Фалшивото интервю с Борисов - грижа на саморегулацията

СЕМ се обръща към КЗК и КЗП за заблуждаваща реклама
85
Фалшивото интервю с Борисов - грижа на саморегулацията
Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

Санкционирането на заблуждаващата реклама е от компетентността на Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите.

Това изтъкват от Съвета за електронни медии, който на свое заседание реши да се обърне към двете комисии след сигнали за „интервюто“ с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, излъчено в предаването „Оригиналът“ на TV7 с водещ Иван Гарелов.

Още по темата
СЕМ констатира, че авторекламата към него, която обявява, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за първи път ще участва в "Оригиналът", въвежда зрителите в заблуждение, защото обявява, че в предаването ще присъства някой, който вече нееднократно публично е заявил, че не приема поканата.

От регулатора посочват, че съдържанието на авторекламата по закон трябва да отговаря на изискванията за търговска реклама.

Както Dnеs.bg писа, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати сигнал до Съвета за електронни медии, в който заявява: „Въпреки изричния ми отказ да участвам в това предаване по ТV 7 по недопустим за правилата на журналистическата професия и етика начин беше направена манипулация с мои изказвания, извадени от контекста, в който са били направени за други медии“.

Според лидера на ГЕРБ така съзнателно се подвеждат зрителите и се правят внушения, които целят дезинформиране за истинските му позиции.

От СЕМ обаче са решили на заседание вчера, че фалшивото интервю в предаването с лидера на ГЕРБ, в което към негови реплики по друг повод са монтирани въпроси, макар и да прекрачва етични стандарти на журналистиката, не попада пряко под санкцията на Закона за радиото и телевизията. От регулаторния орган посочват, че законодателят е оставил подобни медийни практики на грижата на саморегулацията.

Членовете на СЕМ обаче се чувствали длъжни да припомнят, че ако се сменя жанровата конвенция на предаването и фалшивото интервю се представя като политическа сатира или просто шега, както настоява водещият, зрителите трябва да знаят това, докато го гледат, а не да го научават едва на финала.

„Тъй като казусът се появява в навечерието на предизборната кампания, СЕМ взе решение да изготви и приеме декларация, в която да апелира за равнопоставеност и коректност при представянето на кандидатите и политическите субекти, за кампания, която да върне добрия тон в политическото говорене“, посочват от регулатора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
7
 
22
 
! Отговори
Поп преди 10 години
Долу всички бсп-дпс-дс престъпници! Да свалим вече комунистиическо-ченгесарския ярем! Писна ми от Гея, Бея и Злодея ,от тъпия самодовоен некадърник Офчев. Писна ми от кражби! Писна ми от големата гадна мутра Пеевски, преуспелия дебелак - милиардер, който е платил 30 лева данъци.А най-лошото е, че костинбродската лъжкина и манипулаторка Майчето и Бюрека се готвят за още лъжи и измами, само и само да се задържат на власт тия престъпници! БЪЛГАРСКИ НАРОДЕ, СЪБУДИ СЕ! ГЛАСУВАЙ МАСОВО.
36
8
 
17
 
! Отговори
психолог преди 10 години
Последните обири показват колко много не са наясно другарите какви процеси вървят в Държавата. Да обереш генерал от разузнаването е повече от позор за това управление. Следващите ще бъдат Станишев, Местан, Доган , Сидеров, Миков и всички крадци от БСП-ДПС-ДС-Атака-КГБ. Няма такава Държава в Европа. Каквито и опорни точки да пише мутреса Моника, такова чудо нямаше при управлението на ГЕРБ.
35
14
 
6
 
! Отговори
Тиква преди 10 години
Буда е ясно,че е ***(по собствените му думи)! Сега е поредното му творение,според самия него хем е казал нещо,хем не го бил казал,хем не са го разбрали правилно.Тиква ние като по-умни и грамотни от теб,как да разберем простака,крадеца и лъжеца?Този банкянски *** докога ще ни занимава с простата си мутренска особа?
34
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гн Борисов искаме от вас дане обръщате никакво внимание,на всеки който го разберете чее червен от дпс или атака.Абсолютно ви забраняваме като ваши гласоподаватели.Вие нямате вече излишни нерви и здраве дасе занимавате със предатели на родината.Отмомента като разберете чее такъв и го одрязвате деректно.Казвате му че когато почне да мисли за БГ тогава да заповяда,а не да дърпат само за Москва а никoй неотива дори на екскурзия до Москва.
33
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гарелов е ченге от бившето ДС. Всичката ченеджийница се е обеденила срещу , Герб, Реформатори, Седесари, Десебари, НФСБ и всички остани демократички партии. Разбират , че пак ще им се изплъзне властта и плюят злъч във всички демократични посоки,
32
2
 
10
 
! Отговори
Даниел преди 10 години
И за чий Х ни е тогава СЕМ, щом ще се разчита на саморегулация ?
31
1
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Ха, ха...! Как с много думи СЕМ не казаха нищо!
30
10
 
