БСП с три процента повече доверие от ГЕРБ

"Медиана": "България без цензура" изпреварва ДПС
169
БСП с три процента повече доверие от ГЕРБ
Снимка: Булфото, архив

Към момента БСП води с около 3% пред основния си политически опонент ГЕРБ в надпреварата за предстоящите на 25 май избори за евродепутати. Това показват данните от социологическо проучване на агенция „Медиана“, поръчано и финансирано от Национален фронт за спасение на България.
 
Ако изборите бяха днес, БСП ще събере 20.5% от гласовете на избирателите,  а ГЕРБ - 17.1%.

Според проучването обаче причината за това е не толкова нарастване при БСП, колкото спад при ГЕРБ. Основният фактор за този спад е навлизането на "България без цензура"  на политическата сцена. ББЦ е привлякла около 14% гласоподавателите на ГЕРБ на последните избори.

"България без цензура" вече има подкрепата на 9.8% от избирателите. ДПС събира 7.3% от гласовете.

С шансове да изпратят европейски депутати са още Реформаторският блок с 4.3%, НФСБ с 3.6% и "Атака" с 3.5%.
АБВ печели едва  2.9% от избирателите.

С наближаване на изборите обаче намалява и готовността, и желанието да се участва в тях.

Данните от изследването показват, че може да се очаква изборна активност сравнима с предходните избори (2009 г.) за евродепутати, от порядъка на 2,5–2,6 млн. избиратели.

Подобна относително ниска избирателна активност дава шанс на малките партии, но с твърд електорат. Изборната бариера за тези избори ще бъде около 150-160 хил. гласа, припомнят авторите на проучването.

Според тях вероятно събитията в Украйна също дават отражение както върху изборната активност, така и върху рейтинга на политиците.

Преобладаващата част от избирателите не споделят доминиращата позиция на ЕС и САЩ за ролята на Русия в събитията в Украйна.  В този смисъл ЕС и политическият елит в страната влизат в конфронтация с преобладаващото обществено мнение в страната и губят престиж и доверие.

Идеята за задълбочаване на санкциите срещу Русия се посреща подчертано негативно – 9% подкрепят санкциите, докато 41% считат, че България трябва да се противопостави на подобна идея.

Рейтингът на почти всички политици бележи сериозен спад. Спад с  9% има при рейтинга на президента Росен Плевнелиев, който се радва едва на 24% одобрение.

С най-висок рейтинг е Георги Първанов - 38%, но той също губи 7% спрямо месец април. Най-голяма пък е загубата на доверие към Йорданка Фандъкова, която губи цели 13% от одобрението си и се радва на 35% положителна нагласа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"България без цензура" изпреварва ДПС ...България без цензура е партия на Пеевски, който в същото време и депутат на ДПС, така че сами си правете изводите.
38
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиквата четири години рина гюбрето на комунистите а сега пак му натрупаха достатачно. Имаме си кредити които други ще връщат а гея се спасява в Европа. Очертава се ники *** да реве в ноща на изборите.
37
6
 
18
 
! Отговори
социолог-българин преди 9 години
Днес световно известната агенция "Керкенез" публикува последните проучвания за Евроизборите в България. ГЕРБ - 35 % , БСП-15 % , ДПС- 6 % останалите партии по няколко процента без да прескочат бариерата. Анализа показа, че Цензурата води по похарчени пари, но все пак те са спестени от заплата и закуски на Бюрека.
36
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A bsp ne kradatli? Lapat qko :)
35
19
 
17
 
! Отговори
васко преди 9 години
Тиквата вдигна цената на тока, а детските замрази. Хариза строежа на магистрали на Ердоган и източи Здравната каса. Сега сигурно се чуди защо са такива резултатите. Заради тебе бе, мутро ненагледна, заради голямата ти хитрост и талант!
34
14
 
17
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Всички от провинцията завиждат на София. Истината е, че Софиянци никога не са гласували за простаците от БСП-ДС. Сега г-жа Фандъкова и ГЕРБ им показаха как се работи с акъл и мисъл за хората. А в другите градове като Враца, Монтана , Лом , Силистра и т. н. си гласуват за простите и крадливи комунисти-социалисти и чакат 5 лв. повишение на пенсиите. *** човек и вързано куче го хапе.
33
12
 
11
 
! Отговори
локи преди 9 години
При някой форумни другари е настъпило пълно отричане на реалността :) Такива са резултатите, и не че БСП са страхотни, ами ГРЕБ се дънят все по-лошо.
32
3
 
19
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Тизи социолози от ,,Медиана,, много са се наквасили- не от дъжда.Сега предизборно пуснаха много алкохол менте на пазара на прогнозите.
31
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Таз агенция МЕДИАНА не беше ли на ЮРИИ АсЛАНОВ че то момчето от БСП :)) ша го питам аз на 25 май вечерта кви обяснения ще дава:)))
30
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анонимен 33Мутри ли? А онзи дето Станишев сложи за шеф на данс малка мутра ли е?
29
3
 
26
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Това е най-смешната прогноза в последните месеци. Запомнете я, за да се смеем после на този червендалест домат. Явно хунтата е много притеснена за резултатите и вече съвсем го удари през просото да манипулира отвсякъде.
28
10
 
8
 
! Отговори
Веско преди 9 години
Германия има 79 депутати в евро-парламента,ние 17.Кога ще се приборим в полза на България.ЕС е пълна измама.Кой ще се съгласи да даде на България по вече от собствената си страна.
27
15
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Червени бандити -да , ама май забрави за герберските МУТРИ.....
26
16
 
8
 
! Отговори
Колев преди 9 години
За герберите ли точно да гласувам, за да отиде някоя като Румяна Желева да *** 16 000 евро на месец и да ни излага? Що не се огледат какви тикви са се наредили, и не осъзнаят че с Европа нямат нищо общо.
25
3
 
20
 
! Отговори
optimist преди 9 години
до 22 - Помниш ли 2009-та когато прогнозираха, че разликата между ГЕРБ и БСП ще е в рамките на 1%, а на края се оказаха цели 18% :))
24
6
 
16
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Хохохо, добре добре, ама да не остане после станишко у Херсон вместо у Брюксел
23
0
 
1
 
! Отговори
KKK преди 9 години
До Бай ИванТе се научиха, ама като гледам хората още не са :)
22
24
 
8
 
! Отговори
дани преди 9 години
В Европа трябва да пратим интелигентни хора, затова ще гласувам за БСП. Маймуни като гербавите няма нужда да им показваме, имат си в зоопарка в Брюксел.
21
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Zabluden narod nqma da se opravi darjavata s tiq besepari
20
0
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
На предишните избори на ДПС им даваха пак 5-7%, пък удариха 14.Тези социолози нищо ли не научиха за 20г.