!
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До У-у-у-у-у-у-у! Ако работиш при частник, говори с него, той веднага ще те разбере и ще ти вдигне заплатата колкото ти искаш. Ха-ха-ха! А ако си държавен служител, напусни! И без друго чиновниците са много.
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е справедливо държавните чиновници да са ощетени, както е сега с тези осигуровки, при това обществото е добре изманипулирано и реве с пълна сила - и тези *** да си плащат, както всички!!! Трябва да няма разлика - държавните служители да си плащат тези 40% от осигуровките, които плащат останалите, а затова нещо трябва да им върнат обратно заплатите, които им орязоха заради тези осигуровки през 2004-та, т.е. да им се повишат с 14.81% и пак да си получават същата сума.
38
2
 
4
 
! Отговори
До 37 преди 10 години
Вземи си калкулатора и смятай защо са перцакани. Само не забравяй, че през 2004-та им смъкнаха заплатите заради тези осигуровки, така че сега е най-нормалното нещо да ги върнат обратно, така че пак да получават същата сума след удържането на осигуровките - точно както напарвиха през 2004-та, но в обратна посока.Сега държавните служители се осигуряват върху близо 15% по-ниска сума, в сравнение с сумата ако сами си плащаха осигуровките, а това води до 15% по-ниски пенсии, обезщетения и т.н.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ???И какво му е прецаканото? Да плаща като всички!
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ДръндерДръндер, а как всички останали плащат? И тези с минимална заплата също! Знаеш ли, че младши съдия, без нито един ден стаж, започва с 1550 лева заплата? Всички да си плащат, това е нормалното.
35
2
 
3
 
! Отговори
Дръндер добавя преди 10 години
4,5 млн били на държавна издръжка? Та ние сме 7 млн. общо иска да каже че частния сектор е само 2,5 млн.? Тая *** ли е? Ако беше така отдавна да сме фалирали!
34
8
 
4
 
! Отговори
Дръндер преди 10 години
Тая ***, направи ли това, директно да си дава оставката! Защото държавните служители взимат твърде малки заплати и ако им ги натоварят допълнително, тогава направо е готова за стачки в държавния сектор!
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
MNOGO BARJE SE IZDADE BRE TAPAN BEZPARDONII , TARTEI SVINSKI KOI STOI ZAD SAITA I ZA KAKVO TRIETE KOMENTARII NA RABOTNIKA KOITO VI OCIGURQVA OHOLSTVOTO . I ISKATE O6TE I O6TE KOMUNISTI4ESKA NENAQLA SE SVINQ
32
4
 
3
 
! Отговори
??? преди 10 години
Колко от вас схванаха, че държавните служители са прецакани с това плащане на осигуровките на 100% от работодателя, а не само 60%, както е при останалите?
31
2
 
5
 
! Отговори
допълнение преди 10 години
Освен това искам и да попитам: Какво, всъщност, получаваме срещу здравните вноски, които плащаме!? Навсякъде ни искат пари! Така, че г-жата много да не се репчи, защото плащането на здр. вноски е като да наливаш вода в пясък! Плащаш, плащаш и накрая - ядец! А по веригата си крада-а-а-т , та се пукат!
30
3
 
10
 
! Отговори
У-у-у-у-у-у-у! преди 10 години
Маце, ще ги плащам, ако увеличите заплатите с процента на здравната вноска!!!! Не може да държите хората с мизерни заплати и да искате от тях да ги дават целите за данъци, такси и прочие ангарии за държавата! Заплатата ми не е мръднала от 2008 година, взеха ни процента прослужено време, работата расте лавинообразно, а вие се чудите само как да тормозите хората и да им взимате и последните стотинки! Да не започвам и темата за откраднатия резерв на НЗОК, апропо повече от милиард лева!