Вдигат пенсиите с 2,7% от 1 юли

НОИ одобри и проект за скок на социалната пенсия с 3 лв.
27 май 2014 20:05, Красимир Ангелов
118
Вдигат пенсиите с 2,7% от 1 юли
Снимка: Dnes.bg

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2013 година, ще бъдат осъвременени с 2,7% от 1 юли 2014 година, реши Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Решението е в изпълнение на т.нар. швейцарско правило за осъвременяване на пенсиите, вписано с промени в Кодекса на труда.

Припомняме, че швейцарското правило предвижда ежегодно актуализиране на пенсиите с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от инфлацията в предходната година.

За 2013 година отчетеният от Националния статистически институт средногодишен хармонизиран индекс на потребителските цени е 0,4 на сто, а нарастването на осигурителния доход е с 5,0 на сто”, отбелязват от пресцентъра на НОИ.

По време на днешното заседание Надзорният съвет на осигурителния институт утвърди и проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост. От 1 юли 2014 година той трябва да се увеличи от 110 лева на 113 лева.

Пенсионерите, които желаят да получат заверено копие от разпореждането си, могат да го поискат лично или чрез
упълномощено лице на място в съответното Териториално поделение на НОИ или в негов филиал след 1 юли 2014 г.

Още икономически и политически новини от страната четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: увеличениеНОИпенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
ь преди 9 години
До Доктор Сър ПичукТо затова няма хора за работа по морето няма и да има!
45
0
 
2
 
! Отговори
До 47 преди 9 години
500 не са стигнали явно ....и 1000 няма да стигнат
44
0
 
8
 
! Отговори
Шемет преди 9 години
Мога ли да ви питам, за колко време увира една офча глава?
43
8
 
7
 
! Отговори
nedkodd преди 9 години
Говедата в парламента със колко си вдигнаха заплатите??? Сега простите пенсионери и кюрдите и *** пак да гласуват със15 и за етническата партия! Червени *** ***,ЗАЩО И КОЙ ВИ КАЗА,ЧЕ ОЩЕ ЩЕ КРАДЕТЕ БЪЛГАРСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ???
42
8
 
9
 
! Отговори
До пенсия преди 9 години
А този който искате да се върне на власт, с колко вдигна пенсиите?
41
2
 
6
 
! Отговори
варан преди 9 години
И Атака тръгнала с идеята да вдигне драстично доходите на тоя *** народ ? Е така се прави ...2-3 лв на година МАКСИМУМ ......пари за хляб има така че .......народа трябва да тъне в недоимък инак глава ще навдигне и ще се помисли за нещо повече от нищо !
40
6
 
10
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
До мамаАко можеш да смяташ, пресметни колко пари изцоца бате Бойко само от пенсионерите за почти четири години със замразяването на пенсиите им и отпадането на швейцарското правило за индексирането им! Я вземи сметни колко пари изцоца бате Бойко от замразяването на майчинството и отвързването му от МРЗ! Не само да дрънкаш, но трябва и малко акъл да имаш и да оценяваш реално какво се случва в държавата на фона на изпразнените от ГЕРБ всякакви резерви!!
39
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на 100лв пенсия 2% яката работа пенсионерите ще се разцепят да ядат и пият.тия се подиграват с хората и как така тия пенсионери пак гласуват за тях е това не мога да разбера ненормална работа
38
9
 
12
 
! Отговори
пенсия преди 9 години
мръсни ЧЕРВЕНИ *** увеличихте си заплатите с 500 а пенсиите с 3,50,на следващите избори 5%
37
8
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 9 години
Пенсионерите трябва да са щастливи и да оценят това, защото бате ви Бойко като вземе властта, ще ореве аудиторията как плащал увеличените от това управление пенсии и как пенсионерите са изяли фискалния резерв ОТНОВО! Ха ха ха! И да не се и надяват на друго увеличение през следващия мандат на Боцата!
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сърп и Чук, 70% от туризма, промишлеността,търговията и селското стопанство трябва да почнат да плащат не туризма!!!
35
2
 
13
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
До До Сърп и ЧукТуризма у нас паразитира за сметка на останалите отрасли. Абсурдно е да се плаща само 9% ДДС върху легловата база и останалите услуги, а за лекарства да се плаща 20% ДДС. Хората не могат да живеят без храна и лекарства, но могат без море и ски. Но това ще ореже сериозно прихода на мутрите и заради това туризма е свещена крава. Утре като прочетете обява за работа: "Търсим сервитьори за морето. Да владеят английски, руски и румънски. Заплата 420 лв бруто + бакшиши" не се гневете.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заплатките кога ще дигат
33
2
 
4
 
! Отговори
До Сърп и Чук преди 9 години
То и сега туризма осигурява 70% от БВП. Колко още да дават?
32
1
 
2
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Ehaaaaaa... 113 kinta. Cifra si e :-P
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Четири години при Борисов и две при Орешарски работи тази Евро програма, питайте ги как ги усвояват?
30
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Намалиха малко токът (доволен съм, че не го вдигнаха), сега ще вдигнат макар и символично пенсиите с 2,7%. Средната пенсия е около 350 лв. в България, което прави 10 лева на месец. Ако за Вас 10 лв. на месец не са нищо за пенсионерите са нещо. Щом се присмивате на 10 лева вземете и всеки месец подавайте в ръката на случайно избран пенсионер 10 лв. Стига с подигравките и спама!
29
2
 
16
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХАС какви очи наричате 3 лева "скок" ?!
28
4
 
13
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
Ако държавата вдигне ДДС за туризма до 20% това ще внесе в хазната още 600-800 млн. годишно. А толкова пари стигат пенсиите да се вдигнат с 15% още веднага. Ако държавата въведе нормален данък имот, който съответства на нивото в Западна Европа или поне 2% данък сгради от стойността на имотката годишно. Това ще донесе на хазната до 4 млрд годишно приходи повече, и възможност за увеличаване на пенсиите с 80% ВЕДНАГА. Парите за пенсии обаче потъват в джобовоте на мутрите в туризма и строителството.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знам 3 фирми с 50 човека персонал, как за година са усвоили 50 милиона Евро пара безвъзмездно, без да се е вдигнала със стотинка заплатите на работниците???