"Заводите вече ги няма, основните събития са погребенията"

АФП от Расово за непреставащия упадък в най-бедната част на Европа
14 май 2014 19:25, Елка Василева
109
"Заводите вече ги няма, основните събития са погребенията"
Снимка: архив, Reuters

В Расово, в най-бедната, северозападната част на България, черквата е в искрящо бяло, а площадът е със сменен паваж благодарение на европейските фондове, пише в репортаж Франс прес.

Всички ремонти, предприети след присъединяването на страната към Европейския съюз през 2007 г. обаче, подчертават усещането за изоставеност на селото, в който минувачите са малко, а ремонтираните сгради се редуват с повредени къщи.

"Всичко е обновено с европейски пари: площадът и градската градина, библиотеката, изградена беше канализационна система", изброява 78-годишната Роза Иванова, пенсиониран агроном, чиито две дъщери живеят в София. "Хората обаче вече не са тук!", отбелязва тя.

Ремонтирани са и училищата, но някои от тях са затворили врати поради липса на ученици.

По времето на комунизма селото е имало около 4000 жители, заети в селскостопански кооперативи и в промишлеността. Сега те са не повече от хиляда, повечето - пенсионери, които преживяват от своето парче земя, или безработни.

"За младите хора няма никаква работа. Децата ми заминаха. Останах сам с трите си кози", казва 62-годишният пенсиониран шофьор Стоян Найденов. "Тук или заминаваш, или умираш", допълва той.

Икономистът Явор Алексиев от софийския Институт за пазарна икономика потвърждава влошаването на ситуацията от 2007 г. насам в този район на границата с Румъния и Сърбия - най-бедния в ЕС.

Някои отрицателни тенденции се задълбочиха като намаляването на населението и застаряването му, главно заради емиграцията вътре в ЕС.

Във Видин, един от големите градове в района, 27 процента от населението е на възраст над 65 години, а смъртността достига 21 души на хиляда - национален рекорд, който градът дели с Монтана по на юг, разказва авторката на репортажа.

"Заводите вече не съществуват, основните събития са погребенията", отбелязва иронично 64-годишният Живко Йорданов, железничар в пенсия от градчето Брусарци.

През първите девет месеца на 2013 г. безработицата във Видин, Враца и Монтана е достигала 20-22 процента – двойно повече от средното равнище в страната.

Инвестициите подобриха средата и инфраструктурата, но нямат никакво реално отражение върху жизненото равнище на хората, обяснява Алексиев, акцентирайки върху липсата на мисъл при използването на европейските фондове.

Миналата година беше открит втори мост над река Дунав, за да се съживи икономическата дейност - нещо, което вдъхна известни надежди. Шофьорите, които са го използвали обаче, вече не го правят, тъй като до него се стига по разбити пътища. Те предпочитат да преминат реката по на изток, рискувайки да чакат часове на пристанището, за да се качат на фериботите.

В тази страна, която Брюксел отдавна критикува за неспособността й да се справи с корупцията и за неефикасното правосъдие, европейските пари често биват "отклонявани", подчертава икономистът.

Българите подобно на румънските си съседи и хората в други източноевропейски страни са в преобладаващата си част проевропейци, но изразяват разочарование от бавния напредък.

"Искаме да сме в Европа и сме там. Но как става така, че жизненото ни равнище е толкова ниско в сравнение с другите страни?", пита се 69-годишният бивш тракторист от Расово Рангел Димитров.

Корумпираността на върхушката кара тези хора да вярват повече на ЕС, отколкото на собствените си институции. Според сондаж на "Сова Харис" преди европейските избори 43,8 процента от около 1000 анкетирани се отнасят положително към Европейския парламент, а едва 31 процента одобряват собственото си правителство, посочва в заключение репортажът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До меРъсиш стари идеологически клишета. Стоката се произвежда от хора. Повече консумация, повече работа, повече заплати и т.н.т. Кой ни е виновен, че се въртим само в областта на потреблението. На повратливите другари е удобна тази позиция на материала, който пък не протестира от това. Следователно, материалът не умее или не иска да ползва демокрацията, ако обаче това не е вярно, значи му е изгодно настоящото състояние.
85
3
 
3
 
! Отговори
ме преди 9 години
До erКонсумацията е опората на монетарното общество т. е. капитализма.Целта на всички реклами, на всички лъскави опаковки е да консумираш все повече и повече, разбирай оборот-печалба, повече оборот- повече печалба.Така, че, не разсъждавайте, а консумирайте, като овцете в обора!! Те това е демокрация-прозападна, със лъскави молове и MCDonald's.
84
3
 
3
 
! Отговори
!! преди 9 години
Демокрацията (от гръцки: δημοκρατία, народовластие) е форма на управление, при която държавната власт произтича от народа чрез консенсус (консенсусна демокрация), референдуми (пряка демокрация) или избрани представители (представителна демокрация).[1] [2]Четейки тази формулировка за демокрация, излиза че преди 1989 година е имало повече демокрация от сега.
83
4
 
