Мобилните телефони ще четат BG баркодове

"БГ Баркод" ще работи и с апарати от нисък клас
8 апр 2014 14:06,
4
Мобилните телефони ще четат BG баркодове
Снимка: Reuters

Безплатно мобилно приложение "БГ Баркод" ще позволи на потребителите да проверяват всеки производител по всяко време дали използва легитимно съответния баркод. Това съобщи при представянето на приложението председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и призова потребителите да не купуват такива стоки, цитиран от БТА.

Според Любомир Гайдаров от "GS1 България" - компанията, тествала и реализирала идеята на приложението, няма сектор, в който всичко да е изрядно по отношение на баркодовете. Най-често този проблем се появява при хранителните продукти.

Сканиращото приложение може да се използва от притежателите на мобилни телефони от среден, дори и от по-нисък клас. Чрез него получаваме незабавна информация за фирмата - притежател на баркода, за нейния управител, за адреса на компанията. Когато става дума за чуждестранна компания, същата информация можем да получим, след като бъдем прехвърлени към глобалния регистър на "GS1", която единствена в света има право да издава такива кодове. Приложението може да се "свали" от Интернет.

Когато попаднем на фирма, която ползва кода нелегитимно, чрез приложението получаваме съобщение, че баркодът е невалиден. Потребителят може да изпрати сигнал до организацията къде и кога е сканиран баркодът, като към него може да се прикрепи снимка на продукта с неговия баркод.

След това, при възможност, започва издирването на некоректната фирма и стоката може да бъде изтеглена от търговската верига. Не са редки случаите, при които фирма се самоизключва от "GS1", ако три поредни години не е плащала членския си внос, и в този случай, ако се прави проверка на нейния баркод, също ще се установи неговата невалидност.

Минималният членски внос е 50 лева годишно, а за правото за ползване на 1000 кода годишният членски внос е 200 лева.

На следващ етап чрез приложението ще получаваме информация не само за фирмата, а и за сканирания продукт. От регистъра на сканиранията на баркодове от потребители периодично ще се публикува информация за некоректните фирми. Регистърът ще бъде достъпен на страницата на "GS1 България".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Todor преди 10 години
Здравейте,знаете ли как се казва програмата да си я сваля на телефона,благодаря много.
2
1
 
6
 
! Отговори
gtf преди 10 години
кожодери ..да не е малко 200 лв., че на кой са му притрябвали 1000-а, едва ли има производител в България, който да ползва толкова. до 1. Тези сертификати техните са само ид номер, за тва трябва и интернет, че да се провери в тяхната база.В никакъв случай не значи, че стоката е произведена тук - само и единствено, че фирмата "производител" е българска
1
0
 
29
 
! Отговори
Чудейко преди 10 години
GS1 е организация създадена за да контролира стандарта за баркод за us и eu - просто казано следи за спазване на спецификацията и употребата на съответните кодове. GS1 няма нищо общо с качеството на продуктите - с каква наглост наглия *** подтиква хората да не ползват продукти които не са си платили членски внос.Положението е като със сертификатите - платен или self-signed. Вземам спецификацията и си генерирам баркод с моите данни - касата на магазина ги разчита и изписва стоката