138 години от избухването на Априлското въстание

Плевнелиев ще се включи в честванията в Панагюрище
Обновена: 1 май 2014 09:03 | 1 май 2014 08:47, Камелия Цветанова
92
138 години от  избухването на Априлското въстание
Снимка: Булфото, архив

На 1 май отбелязваме 138-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. То започва на 20 април по стар стил в Копривщица. Кървавото му потушаване предизвиква световното внимание към България.

Трескавата подготовка правела впечатление на местните мюсюлмани и на османските власти. Сигурна информация за „предприятието" обаче те получили едва след Оборище от участник в събранието - Ненко Терзийски от Балдово, чието име на предател е изтрито от паметника в местността.

От Пазарджик в Копривщица и Панагюрище били изпратени жандармерийски отделения, които да арестуват подстрекателите на „мирната рая". При опит да бъде заловен Тодор Каблешков копривщенските дейци нападнали и прогонили с оръжие изпратените турски военни.

Мюдюринът бил убит, а в градчето била установена революционна власт. Под звъна на черковните камбани и гърмежа на пушките Каблешков изпратил в Панагюрище знаменитото „Кърваво писмо". Писмото е пренесено от 19-годишният Георги Салчев, който изминал 5-часовия път от Копривщица до Панагюрище само за 2 часа.
От 95 въстанали села и градчета, във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие.

И тази година в Клисура и Копривщица на 1 и 2 май по традиция има тържества и възстановки на събитията от преди 138 години. В Копривщица за първи път тази година е учреден народен копривщенски събор „Единение – 1876", който си поставя за цел да организира годишнината от въстанието, както и всички религиозни, исторически и туристически празници в града.

Съборът ще се състои на 1 май в дома-музей „Тодор Каблешков". Вечерта на историческия площад „20 април" в чест на героичното Априлско въстание ще се проведе заря, а на 2 май по традиция отново на същия площад ще има възстановка на знаменателни епизоди от въстанието.

Президентът Росен Плевнелиев ще се включи в честванията в Панагюрище. На площад „20 април" в града държавният глава ще присъства на тържествена заря-проверка.

В Клисура честванията започват още от 30 април с художествени изложби на икони, живопис и скулптори. Там на 1 май от хълма на Зли дол също ще бъде възстановена обстановката, когато Боримечката обявява с черешовото топче началото на въстанието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
4
 
! Отговори
Слава на героите! преди 10 години
Так героизма, който честват в Клисура и който е гордост за всеки българин, днес е поруган от комунистите родоотстъпници. Не виждам по-долна и предателска потъпка в днешната политика на България от тази. И мисля, е БСП трябва да си поемат възмездието за нея. Те предадоха България на онези, които лееха кръвта на националните ни герои. Това е истината и не виждам причина дда я крием. Може би комунистите виждат причина да я крият и изопачават, но ние очи имаме ли? Уверен съм че имаме! А юмруци имаме ли? Също. Само не знам българските мъже какво имат в гащите си, та не ги виждаме като мъже на Бълга
53
2
 
3
 
! Отговори
Слава на героите! преди 10 години
Днес има едни, които обаче поругават тези герои. Комунистите дадоха властта на турците в България. Откакто ДПС е политическа патерица на БСП, в редица региони официалният език е турският, а местните власти уреждат турски фирми да печелят директно от държавната баница.Те са освен това не потайни, а нагли и наперени, със самочувствие и оказват натиск дори чрез структурите на БСП по места, където това им е нужно.Так героизма, който честват в Клисура и който е гордост за всеки българин, днес е пор
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на този прекрасен ден народе спомни си за твоя велик цар симеон първи който беше провъзгласен цар на българи и ромеи. блясъка на историята е с теб! свобода или смърт
51
4
 
1
 
! Отговори
Alex преди 10 години
WHO GIVES A *** FOR BULGARIYA
50
4
 
3
 
! Отговори
Ali преди 10 години
1 May e den na truda.Nema nisto drugo na tozi den.Da JIVEE 1 MAY.NIKOGA ne e imalo vistanie v BG.TOVA sa IZMISLUTINI.....DUHAYTE na enicerite H...YOvete.....Da jivee Bursa.
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
срам за вас, неоосманисти жалки и турски ***. варвари си бяхте, и варвари ще си останете. никога европа за ориенталците които ни потопиха 5 века в безвремието. нас най-старата европейска нация. ЧЕСТИТА ГОДИШНИНА СМЪРТ ИЛИ СВОБОДА
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искахте ли позволение от ДПС за публикуване на подобни деликатни теми?
47
2
 
