"Заводите вече ги няма, основните събития са погребенията"

АФП от Расово за непреставащия упадък в най-бедната част на Европа
14 май 2014 19:25, Елка Василева
109
"Заводите вече ги няма, основните събития са погребенията"
Снимка: архив, Reuters

В Расово, в най-бедната, северозападната част на България, черквата е в искрящо бяло, а площадът е със сменен паваж благодарение на европейските фондове, пише в репортаж Франс прес.

Всички ремонти, предприети след присъединяването на страната към Европейския съюз през 2007 г. обаче, подчертават усещането за изоставеност на селото, в който минувачите са малко, а ремонтираните сгради се редуват с повредени къщи.

"Всичко е обновено с европейски пари: площадът и градската градина, библиотеката, изградена беше канализационна система", изброява 78-годишната Роза Иванова, пенсиониран агроном, чиито две дъщери живеят в София. "Хората обаче вече не са тук!", отбелязва тя.

Ремонтирани са и училищата, но някои от тях са затворили врати поради липса на ученици.

По времето на комунизма селото е имало около 4000 жители, заети в селскостопански кооперативи и в промишлеността. Сега те са не повече от хиляда, повечето - пенсионери, които преживяват от своето парче земя, или безработни.

"За младите хора няма никаква работа. Децата ми заминаха. Останах сам с трите си кози", казва 62-годишният пенсиониран шофьор Стоян Найденов. "Тук или заминаваш, или умираш", допълва той.

Икономистът Явор Алексиев от софийския Институт за пазарна икономика потвърждава влошаването на ситуацията от 2007 г. насам в този район на границата с Румъния и Сърбия - най-бедния в ЕС.

Някои отрицателни тенденции се задълбочиха като намаляването на населението и застаряването му, главно заради емиграцията вътре в ЕС.

Във Видин, един от големите градове в района, 27 процента от населението е на възраст над 65 години, а смъртността достига 21 души на хиляда - национален рекорд, който градът дели с Монтана по на юг, разказва авторката на репортажа.

"Заводите вече не съществуват, основните събития са погребенията", отбелязва иронично 64-годишният Живко Йорданов, железничар в пенсия от градчето Брусарци.

През първите девет месеца на 2013 г. безработицата във Видин, Враца и Монтана е достигала 20-22 процента – двойно повече от средното равнище в страната.

Инвестициите подобриха средата и инфраструктурата, но нямат никакво реално отражение върху жизненото равнище на хората, обяснява Алексиев, акцентирайки върху липсата на мисъл при използването на европейските фондове.

Миналата година беше открит втори мост над река Дунав, за да се съживи икономическата дейност - нещо, което вдъхна известни надежди. Шофьорите, които са го използвали обаче, вече не го правят, тъй като до него се стига по разбити пътища. Те предпочитат да преминат реката по на изток, рискувайки да чакат часове на пристанището, за да се качат на фериботите.

В тази страна, която Брюксел отдавна критикува за неспособността й да се справи с корупцията и за неефикасното правосъдие, европейските пари често биват "отклонявани", подчертава икономистът.

Българите подобно на румънските си съседи и хората в други източноевропейски страни са в преобладаващата си част проевропейци, но изразяват разочарование от бавния напредък.

"Искаме да сме в Европа и сме там. Но как става така, че жизненото ни равнище е толкова ниско в сравнение с другите страни?", пита се 69-годишният бивш тракторист от Расово Рангел Димитров.

