Със задна дата ще платим повече за ниската цена на тока!

Овчаров: Криворазбраният популизъм води до конюнктурни печалби
41
Със задна дата ще платим повече за ниската цена на тока!
Румен Овчаров. Снимка: архив, БулФото

Цената на тока вече няколко години се държи по-ниска, отколкото трябва да бъде, а в енергетиката такива неща се плащат със задна дата на много по-висока цена. Това заяви бившият енергиен министър и настоящ представител на държавата в „Лукойл” Румен Овчаров пред bTV.

По думите му „криворазбраният популизъм води до временни конюнктурни печалби“.

Овчаров каза, че задълженията на НЕК са 3.160 млрд. лева и нарастват с по 500-600 млн. годишно заради липсата на работещ реактор в „Белене” и построените по времето на ГЕРБ 1300 мегавата скъпи ВЕИ мощности.

Още по темата
Според ексминистъра в близките 3-4 месеца управляващите трябва да оптимизират плащанията към ВЕИ-тата, да извършат детайлна проверка дали мощностите отговарят на изискванията, да предоговорят условията на работа с американските електроцентрали и да насочат повече усилия към високотехнологичните комбинирани производства.

С помощта на тези мерки ценовият шок може да бъде избегнат.

Според Овчаров няма нищо драматично в това компания, която изгражда проект въз основа на междуправителствено споразумение, да предложи законови текстове, които улесняват строителството.

Преди дни Реформаторският блок стигна по съдебен път до документи, според които компания с основен акционер руската „Газпром”, е предложила промени в Закона за енергетиката няколко месеца преди подобни текстове да бъдат внесени от група „червени” депутати. За Овчаров скандалът около текстовете е опит на няколко политически фигури „да покажат, че съществуват”.

Той посочи, че при междуправителствени споразумения за големи проекти като „Южен поток” обикновено държавата поема ангажимент за пълно съдействие, в това число и на равнище нормативни актове.

„Кой би могъл да предложи подобни промени, освен тези, които пряко се занимават с проекта или проблема?”, попита Овчаров.

Според него няма нищо скандално в това, че 22 километра навътре в българските териториални води „Южен поток” ще е извън европейското законодателство. По думите на Овчаров надали ще се намери трета страна, която да иска насред морето да включи свое трасе към газопровода.

Представителят на България в „Лукойл Нефтохим” посочи, че няма правомощия да следи за злоупотреби с монополно положение, като работата му е да контролира обемите на производство, за да се пазят работните места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
11
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Гербаджиите са решили да покажат преданост към САЩ, като повдигнат въпроса за проекта Южен поток. А истината е, че от фирмите за шистов газ вече са загубили търпение, и към това ще прибавя и факта, че синът на американския вицепрезидент Джо Байдън е в управлението на фирма за енергетика с интереси за добив на газ в Украйна, компанията Burisma Holdings?!
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Четири години приказки, затова че Белене и Цанков камък са довели до това състояние на енергетиката не е вярно. Правен е безумен износ, особено 2011 г. изнесени са 10 млрд. Не знам дали обърнахте внимание. От тези 10 млрд. колко е изнесла държавната структура НЕК. И нещата продължават катастрофално, включително и първо тримесечие на 2013 г. Тоест от 15 процента 2011 г. 2012 г. са 8 млрд. 300 млн. киловатчаса направен износ, от които НЕК е изнесъл по-малко от 20 процента. И като се сложат тези проценти в цени. Защото на външния пазар падат цените.
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Със задна дата ще усетите всички вие народната любоФ, драги ми другарю Овчаров.
13
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв работещ реактор в беляне та вие не може да натоварите двата на козлудуй - половин година работи ту единия ту другия. Ако сега работеше втория реактор трябваше да загася трите марици.
12
4
 
26
 
! Отговори
историк преди 10 години
Толкова прости и елементарни *** като троловете на Моника-Йосифова-Станишева-Хохегерова не съм виждал. ГЕРБ управлява 3.5 години и те са виновни за всичко , а БКП-БСП-ДС са целите в бяло. Това като твърдение и за пропаганда не върши работа. След 1944 г. комунистите-социалисти започнаха ограбването на народа и неговото приравняване към необразованите каскетаджии. След 70 години е днешния резултат. Масово обедняване и ширещата се простотия. Каквото и да кажеш все е малко за геноцида над народа.
11
5
 
19
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Смятай щом дори и Румен Овчаров потвърждава това, което казва Бойко Борисов колко е зле положението. Орешарската зима идва - хиперинфлация, фалит, заеми, МВФ, протести, погром, убийства, пожари, глад, мизерия, смърт.
10
1
 
19
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Нагъл червен ***.За него не е държавна измяна да работиш за руските интереси.
9
0
 
15
 
! Отговори
йовчо преди 10 години
От милионер милост, колкото от змия пи.ка!
8
1
 
14
 
! Отговори
chjon преди 10 години
Не е нужно да се четат изобщоглупостите на това човече наснимката. Не е никакъв експерта просто един овчар. Когатоерп-тата крадат не се изказва,а сега услужливо са го поканилида си каже "мнението."
7
1
 
16
 
! Отговори
iwanoff преди 10 години
Каква ниска цена - тока да не е 5ст/кВт ??И другата логика ме "кефи" - затова че го намалили, сега ще го увеличат! - да де, ама намаление от 5% не генерира увеличение с 20% !:)))))))))))))))))
6
5
 
15
 
! Отговори
?!? преди 10 години
И тоя здраво защитава руския имперски интерес, да задълбичи зависимостта на България от Русия
5
0
 
20
 
! Отговори
4ista4kata преди 10 години
ТОЗИ Е ЕНЕРГИИНАТА ЧУМА НА БАЛГАРИЯ -ЗА ВЦИЧКИ ВРЕМЕНА
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Румба, оправяйте си кашите, които забъркахте заедно с гербавите, защото вдигнете ли цената на тока, ще ви се случи случка през зимата.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
напротив, със задна дата ще си платите вие всички до един политиците греховете за разграбването на държавата и продажбата за жълти стотинки на благата като енергоразпределението.
2
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щяхме да сме мноооого по-напред, много по-напред, ако този се изказваше сега от затвора, в компанията на повечето от другарите му!
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За такива само гилотината оправя!