Васил Митков от село Черниче е изведен от дома си

След над 20-часова блокада бе проведена успешна операция
Обновена: 12 апр 2014 20:07 | 12 апр 2014 15:22, Елка Василева
56
Васил Митков от село Черниче е изведен от дома си
Снимка: БТА

След над 20-часова блокада Васил Митков от село Черниче бе изведен от дома си.

Минути преди 15 часа полицията успя да изведе от дома му мъжа, който се барикадирал там, въоръжен със законно притежаван газов пистолет, предаде БНР.

Пострадали няма. Психолог на МВР извика на терасата барикадиралия се Васил Митков да разговарят. В това време спецполицаите от Благоевград го атакуваха и обезвредиха. По време на акцията не беше произведен нито един изстрел и по никакъв начин не е бил застрашен животът на жителите на селото и на полицаите.

Според психолози Митков е с афективно разстройство. Проведените вчера разговори на психолог показали, че Митков е опасен и непредсказуем в действията си. След щурма днес той незабавно е откаран за преглед в болницата в Благоевград.

„Приключи случаят Черниче. Нека така да дам една яснота. Щурм на спецчасти се налага, когато са приключили всякакви други възможности за решаване на дадена ситуация или криза. В случая нито има заплаха за околните, нито имаше подаден сигнал от някой“, каза пред БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

„Имаше определени действия, които някои квалифицират като хулиганство, други - не. Какво ще се приложи по отношение на това лице е друга тема. Дали ще бъде настанен за лечение или с него ще се занимава прокуратурата, това не е от моите компетенции. Но нека да престанем с тези щурмове. Ако някой пък се опитва да прави аналогии с град Лясковец и инцидента там, нещата стоят по съвсем друг начин“, обясни Лазаров.

Още по темата

През цялото време не е имало и хипотеза за някаква реална заплаха спрямо граждани или служители на полицията. Това каза пред "Фокус" комисар Георги Костов, директор на ОД МВР Благоевград по повод приключването на случая в симитлийското село Черниче.

"Към момента сме документирали всички действия на обекта на тази кризисна ситуация. Материалите са на доклад в Районна прокуратура Благоевград по подсъдност. Няколко са възможните хипотези; нашето мнение ще бъде, че има някаква форма на хулиганска проява. Точното прецизиране и юридическа дефиниция са от компетентност на колегите от прокуратурата. Въпросите, които обикновено се задават, са относно това – каква мярка на принуда ще бъде наложена на лицето. Това е човек, който не е криминално проявен. Формата на принуда може би ще бъде – някаква форма на принудително лечение,примерно", добави комисар Георги Костов.

На въпрос за това, че имаше много спекулации около това, че мъжът е имал оръжие, комисар Георги Костов заяви: "Умишлено не коментирахме тези неща. Самият факт, че един човек притежава газово оръжие или не, не го прави нарушител. Говорим за това, че ние не констатираме конкретна, реална заплаха за живота и здравето, както на нашите служители, така и на гражданите от това населено място", каза комисар Костов.

40-годишният Васил не е криминално проявен и няма лоша репутация. "Има репутация на човек с проблеми от известно време, което не го прави лош човек. Хипотезата да бъдем морален съдник – не е редно да влизаме в нея", коментира още комисар Костов.

Както Dnes.bg писа, полицаи са останали през нощта, за да наблюдават и охраняват дома в село Черниче, в който от вчера се беше затворил 41-годишният местен жител Васил Митков.

Мъжът се беше затворил след 16 часа вчера в дома си в село Черниче, община Симитли след скандал с баща си, като не допуснал и пристигналите на място полицаи, отзовали се на сигнала за инцидента, съобщи кметът на община Симитли Апостол Апостолов.

Освен полицаи, пристигнал екип и на спешния център и след малки пререкания бащата е бил изведен, за да му бъде оказана медицинска помощ. Той според Апостолов е добре, от дома са били изведени също жената и двете деца на Васил Митков, които са отишли при роднини, а той е бил останал вътре сам.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: ЧерничеВасил Митков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредната полицейска драма при кабинетът на Орешарски!
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
KOLKO ubiti "bareti" ima tozi put