БСП с три процента повече доверие от ГЕРБ

"Медиана": "България без цензура" изпреварва ДПС
169
БСП с три процента повече доверие от ГЕРБ
Снимка: Булфото, архив

Към момента БСП води с около 3% пред основния си политически опонент ГЕРБ в надпреварата за предстоящите на 25 май избори за евродепутати. Това показват данните от социологическо проучване на агенция „Медиана“, поръчано и финансирано от Национален фронт за спасение на България.
 
Ако изборите бяха днес, БСП ще събере 20.5% от гласовете на избирателите,  а ГЕРБ - 17.1%.

Според проучването обаче причината за това е не толкова нарастване при БСП, колкото спад при ГЕРБ. Основният фактор за този спад е навлизането на "България без цензура"  на политическата сцена. ББЦ е привлякла около 14% гласоподавателите на ГЕРБ на последните избори.

"България без цензура" вече има подкрепата на 9.8% от избирателите. ДПС събира 7.3% от гласовете.

С шансове да изпратят европейски депутати са още Реформаторският блок с 4.3%, НФСБ с 3.6% и "Атака" с 3.5%.
АБВ печели едва  2.9% от избирателите.

С наближаване на изборите обаче намалява и готовността, и желанието да се участва в тях.

Данните от изследването показват, че може да се очаква изборна активност сравнима с предходните избори (2009 г.) за евродепутати, от порядъка на 2,5–2,6 млн. избиратели.

Подобна относително ниска избирателна активност дава шанс на малките партии, но с твърд електорат. Изборната бариера за тези избори ще бъде около 150-160 хил. гласа, припомнят авторите на проучването.

Според тях вероятно събитията в Украйна също дават отражение както върху изборната активност, така и върху рейтинга на политиците.

Преобладаващата част от избирателите не споделят доминиращата позиция на ЕС и САЩ за ролята на Русия в събитията в Украйна.  В този смисъл ЕС и политическият елит в страната влизат в конфронтация с преобладаващото обществено мнение в страната и губят престиж и доверие.

Идеята за задълбочаване на санкциите срещу Русия се посреща подчертано негативно – 9% подкрепят санкциите, докато 41% считат, че България трябва да се противопостави на подобна идея.

Рейтингът на почти всички политици бележи сериозен спад. Спад с  9% има при рейтинга на президента Росен Плевнелиев, който се радва едва на 24% одобрение.

С най-висок рейтинг е Георги Първанов - 38%, но той също губи 7% спрямо месец април. Най-голяма пък е загубата на доверие към Йорданка Фандъкова, която губи цели 13% от одобрението си и се радва на 35% положителна нагласа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
7
 
13
 
! Отговори
Василев преди 9 години
само герб и само бойко борисов!
58
1
 
6
 
! Отговори
ЗАЗ преди 9 години
Е как за 2 дена от минус 3 4% станаха на плюс 3 % ...Аман от платени проучвания, статии, политици ...ПРОПАГАНДА !...
57
1
 
8
 
! Отговори
АнаЛиз преди 9 години
Червен Кольо и Фъфлека с последен напън преди изборите , да ни внушат , че другарите са им първи , а след изборите обикновено се налага да се коалират с Местан и Болен за да им стигнат гласовете , защото губят избори след избори.Как така създаването на АБВ , го разтълкуваха като едва ли не положително за БСП , а *** бил вземал гласовете на Борисов , а Първанов и Калфин , въпреки че години наред ги сочеха като най добрите сред другарите , дори им предвещават отрицателен вот .....
56
3
 
10
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Драги сънародници, никога България няма да се оправи докато не си замине от политическия живот БКП-БСП-ДС. Защо Чехия, Полша и Унгария се оправиха-защото няма такива партии на власт. Колкото и троловете на мутреса Моника да плюят по ГЕРБ и Президента толкова по ясно изпъква тяхната антибългарска позиция. Значи можеш от Москва и Путин да получаваш пари / БСП и Атака / , а не можеш да да бъдеш точен със своите съюзници ЕС и НАТО. Това е мечтата на комунистите-социалисти. Тогава да си заминават за Москва , защо се натискат да ходят в Брюксел, като водачите на листи Станишев, Сидеров и Бареков .
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tezi patrii zaedno s tehnite paraziti tr.da badat ynishtojeni s ostanalite ytaiki tartei v sofia do krak .
54
1
 