3
 
! Отговори
er преди 9 години
Не,казва се - На Ни Капитализъм.А защитниците на капитализма, ще попитам,защо остаря нацията и 2 мил. емигрираха и защо тази година випусниците са 38 000 ? Обезлюдяването води до ниска консумация на стоки и услуги и от там затваряне на малкия магазин ,после на големия и т.н докато София стане като родопско село.
82
5
 
4
 
! Отговори
ме преди 9 години
До Анонимен 13Хората станаха зомбита сега, от стрес и новото промиване на мозъци. Защо вече няма групички от весели, бягащи дечица по улиците.Това е много показателно колко са зле нещата в България.Когато идол са парите, хората стават зомбита. Какво добродетелно има в парите-нищо!!!Пари-алчност-корупция-престъпления-пари-затворен кръг от негативна енергия, която те прави зомби.
81
1
 
3
 
! Отговори
виновна е преди 9 години
До до 98 - факти: В какво е виновна Демокрацията?!?!Какъв секс само имаше по времето на социализЪма, а сега, при тази демокрация...
80
1
 
3
 
! Отговори
БГ казана преди 9 години
Създаваме несигурност в страната . Полувинчати закончета и пропъдихме инвеститорите към Китай............Няма приемственост едните създават - следващите рушат ,за да се доказват.......
79
1
 
6
 
! Отговори
до 98 - факти преди 9 години
Перестройката дойде от СССР и промяната в България я направиха тримата - Луканов , Петър Младенов и Ал .Лилов!!!!В кои години се раздадоха банките?!? Кога се направиха изкуствени банкрути на предприятията и се зародиха стотици частни дъщерни фирми?!?!В какво е виновна Демокрацията?!?!
78
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 96И КАКВО да произвеждат тия заводи и КОЙ да ти купува ***?!
77
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vsqka edna malka darjava trqbva da se prokrepi kum edna golqma ili souz.Kogato BG beche kum Rusia, v BG se stroqha zavodi, fabriki, sega BG e kum Ewrosouza i e obezlichena .
76
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Без истинска силна комунистическа партия България ще загине!
75
3
 
7
 
! Отговори
до 92 преди 9 години
До АнонименНе си съвсем прав.Ако колата ти е с лети джанти можеш да се гордееш с това ,че е български патент.Ако не знаеш .По тази технология за първи път се правят междинните носещи колела на МТЛБ - тата дето ги правеха в Червен бряг.
74
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баща ми караше булдозер и заплатата му стигаше до 1200 лв. с командировъчни, храна и т.н. Инженерите в повечето случаи не проектираха нищо ново, а бяха или механици или шефове на работилници, механични цехове и т.н. Някои ставаха началници производства или началник смяна. Жените инженери понякога ставаха чертожници. Много рядко инженерите се занимаваха с разработки. Тези, които го правеха, създадоха на българската продукция лошо име.
73
5
 
5
 
! Отговори
90 преди 9 години
Не се сърди,че да ми слагаш "-"Пил си кафенце с колежките в някой технологичен отдел.Не си носил отговорност, не си работил нещо сериозно.За кафенца 105 лв си е добра заплата.
72
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До инженер-пенсионерЗначи тогава си бил инженер-некадърник.Аз тогава получавах 750 лв.
71
1
 
6
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Браво, оправдаваш си хляба, лоялен, напорист за бонуси. Защото нито дума че България е еврейска колония подложева на унищожаване. Дяволът всичко вижда и плаща яко на верните си.
70
3
 
5
 
! Отговори
пишманеуропеец преди 9 години
даваш оценка на русия, на америка. а откъде познаваш русия или америка --от пропагандата за или против тях .за ориентация е нужно информирано мислене, погледни там: aaron russo
69
21
 
28
 
! Отговори
инженер-пенсионер преди 9 години
Ето ви истината , а не пропагандата за бай Тошо. Социализма беше идеален строй за пияниците, мързеливите, крадливите, неграмотните, необразованите, ***, турците , селяните и др. които са от тази категория. Селяните си крадяха денонощно от ТКЗС-тата , маргиналите си крадяха от фабриките. Един *** хамалин получаваше 400 лв. заплата, а аз получавах 105 лв. с висше образование. Телевизор София струваше 1500 лв , банани имаше само на показния магазин за Нова година, и др. Благодаря от този.
68
12
 
23
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Драги сънародници, никога България няма да се оправи докато не си замине от политическия живот БКП-БСП-ДС. Защо Чехия, Полша и Унгария се оправиха-защото няма такива партии на власт. Колкото и троловете на мутреса Моника да плюят по ГЕРБ и Президента толкова по ясно изпъква тяхната антибългарска позиция. Значи можеш от Москва и Путин да получаваш пари / БСП и Атака / , а не можеш да да бъдеш точен със своите съюзници ЕС и НАТО. Това е мечтата на комунистите-социалисти. Тогава да си заминават за Москва , защо се натискат да ходят в Брюксел, като водачите на листи Станишев, Сидеров и Бареков .
67
4
 
27
 
! Отговори
ставри преди 9 години
До къде ни докараха 25 години демокрация?Отговор няма.