В енергетиката няма "баничари или еколози", както при бившите!

Премиерът не подкрепя създаването на магазини само с BG стоки
Обновена: 11 апр 2014 15:16 | 11 апр 2014 15:12, Веселина Йорданова
63
В енергетиката няма "баничари или еколози", както при бившите!
Снимка: БТА

В момента в енергетиката няма „баничари или еколози“, както имаше в предния мандат, камо ли ядрена централа да се ръководи от такъв тип хора. В това увери премиерът Пламен Орешарски на традиционната си среща с граждански организации в Министерския съвет.

Орешарски отговори на въпрос какви са критериите за професионалните качества на назначаваните в енергийния сектор ръководни кадри от настоящия министър.

По думите му критериите са изцяло професионални, „друг е въпросът дали ние всички постигаме съгласие, че съответното назначено лице има необходимите професионални качества“. След това премиерът гарантира, че в сектора „баничари или еколози няма“, без да уточни поименно кого точно от миналото визира.

Според Орешарски важната задача в момента е своевременно да се подготви процедурата за удължаване на живота на 5-и и 6-и блок в АЕЦ „Козлодуй“, а затварянето на първите четири блока, които са изведени от експлоатация, не подлежи на дебати „освен за популистки цели“.

Той смята, че удължаване на работата на 5-и и 6-и блок ще бъде постигнато, но за какъв период зависело от заключенията за изхабяването на мощностите досега. По думите му теоретично е възможно удължаването да е с между 15-25 години, но това бил чисто технически въпрос.

На въпрос за разсекретяване на договорите в енергетиката премиерът каза, че трудно могат да се разсекретят договори, по които има две страни, без съгласието на другата страна, но те са достъпни за всички контролни органи. Орешарски коментира, че няма тайна за това кой е подписал договорите.

„Договорите за модернизация на двете топлоцентрали в „Марица изток“ са подписани в периода 2000-2001 година. Другият голям проблем за българската енергетика – многото въведени ВЕИ-та в действие през 2012 година - също ви е ясно кои бяха управляващи“, посочи той.

Орешарски заяви, че не би подкрепил създаване на магазини единствено с български стоки.

На чисто търговски принцип не е рационално да се разделят стоките в зависимост от това, произведени ли са у нас или не, каза той.

Министър-председателят уточни, че границата между българско и чуждо е доста размита, защото български стоки се произвеждат с вносни суровини и обратно.

„Ценовата фрагментация също не е препоръчителна. Когато предлагането е ограничено, това ще доведе до по-високи цени и потребителят ще загуби“, коментира той.

По думите му правителството работи в посока да се регламентират добри практики в търговските вериги, включително да не се затормозяват малките доставчици в тях.

Надяваме се с тези мерки да пресечем най-неприемливите лоши практики, които се прилагат, заяви премиерът.

По отношение на инфраструктурата той каза, че „парите са малко, а обектите много“. По думите му ангажиментът ни за довършването на АМ „Струма“ отнема много от ресурсите и по тази причина няма да може да се финансира цялостно друг голям пътен участък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Естествено че само с български стоки не може! Иначе кой ще купува залежали стоки на УСА и ЕС, които страните от третия свят ги не щат?
7
6
 
28
 
! Отговори
Мина преди 10 години
Никога не съм го харесвала Орешарси, прилича ми на вампир. Той не е хубав човек, спомнете си още от учителската стачка когато той каза ДА СЕ РАЗТУРИ ТАЯ СЕДЯНКА, сега се чудят защо нямаме учители. И стига да се оправдават с предишното правителство, а да изпълняват обещанията си които са дали, къде са работните места, не искаме милостиня, а работа, как ще се прави трудов стаж когато няма къде да се работи. Аз искам магазин с българска стока, но Орешарски не иска това, иска само да внасят ***.
6
5
 
27
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
"По отношение на инфраструктурата той каза, че парите са малко, а обектите много. По думите му ангажиментът ни за довършването на АМ Струма отнема много от ресурсите и по тази причина няма да може да се финансира цялостно друг голям пътен участък."Ама предизборно построихте Хемус, София-Видин, София-Калотина, Русе-Капитан Андреево. Долни лъжци и измамници, и метеж направихте лани на 12 май, та сега трябва щем не щем да ви гледаме грозните муцуни плюс *** и Пеевски
5
3
 
20
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
... само опитни крадци и бандити.
4
4
 
32
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Прав си, другарю Орешарски, сега само експерти сте се събрали. Да вземем например министърката на спорта - другарката, дето се дозира ли беше. Тя е уникален и велик експерт. Толкова велик, че Местаня лично обявява какво що се харчи в спорта.
3
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Светата тройца-ГЕРБ,БСП и ДПС,ако направят магазини САМО С БЪЛГАРСКИ СТОКИ,,какви шутове и дърпане на уши ще изядат от еврокомисии и комисари не е истина!!!За това и проектът няма бъдеще!!!КАКВО ДА ОЧАКВАШ ОТ *** СВИЛИ УШИТЕ И ЗАБИЛИ ОПАШКА В *** в очакване на поредният шут или сопа от Брюксел!!
2
3
 
29
 
! Отговори
българин преди 10 години
Да, Орешарски, сега в енергетиката има само специалисти от ДС като например ресорният зам. министър Айолов. А ти и министърът Стойнев, вместо да преговаряте с руснаците за МНОГО ПО-НИСКА ЦЕНА НА ГАЗА за България, само взимате заеми и си ги раздавате. А, забравих, също редовно плащате на "Атака" да ви крепят кворума. Сега вече и на барековите ***.
1
2
 
40
 
! Отговори
ора преди 10 години
А Ахемд Доган какъв беше, че не помня? А да, май изключителен експерт по хидроинженерство беше ама при кое правитеслво. Хмм ? Браво!