Корумпираността на върхушката кара тези хора да вярват повече на ЕС, отколкото на собствените си институции. Според сондаж на "Сова Харис" преди европейските избори 43,8 процента от около 1000 анкетирани се отнасят положително към Европейския парламент, а едва 31 процента одобряват собственото си правителство, посочва в заключение репортажът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
8
 
! Отговори
dp преди 10 години
80 - до dp.Не е вярно, че е измряла - от тогава има 25 години, ако въобще има пенсия за такива тогава40 годишните сега биха се пенсионирали. Младите им кадри тогава - 30 годишните - тъкмосега застъпват на важни постове.Твърдението ти "отстранена по един или друг начин" освен че е смехотворно те иопределя като съветски агитатор, знаеш много добре, че не е имало никаквоотстраняване - инак щеше и да ни кажеш начина а не да говориш общи приказки.
65
8
 
8
 
! Отговори
до dp преди 10 години
Измря, беше отстранена по един или друг начин, това което виждаш са останки от нея, нереализираните преди това алчни ***, предателите и ***, няма ги идеалистите и качествените кадри или просто отказаха участие във всичко това. Познавам бивш служител на ДС с много висок ранг, който в момента вдига бариери като охрана и не е защото е ***.
64
2
 
14
 
! Отговори
dp преди 10 години
76 - дп dp.Казваш че я няма съветската агентура.Въпросът ми беше къде е отишла, не дали я има или не, като ми кажеш къде е отишлаи кога е спряла да вербува и да се обновява може и над това да поумуваме.
63
4
 
11
 
! Отговори
Питане преди 10 години
Абе,Рангеле от Расово,добър въпрос задаваш,ама аз да те питам,ти за кого гласува,бе,европеецо?
62
12
 
18
 
! Отговори
до dp преди 10 години
Бях длъжен да те проверя да не си от заблудените гербо-деформаторски ***, които си въобразяват, че идолите им борят "комунизма". Съветската агентура от съветско време я няма вече, това, което остана да коли и беси тук са псевокапиталисти, които си бяха такива и по социалистическо време. Онези изградиха неща в полза на държавата, които остана, че и още има за крадене, а тези, за които ти говоря само рушат.
61
17
 
16
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
През 1996г, лошият демонизиран от москва МВФ беше у нас и щеше да ни отпусне кредит от 4.5 млрд $, за да се спасим от дълговете на комунизма. Лихвата беше около 7 %(ндсв теглеше кредити при лихва от 12%) и днес тази сума отдавна щеше да бъде погасена, защото $ се е обезценил 3 пъти от тогава. България нямаше да фалира и нямаше да има нужда от масова приватизация, а единствено частична. България загуби около 50 млрд $ от тази грешка, но това не беше нашата воля, а фалита беше нареден от москва.
60
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изводът какъв е от тази статия за мен той е ,че влизането на България в ЕС е най-голямото престъпление, докарало ни до фалит и крах на държавата с опасност за изгубването й като субект на картата на света.
59
2
 
13
 
! Отговори
dp преди 10 години
69 - до dp.Та какво казваш стана със съветската агентура дето официално колеше и бесеше тук посъветско време.Амнистираха ги срещу пропяване ли, изпоизловиха ги и ги изпозатвориха ли, че нечухме нищо по въпроса.И да, всякакви СДС-та, ГЕРБ-ове мербове и т.н. до един са100% под контролана все същата тая агентура, не сме имали нищо повече от имитация на многопартийнасистема от 1944 насам.Ако не си от най-глупавия им нисък ешелон разбира се го знаеш и лъжеш, че не билотака.
58
1
 
2
 
! Отговори
Minko преди 10 години
quebec.huffingtonpost.ca/2014/05/14/la-rgion-la-plus-pauvre-_n_5321028.html?utm_hp_ref=canada-quebec&ir=Canada%20Quebec
57
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 67 АЗззззКакво е свалил БЪЛГАРСКИЯТ ЕТНОС със сила?????САМО ЕДНО-ГАЩИТЕ СИ СУТРИН В ТОАЛЕТНАТА!!!Свали ги Америка ПО ПЛАН НАПЪЛНО ЕДЕНТИЧЕН И СХОДЕН КАТО ТОЗИ СЕГА В УКРАЙНА!!!ПЛАТЕНА ОПОЗИЦИЯ,ПЛАТЕНИ МЕДИИ,ПЛАТЕНИ ПРОФСЪЮЗИ,ПЛАТЕНИ ПРОТЕСТИ!!!
56
14
 