7
 
! Отговори
Киро Майтапа преди 10 години
Най-светлото събитие в Българската история е Априлското въстание, недостижима величина, за дребните душици, за всички продажници, забравили, че са българи, за разни турчеещи се и незнаещи и те самите какви са, това е неразбирамо! Поклон пред героите!
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bre dokyde ni dokaraxa xamerikancite da otpi6em istoriqta si da kazvame 4e robstvo nqmalo,a prisystvie i borcite ni za svoboda bili separatisti.ujas.Daje nazna4ixa turskata armiq da ni pazi o6te po golqm ujas..Dolu USA imperiqta na zloto levsi i botev 6tese obyrnat v groba or porugavane.
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До модерно в БългарияКато съди от пишещия
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунистически Празник , трябва да се забрани с Закон
43
10
 
5
 
! Отговори
модерно в България преди 10 години
Много модерно в България да се говори , какво е станалло преди 100 години , а Възродителен Процес беше само преди 24 години да ама това се забрави , по интересно на Българина е преди 100-200 години , *** Народ Проста Държава
42
11
 
5
 
! Отговори
******************** преди 10 години
Пак манипулират бедния Българин с некви въстания , промиване на мозъци
41
0
 
4
 
! Отговори
Иван Георгиев преди 10 години
Научете се да смятате.Празнува се утре 2.05. поради факта че по разликата между юлианския и григорианския календар в периода 1800-1900г е 12 дни. 20 април + 12 дни = 2 май а не 1-ви! Прочетете малко преди да се излагате
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако така са освободили България Руснаците като в Украйна , било е нахлуване и превземане на България по същия начин сега като в Уктайна
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
38
13
 
4
 
! Отговори
Социолог преди 10 години
Това са били психопати като Сидеров които не са си пили хапчетата.Как може да ходиш с оръжие да сваляш законна власт и да призоваваш за тероризъм.Добре че народа е предавал тези откачалки на законната власт и така хората са били спокойни.Русия която е агресор ако не беше дошла по тези земи досега мулти-етническотонаселението на Османската Империя щеше да е в разцвет с високи доходи а не както сега 200 евро на месец.Да се надяваме че ще се поправи тази историческа несправедливост.
37
8
 
9
 
! Отговори
Я , СТИГА ,БЕ... преди 10 години
...СЛЕД 9.09.44г---КОМУНИСТИТЕ , ЩО НАРОД ИЗБИХА В БЪЛГАРИЯ ,БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА ...ПО ЗАПОВЕД ОТ МОСКВА---ТОЯ ТРЪГНАЛ ЗА ВОЙНИ ПРЕДЕ 100-200 ГОДИНИ , ДА ЖАЛИ..??!!!200-ХИЛ, Е ВСЕПРИЗНАТА ЦИФРА!!!ДА НЕ ГОВОРИМЕ ЗА ОГРАБЕНОТО ОТ КОМУНИСТИТЕ И ИЗТОЧЕНИТЕ ПАРИ ОТ БАНКИТЕ...!ДАЖЕ И ИМОТИТЕ ВИ ВЗЕХА ---ЗА ДА СТЕ ГОЛИ "РОБИ НА ТРУДА"!!!!ДА СТОИТЕ ГЛАДНИ ---АКО СЕ БУНТУВАТЕ ПРОТИВ БКП И КПСС!ТОГАВА БИЛА "РОБСТВО"....А СЕГА КАТО РАБОТИШ АНГАРИЯ ЗА ПО 300-ЛВ /ЗАПЛАТА ....КВО Е , БЕ......??!!!
36
2
 
10
 
! Отговори
(НМ) Народна Милиция преди 10 години
До Али Барутналията Али,с удоволствие бих ти разбил жалката,грозна,хомосексуална мутра.
35
4
 
7
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
Кемал Ататюрк е свалил *** и фереджетата,а сегашният Президент се опитва да ги връща,та затова Дядо Иван може да се върне до Босфора и едва ли САЩ и НАТО ще го спрът,а ние *** ще го посрещнем с хляб и сол както си трябва.