8
 
! Отговори
Антимутра преди 10 години
Долу дяволското творение, наречено Европейски съюз. Всеки, който го подкрепя е мизантроп и национален предател!!! Не искаме повече САЩ, ЕС и Израел! Искаме да сме си само ние с НАЦИОНАЛНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ, които нито ББ, нито плевнята, нито станишко могат да защитават.... ченгенцата местан и доган изобщо няма да ги намесвам.... уууууууууууууууу
29
18
 
6
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Герберастииии, яд ли ви е, че Волен ви изхвърли от рая..... как болиииииии
28
15
 
1
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
До прокурорТи ли ще говориш за кражби, бе? Ти ли?Я пак си помисли кой с кого е в коалиция?Кой гласува заедно проектозакони?Всички пробългарски и антисатанистки проекти ги гласувате против тройната коалиция ГРОБ-БСП-ДПССамо АТАКА предлага реална алтернатива, ама иначе ВОЛЕН Е ЛУД. Само това знаете всички. Е прости сме и прости ще сме докато вкарваме либерали в НС и докато не излезем от ЕС!!!!!
27
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГерберастЧовек на чиято устна има люспа от домат, който Борисов е ял миналия ден.
26
7
 
11
 
! Отговори
прокурор преди 10 години
Последните обири показват колко много не са наясно другарите какви процеси вървят в Държавата. Да обереш генерал от разузнаването е повече от позор за това управление. Следващите ще бъдат Станишев, Местан, Доган , Сидеров, Миков и всички крадци от БСП-ДПС-ДС-Атака-КГБ. Няма такава Държава в Европа. Каквито и опорни точки да пише мутреса Моника, такова чудо нямаше при управлението на ГЕРБ.
25
15
 
12
 
! Отговори
до ДО31 преди 10 години
Ей фашага , вие бойковистите сте гадни фашаги, разбихте държавата, сума хора се самозапалиха заради вас, гадове 1
24
15
 
11
 
! Отговори
Клисар преди 10 години
Долу гербаджийските престъпници! Да свалим вече гербаджийския ярем! Писна ми от Винету, апартаментите на Цвъ Цвъ и травестита Цецко Цачев! Писна ми от кражби! А най-лошото е, че т.нар. "симпатични" протестиращи, които цяло лято ги даваха по телевизията и ни ги представяха като семейства с децата си, а всъщност те бяха ПЛАТЕНИ ГЕРБАДЖИИ и фалшивите бюлетини от Костинброд - ще има и още лъжи и измами, само и само да се върнат на власт тия престъпници! БЪЛГАРСКИ НАРОДЕ, СЪБУДИ СЕ! ДОЛУ ГЕРБ!
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фред Флинстоун
22
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бай ви *** пак се е разбеснял по Фейсбукове и други мрежи, все някой му е виновен!
21
17
 
13
 
! Отговори
Призив преди 10 години
Да изгоним всички герберасти зад граница заедно с вожда им Винету, това са вредни за България и Народа хора ,прости,ограничени и зомбирани издигайки в култ личността на Боко Тиквочев! Вън мръсни гербери,вън!
20
8
 
7
 
! Отговори
СТИГА! преди 10 години
ДА НЕ МИСЛИТЕ ЧЕ КАТО КАЗАХА ЧЕ Б.БОРИСОВ ЩЕ ДАВАТ И СЕ ЗАЛЕПИХМЕ НА ТЕЛЕВИЗОРА НАПРОТИВ ИЗГАСИХМЕ ГО МНОГО ВАЖНО НАПРАВИХТЕ ГО ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ
19
2
 
6
 
! Отговори
ППЛ преди 10 години
ХУБАВО НАПРАВЕНО, САМО ИСТИНИ СА КАЗАНИ, БРАВО НА АВТОРИТЕ !
18
2
 
3
 
! Отговори
С КАКВИ ОЧИ преди 10 години
ЩО ЗА ДОЛНО СЪЩЕСТВО ТРЯБВА ДА СИ ЗА ДА РАБОТИШ ПРОТИВ НАРОДА СИ ? ДА ГЛЕДАШ ОТ ЛЪСКАВАТА ЛИМОЗИНА РОВЕЩИТЕ ПО КОФИТЕ,ХОРА КОИТО УМИРАТ ОТ РАЗНИ БОЛЕСТИ ПОРАДИ ЛИПСА НА ЛЕКРАСТВА И ТИ ДА КРАДЕШ ПАРИ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА,ЩО ЗА ЧОВЕК БИ ОБРЕКЪЛ ДЕЦА НА СИГЪРНА СМЪРТ И ДА СЕ ЕЖИ НА БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА,ТАЯ КОЛЕДА Е УНИЗИТЕЛНА А ТЕ СИ ПРАВЯТ ПИАР,КАКВО СИ МИСЛЯТ СУТРИН КАТО СЕ ПОГЛЕДНАТ В ОГЛЕДАЛОТО? ПРИЯТЕЛИ НА МЕН МИ СЕ ПОВРЪЩА ОТ ВСИЧКО ТОВА,ЩО ЗА ИЗВРАТЕНЯЦИ СА ПО ВЪРХОВЕТЕ НА РОДИНАТА НИ

Спонсорирани публикации