Ще има повече студенти по медицина, педагогически и технически науки

Проучени са потребностите на пазара и нуждите от специалисти с конкретен профил
10 май 2014 12:50,
8
Ще има повече студенти по медицина, педагогически и технически науки
Снимка: Архив Булфото

През учебната 2014/2015 г. в държавните висши училища ще може да бъдат приети нови 58 515 студенти, а в частните - 15 219, реши правителството на днешното си заседание. Това съобщи пресслужбата на МС.

 Утвърденият прием на докторанти е 2015 за държавните ВУЗ, 69- за частните, и 339 - за научните организации. 
 
Утвърденият брой на приеманите за обучение студенти и докторанти се основава на принципа за широк достъп до висше образование - достигане на равнище от 36 на сто завършили висше образование на възраст между 30 и 34 г. през 2020 г. 
 
Това ще способства и за създаването на по-широки възможности за обучение във висшите училища в рамките на концепцията за учене през целия живот, се посочва в съобщението.
 
Проучени са и са отразени потребностите на пазара на труда и нуждите от специалисти с конкретен профил. Увеличава се планираният прием по приоритетни за обществото области като педагогически науки, природни науки, математика и информатика, технически науки, здравеопазване и спорт.
 
По заявка на Министерството на здравеопазването целенасочено е увеличен приемът за обучение по специалностите "медицинска сестра" - със 129 места, и "рентгенов лаборант" - с 16 места. За първи път се дава възможност на български висши училища да обучават студенти по специалностите "парамедик" (82 места за професионални бакалаври) и "лекарски асистент" (60 места за бакалаври).
 
Решението на кабинета за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации в България през учебната 2014/2015 г. е съобразен с изискванията на Закона за висшето образование за обучение по акредитирани от Националната агенция за оценяване и акредитация професионални направления и докторски програми, при спазване капацитета на висшите училища.
 
Поради отрицателна оценка на Агенцията, в решението не е включен Европейският политехническиуниверситет - Перник, се посочва в съобщението.
 
С приетия от Министерския съвет документ се утвърждава и броят на приеманите за обучение студенти и докторанти - българи, живеещи извън страната, както и граждани на Македония. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
анонимна преди 9 години
хич не ги мислете-влизат всички барабар с циганчетата
5
0
 
3
 
! Отговори
интернет лумпен преди 9 години
"Випускът от абитуриенти тази година е 59 000""От всички зрелостници кандидатстват едва половината""този випуск ще ни се види голям през 2015-2016 година, когато броят на зрелостниците ще е около 32 000-35 000"ОСТАВКА!
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсурдно е да си мислим, че приемът на повече студенти ще промени към по-добро образованието. В случая е много по-добре малко, но добре образовани млади хора, отколкото висшисти на килограм, които и бъкел не разбират от това, за което учат.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
73 хил студ при 65 завършващи ???
2
2
 
8
 
! Отговори
ГЕРИ преди 9 години
ТЕЗИ , КОИТО СА ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА - ДА СА ДЛЪЖНИ ДА РАБОТЯТ ПОСЛЕ 5 ГОД. В ДЪРЖ. АДМИНИСТРАЦИЯ , БОЛНИЦА , УЧИЛИЩЕ .... КОЙ ЛУД ПЛАЩА , ЗА НЕЩО , КОЕТО НЕ МУ ТРЯБВА И НЕ ГО ПОЛЗВА ПОСЛЕ ?
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Захранваме ЕС с готови карди.