Глоби за милиони грозят ЕРП-тата

Хората са ощетени от нарушенията им, но от ДКЕВР не казаха как и с колко
Обновена: 14 май 2014 19:57 | 14 май 2014 15:23, Веселина Йорданова
80
Глоби за милиони грозят ЕРП-тата
Боян Боев Снимка: архив, БТА

Енергийният регулатор ДКЕВР не се нае да оцени с колко и как са ощетени потребителите от констатираните при проверката му общо 2690 нарушения в трите ЕРП-та за периода 2008-2012 година.

Според председателя на комисията Боян Боев „до момента всичките цифри водят до ощетяване на хората“.

Глоби за милиони може да наложи регулаторът. Законът предвижда глоба от 20 000 лева до 1 млн. лева за нарушение според тежестта му, но преди това има дълга процедура.

Още по темата
От комисията обявиха, че за петте години в периода 2008-2012 година трите дружества "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД, "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "Енерго-Про Мрежи" АД са получавали приходи над утвърдените от ДКЕВР и са завишавали неправомерно утвърдените им разходи.

Оказало се също, че имат необходимост от по-малко средства за технологични разходи и така са спестили средства. Въпреки това по-големи печалби не са отчитани, а спестените средства се използвали за увеличаване на административните разходи – за комисиони, мениджърски услуги, външни услуги от свързани лица, консултантски услуги.

Така намаляла печалбата за акционерите и платеният корпоративен данък към държавата.

За петте години ЧЕЗ получили 44 млн. лева приходи над утвърдените, спестили 172 млн. лева, но завишили разходите си с 414 млн. лева.

Тези данни при EVN са съответно 67 млн. лева, 216 млн. лева и 242 млн. лева разходи, а при Енерго-Про – 108 млн. лв, 16 млн. лв и 162 млн. лв.

На база на всички констатирани 2690 нарушения регулаторът ще състави отделни актове. Боев обясни, че очаква те да бъдат оформени за период от две седмици. След това дружествата ще имат възможност да възразят по всеки един акт поотделно.

Работна група пък ще преценява дали дружествата са прави във възраженията си или не. След това ДКЕВР ще реши за кои нарушения следва да бъдат издадени наказателни постановления.

Боев заяви, че в най-добрия случай този процес ще отнеме месец и обяви, че регулаторът няма да коментира евентуално отражение върху цената на тока, докато тази процедура не приключи и не излезе с решение.

От комисията обясниха, че няма как за 4 месеца да проверят всички абонати, затова са избрали определен брой, които представляват извадка. Проверките не са само по жалби на абонати.

Енергийният регулатор ще публикува одитните доклади на дружествата на сайта си най-късно вдругиден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
5
 
! Отговори
7 преди 9 години
До ВЪН ГРАБИТЕЛИТЕняма нужда да им се отнемат лицензите, просто трябва да им треснат по 200-300 милиона глоби, и ако ен разберат намека, по още толкова след няколко месеца. Накрая се праща ЧСИ да събере жиците :)
12
4
 
7
 
! Отговори
gerbist преди 9 години
Затова и президента ни г-н Плевнелиев се срещаше с управниците на ЕРП-тата у нас, за да види какви проблеми има, да се дискутира положението, да види какво може да се направи по въпроса. Най-добре е Плевнелиев да оправи проблемите на тройната коалиция, че те много проблеми ни правят.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Признавам си, че с медицинското си висше образование, мога само бегло да спекулирам по темата, не разбирам, но поне мога да се облегна на елементарната логика:Защо ТЕЦ-овете, ЕРП-тата и всичко що генерира сигурна и лесна печалба се приватизира?Защо, ако има добри хора, които така да структурират системата, тези пари не са за народа и да влизат в касата на бюджета, от където да има пара за учители, лекари, развитие на индустрията и т.н. ??Някой да каже защо, ама без 'това е комунизъм''
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не бе, кой би си помислил, че компания дошла в България може да се възползва и да прави измами...
9
6
 
10
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААА.... преди 9 години
ОПИТА ДА СЕ ИЗДОЯТ ПАРИТЕ НА ЕРП-тата , от "ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ " и ДА СЕ СЪЖИВИ "НЕК" .....ПРОПАДНА!!ДА ВЛЕЗЕ "УБИТИЯ"....и да ДАДЕ ПОКАЗАНИЯ!!!!!!!/...влиза "НЕК"/...ха,ха,хааааааааааа
8
8
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Абе вие по-долу верно ли се връзвате на тия глупости
7
8
 
15
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 9 години
.....по 1-млн.лв. НА ЕРП!!!Изборите минават и ....всичко утихва!Следва увеличение на тока с 20%/.... за покриване на загубите на НЕК/СХЕМА ЗА ПАРТИЙНИ *** И НАИВНИЦИ!!!
6
9
 
28
 
! Отговори
АТАКА ПОБЕДА преди 9 години
ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ, ДОЛНИ КРАДЦИ!
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ето виждате ли в какво живеем: държавата съдейства на всеки кифладжия дето минава за инвеститор да се подиграва с бедния ни народ.
4
5
 
26
 
! Отговори
ВЪН ГРАБИТЕЛИТЕ преди 9 години
ГЛОБИТЕ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ПО-МАЛКО ОТ НАНЕСЕИТЕ ЩЕТИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ОТНЕМЕТЕ ИМ ЛИЦЕНЗИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3
7
 
17
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Ще се вдигне пушилка преди изборите и после всичко ще утихне или ще минат с някакви смешни глоби, които мога да платя и аз.Сценарият е ясен.ДКЕВР и Цацаратурата са просто кукли на конци.
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Независима комисия да провери годността на електромерите-дали ще бъде от ДКЕВР или друга,но да няма нищо общо с ЕРП-тата.Там е голямото ограбване,уважаеми съграждани.
1
13
 
17
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Само Волен ще ги оправи проклетите монополи!!!!!