7
 
! Отговори
до dp преди 10 години
"46, като лъжеш къде гледаш бе. Много добре знаеш, че беше масова мизерия,много по-тежка от сегашната - а сегашната поне върви към оправяне, макар бавнои мъчително в тая доминирана от съветска агентура "политика" тук."Тая съветска агентура си я заври знаеш къде, още 100 години *** ще оправдавате некадърността си със съветското време. Стигаме до един парадокс, ако ЕС знае за съветската агентура, защо ни прие, ако за тях не сме само една територия?
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
българоубийците от бкп-бсп-дс си свършиха работата.смачкаха ни и продължават да ни унижават за сметка на някой други етноси.дай БОЖЕ да си платят за всички злини срещу нас.
54
3
 
21
 
! Отговори
АЗзззз преди 10 години
Четвърт век БСП измъчва умишлено българския народ. Това е ОТМЪЩЕНИЕТО им за 10.11.1989г. Това е ГЕНОЦИД и БСП трябва да бъде съдена в европейски съд! В момента властта е УЗУРПИРАНА от тази ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ и ГЕНОЦИДА ПРОДЪЛЖАВА С ПЪЛНА СИЛА! БСП отмъщава избирателно, само върху БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС, който тогава ги свали със сила!
53
9
 
11
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
русия разруши България - след 130 годишно иго руснаците видяха, че не ги искаме и решиха да оперират на принципа "след нас потоп". Източиха всичките пари във държавната хазна и назначиха поставени лица, за да не се озоват нашите комунисти и децата им на бесилото, където им е мястото. Нищожеството жан виденов под диктовката на москва, изгони мисията на МВФ и нас и ние не получихме кредит от 4.5 млрд $ за да се спасим от дълговете на тошо *** от правец и от там нататък всички знаем какво стана.
52
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отново опит да се вкара комплекс за малоценност НА БЪЛГАРИТЕ КАТО НАЦИЯ,ЧЕ СА ВСИЧКО НАЙ-ЛОШО СЪБРАНО КАТО НАЦИЯ И ДЪРЖАВА ОТ ЦЕЛИЯ ЕС!!Брюксел отдавна критикувал корупцията и съда,КОРУМПИРАНОСТТА НА ВЪРХУШКАТА ПОВИШАВАЛА ВЯРАТА В ЕС!!ХАХАХАХАХАХАХА!!Кои СА КОРУМПИРАНИТЕ??ГЕРБ-член на европейската ЕНП,БСП-член на европейския ПЕС,ДПС-член на европейския Либерален съюз!!!ОКАЗВА СА,ЧЕ КОРУМПИРАНИТЕ са АКТИВНИ ЧЛЕНОВЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ!!ТОГАВА,КОЙ КОРУМПИРА И ПРАВИ КОРУПЦИЯ,ЕВРОБОКЛУЦИ !!!!
51
1
 
14
 
! Отговори
pet преди 10 години
Щом се делим на русофили и русофоби сме най големите ***. Трябва да сме българофили но мисля че такива вече няма във България. Закривай тая държава!!!
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Догаряме!
49
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
господа от всички само ГЕРБ се отличи с най народна политика,всеки ден Бойко режеше лентата,както при бай Тошо.
48
4
 
6
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 10 години
Gypsies are our future ! Ес да инвестира в тях !
47
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И в Трънско е същото и не само там - села с по няколко старци и навсякъде некролози по портите, няма лекар, няма полицай, няма магазини, карат им продукти по предварителна заявка един път в седмицата. Как да се съживят селата, как да има млади хора и деца, като няма никакви условия, а да не говорим, че по селата не можеш да бъдеш сигурен нито за имота, нито за селскостопанската си продукция, нито за собствения си живот заради ***. Обречена държава...