Тридеседседемдесед и три или атмосВера от един протокол

Един изборен символ на неграмотността
Обновена: 28 май 2014 14:08 | 28 май 2014 10:28, Александър Попов
74

Протоколът. Снимка: ЦИК

Един протокол от секционна избирателна комисия в белгийския град Гент може да се превърне в символ на неграмотността на отминалите избори за европейски парламент. За него ни алармира читател на Dnes.bg.

Всичко започва повече от добре в официалния протокол. Имената на председателя на комисията Мартин Асенов, на неговата заместничка Галя Ганчева, на секретаря Айхан Караали и на членовете - Гюлсевер Сали, Виктор Катев, Анка Иванова, Константин Петров и Марияна Асенова, са изписани правилно.

За да започне мъката на попълващия, който видимо не е посещавал часовете по български език. Не е ясно кой е този титан в сферата на родния правопис, но с познанията си би разсмял всеки, ако не беше тъжно.

Още на втората страница, където се попълва броят на избирателите, се е сблъскал с непреодолимата трудност да ги впише словом. Срещу 373 стои "Тридеседседемдесед и три". Любопитното е, че малко по-нагоре срещу същото число има друго записване, макар и задраскано - "Тридеседседемдесе и три". Което показва, че новият "будител" поне се е опитал при втория опит да довърши започнатото, макар и с едно "д" накрая.

При броя на действителните гласове, които според протокола са 369, той обаче е решил да си спести главоболията и в графата просто е написал "шест".

Така де, защо трябва да се мъчи с трицифрени числа? А е видно, че те наистина са му проблем, тъй като срещу 251 виждаме "двеста педесет и едно", а 1120 пък според него се изписва "хилядасто и двадесед"

Някой ще каже, че попълващият има проблем само с числата, но той бърза да ни опровергае. Според него изборите в секцията са протекли в "нормална и спокойна атмосвера".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
Венци преди 9 години
До АнонименАко е та , както казваш, то смея да твърдя мястото му не не в тази комисия!!!!
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А не ви ли хрумна, че този човек може просто да е живял от ранна възраст в Белгия /откъдето е протокола/ и да не е учил български език по 7 часа седмично в училище. Майсторски умеем да каляме всичко живо.
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези секционни протоколи са неграмотно и грешно попълнени, затова следва да се обявят за невалидни. Къде блее ЦИК, затова ли ги избраха тези канцеларски плъхове, че и със заплати на всичко отгоре.
54
0
 
18
 
! Отговори
norges преди 9 години
Турци, неграмотни и нахални, жалки потурлии. Какво да съм толерантен към етноси и т.н., като кадърни , образовани българи са без работа, тоя миризлив фес се гудил в сърцето на цивилизования свят пари да взема и да е благодарна родата му турска до 9-то коляно на Доган. Да го намерят кой е, да му пишат името и да го проводят по живо, по здраво на село.
53
1
 
4
 
! Отговори
ре преди 9 години
До МИТКОДа ,Митак ,имаме ...за българи некадърници!
52
4
 
16
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Чел съм протоколи от парламентарните избори през 2013 г. Там какви грешки имаше, не е истина. Особено по селата положението е трагично. Дори в българските села. Колкото до тези протоколи в статията, нищо страшно няма. Един етнически турчин не знаел как да пише на български. Но пък аз съм убеден, че може да пише отлично на турски. Проблемът е при етническите българи, които не могат да пишат на български. За *** въобще не говорим, те и името си не могат да напишат без правописна грешка.
51
0
 
1
 
! Отговори
МИТКО преди 9 години
ПРЕДСТАВА.....
50
2
 
18
 
! Отговори
МИТКО преди 9 години
ТОВА БИЛО ОТ БЕЛГИЙСКИЯ ГРАД ГЕНТ.... АКО ВЪРВИТЕ ПО НЕГОВИТЕ УЛИЦИ, НА ВСЯКА ВТОРА КРАЧКА ЩЕ ЧУЕТЕ БЪЛГАРСКА РЕЧ.... ИМАТЕ ЛИ ОБАЧЕ ПРЕСТАВА, ЗА КАКВИ "БЪЛГАРИ" СТАВА ДУМА?!!
49
0
 