5
 
! Отговори
репликиращ преди 9 години
До ВасилевПриятелю,на 24.05.2014г. ще гласуваме за Европейски парламент,а не за политически партии в Република България.
53
6
 
19
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Всички от провинцията завиждат на София. Истината е, че Софиянци никога не са гласували за простаците от БСП-ДС. Сега г-жа Фандъкова и ГЕРБ им показаха как се работи с акъл и мисъл за хората. А в другите градове като Враца, Монтана , Лом , Силистра и т. н. си гласуват за простите и крадливи комунисти-социалисти и чакат 5 лв. повишение на пенсиите. *** човек и вързано куче го хапе.
52
9
 
7
 
! Отговори
социалист преди 9 години
Много ме накефи прогнозния резултат на "Медиана".Аз ще отида да гласувам,защото считам,че това е мое задължение по конституция.Неможе да ходиш по Европа да просиш работа,а да не гласуваш на общо европейските избори.В евро парламента ще се срешнат лявото/правилно/ мислене и дясното.Истински ще се радвам на една победа на европейската левица,защото социализмът е моя кауза.
51
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моа да кажа само едно - ай сиктир Кольо!!!
50
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога герб на власт.
49
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червеният социолог Кольо Колев няма да спре да прави политическа агитация на БСП и нейната тройна коалиция. Като завърши на пресконференция сърцераздирателните си предсказания в стил Кашпировски, след едно единствено въпросче, зададено от куртоазия си тръгна, защото никой нямаше желание да го пита каквото и да било и да слуша алабализмите му. Така е с компрометираните богаташи. Липсата на морал отблъсква хората от тях. Такива като него мислят само как да опазят натрупаното. Последен напън:)))
48
6
 
1
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Тези данни са страшно възможни, ако има ниска избирателна активност!
47
11
 
7
 
! Отговори
Р Е Ф Е Р Е Н Д У М преди 9 години
Избори за *** парламент ?! И какво ни интересуват нас българите тези избори ?Досега като имахме евродепутати да не би да сме заживели по-богато и по-добре ?!Напротив ! Ставаме все по-бедни и се топим като ланския сняг като нация ....Затова НЕ на евроизборите !ДА на РЕФЕРЕНДУМА за излизане от Еврогейския съюз !!!
46
14
 
5
 
! Отговори
крис преди 9 години
тези избори са по особени за тиквата от Банкя и неговите последователи защото ще участват в тях като опозиция.Нормално е БСП да са първи но ме учудва факта че Барека като нов проект все още не е изпреварил *** от гроб,но и това ще стане на парламентарни избори...Бандата на Борко Банкянския и неговите разбойници вече си отива и на тяхно място идват други герои!
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според Кънчо БСП-65%,герб-12%,ББЦ/резервен на Атака/30%.ДПС-25%,абв-- -5%,/отрицателен вод/.По депутати за евразийския съюз-БСП 120,Герб -1,Атака-35.ДПС -40 за съюза и 40 за Меджилиса,АБВ=минус 5.Е това е истината.Кънчо е на едно от голф игрищата си-ако нве вервате питайте го.
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
47 стига с опорни точки. Подвеждаш хората за да ни управляват още турци и еничари. Аз ще гласувам!
43
15
 
5
 
! Отговори
Р Е Ф Е Р Е Н Д У М преди 9 години
Избиро за *** парламент ?! И какво ни интересуват нас българите тези избори ?Досега като имахме евродепутати да не би да сме заживели по-богато и по-добре ?!Напротив ! Ставаме все по-бедни и се топим като ланския сняг като нация ....Затова НЕ на евроизборите !ДА на РЕФЕРЕНДУМА за излизане от Еврогейския съюз !!!
42
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А *** от атака къде са в схемата,явно заминават завинаги в москва?
41
27
 
12
 
! Отговори
Само БСП ! преди 9 години
Браво ! Победа ! САМО БСП !!!
40
20
 
7
 
! Отговори
БОЙКОТ!!! преди 9 години
Няма да дам гласът си за да задоволявам властовите амбиции и игри между Борисов , Първанов, Местан, Бареков, Станишев, Сидеров и тем подобни политиканти.Няма да гласувам за тези некадърници с престъпно минало, позорно настояще и неясно бъдеще .Няма участвам в избирането на поредните г-н и г-жа Йес, които качвайки се на самолета за Брюксел забравят чии интереси трябва да защитават.