Дъждове и бури ни чакат и през юни

Температурите ще са по-ниски от обичайните, особено първите 10 дни
28 май 2014 16:09, Красимир Ангелов
14
Дъждове и бури ни чакат и през юни
Снимка: Булфото, архив

Дъждовен юни със средна месечна температура около и под нормата ни очаква тази година, съобщи за БТА Красимир Стоев, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 7 и 12 градуса, а най-високите - между 30 и 35 градуса.

През първото и второто десетдневие на юни въздушната маса над страната ще бъде неустойчива, с условия за чести превалявания и гръмотевична дейност. В отделни дни се очакват интензивни валежи и градушки. Температурите ще бъдат по-ниски от обичайните, особено през първото десетдневие.

През третото десетдневие, когато настъпва астрономическото лято, ще настъпи относително стабилизиране на въздушната маса - валежите ще бъдат на по-малко места и ще има повече слънчеви часове. Температурите ще се повишат и ще са близки до обичайните за юни.

Според климатичната справка на НИМХ-БАН юни е най-дъждовният месец в голямата част от нашата страна. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Характерно явление са градушките.

Според статистиката през юни средната месечна температура за по-голямата част от страната е между 18 и 21 градуса, по долината на река Струма - около 22 градуса, за високите полета - между 16 и 18 градуса, а за планините - между 7 и 12 градуса.

Според астрономическата справка в началото на юни слънцето изгрява в 5.00 часа и 52 минути, и залязва в 20.00 часа и 58 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 6 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 5.00 часа и 52 минути, и залязва в 21.00 часа и 9 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 16 минути.

Началото на астрономическото лято ще настъпи на 21 юни в 13 часа и 51 минути, когато е лятното слънцестоене. Това е най-дългият ден в годината с продължителност 15 часа и 19 минути.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
аа преди 9 години
едно от най-студените лете последните 20 години, поне на балканите. защо е така?
8
1
 
1
 
! Отговори
Ясен преди 9 години
БАН банда за *** недоволство.Никога не познават времето.
7
2
 
1
 
! Отговори
до дисковери преди 9 години
аз бях това момиче, цялата се намокрих и даже си олющих лака :(
6
2
 
24
 
! Отговори
Байкър преди 9 години
Дискавъри,С колелото и дъжд ме е прал, че и градушка ме би един път. В началото си викаш "Ой мамачка", ама на 30-та секунда вече като си вир вода спира да ти пука и си караш. Даже в локвите е фън - кат малко дете ;-)Трика е бързо да се прибереш след тва, да не простинеш. Сипваш една гроздова и си 6!
5
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Температурите ще са по-ниски от обичайните, особено първите 10 дни искам си глобалното затопляне обратно
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дреме ми на шапката, аз съм с чадър!! :D
3
1
 
18
 
! Отговори
патил преди 9 години
Ми, прави човекът moonwalk, как иначе да спаси лачения чепик. Аз веднъж си съсипах официалните обувки заради порой като този.
2
0
 
23
 
! Отговори
xaxo преди 9 години
Значи ще е страшна суша и жега през юни. Тия нищо никога не са познали.
1
1
 
46
 
! Отговори
еШоп преди 9 години
Снимката е яка. Чичата прави Moownalk с чадъра насред лебедово езеро, па и зелен москвич има.Плюсче от мене!