21
 
! Отговори
муахаха преди 9 години
Да оставиш неграмотниците и маргиналите да ти избират правителството е като да си повериш финансите на телефонен измамник. Ама умните явно не са достатъчно умни, щом не го разбират. И така сме 20 години. Тази апатия мен лично ме разбива повече от неуредиците наоколо.Защото ако хората не бяха толкова апатични и затворени в дребнотемието на личния си живот, отдавна нямаше да сме такава ***. Всичко може да се промени, ама трябват хора за това.
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До от чужбинахаха разбирам те,те тука като чуят само,че си взимаш хубавата заплата изкарана с работа (а не като тук ти се правиш,че работиш,те се правят,че ти плащат),та лошо им става на сънародниците ни,веднага сме родоотстъпници,пък сме бегълци и незнам си какво,и чак не се усещат,че има друг свят ,нормален отвът безобразията в тая страна,абе ти като си тръгнал нали за да помагаш на семейството си,а тия само седят по форумите и МРЪНКАТ,е това не го разбирам,ПЪК И НЕ ГЛАСУВАТ хахах смях!
47
8
 
1
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Horata jiveqt v Belgiq i izob6to ne gi e*e BG pravopisa!Za6to li izob6to glasuvat na BG izbori? !Za da im se podigravat "durvetata s koreni" predpolagam...DGD!
46
0
 
17
 
! Отговори
коне с капаци преди 9 години
Еми така ще е, докато умните се наумуват, лудите се налудуват.Големите умници,включително сред познатите ми,не искат да гласуват,не се интересували от политика,всички били еднакви,за който и да гласували,нищо не се променяло.Ами добре,нека тогава *** и неграмотниците ни избират управлението,па ще цъфнем и ще вържем и те така.
45
13
 
11
 
! Отговори
BG преди 9 години
До от чужбинаповечето от тези като тебе ,които избягаха от страната си са най-обикновени родоотстъпници при това доста некадърни за да са от полза на БГ и то ,когато тя има най-голяма нужда от поданиците си...***
44
12
 
11
 
! Отговори
от чужбина преди 9 години
До Гай БанюНие неграмотните и тъпите сме в Европа,оставихме вас умните и свръхинтелигентните да процъфтявате България.Мале *** мале и като гледам как цъфти и върже бедната ни държавица с толкова свръх капацитет ,чак ви завиждам,че живеете там а ние простаците тук,цъцъцъцъц
43
4
 
8
 
! Отговори
А преди 9 години
До АнонименНие в чужбина няма да гласуваме,добре .Вие в България не гласувате-еееее,ко ша прайм ся?Ами да ти кажа-ако щете си съдерете дупетата от яд,ще гласуваме на всички избори,докато закона ни го позволява,защото ние които сме в чужбина ни били мноооого повече от вас за България.И едно уточнение -българин съм.
42
0
 
3
 
! Отговори
Сузи Куатро преди 9 години
Е, неграмотните и тъпите да *** ли?
41
4
 
9
 
! Отговори
Гай Баню преди 9 години
Потвърждава се истината, че само *** и неграмотни *** си развяват нещата из европа и от тях се изгражда мнение за всички българи.
40
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този цирк затвърждава още един път убеждението ми, че за България, трябва да се гласува в България! Всеки, който е уредил някъде живота си, по-скоро ще иска да ни навреди, отколкото да ни помогне!Никакви избирателни урни извън пределите на родината ни!
39
5
 
26
 
! Отговори
Пич преди 9 години
Всеки леко образован човек знае, че протоколите се попълват от СЕКРЕТАРЯ. Секретар е Айхан Караали. Вероятно български турчин от квотата на ДПС. Човека очевидно не е неграмотен, но няма познания по български език и не знае числата на български. Записал ги е така както си е мислел, че се казва това число.Най-образованите и свестни българи наистина са в чужбина, но моля не забравяйте и 15.5-те процента *** и турци, които също са заминали, но с други цели. Точно те не знаят български.
38
12
 
17
 
! Отговори
Tonsil преди 9 години
До социологГлупако, ГЕРБ е с ДПС и Местан ти го казва индиректно вече трети ден! Бареков плю по Борисов, а онзи ден го поздравява. Толкова сте прости избирателите на тиквата, че чак смях ме напушва! ДПС контролира всичко и всички!