Експерт: Спирането на "Южен поток" е добра новина

Проектът имал бъдеще, но с друга структура и други участници
Обновена: 10 юни 2014 14:08 | 10 юни 2014 08:58,
152
Експерт: Спирането на "Южен поток" е добра новина

Спирането на „Южен поток” е добра новина за България, защото проектът не е реален и перспективен, смята енергийният експерт Димитър Иванов. В сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air той допълни, че проектът е политически и корупционен.

„Южен поток” никога не е бил приоритет за Европа. Той все пак има бъдеще, но с друга структура и други участници, смята експертът. Според него в българския участък на "Южен поток" страната ни трябва да има мажоритарно участие (поне 51%, а не както досега собствеността да се поделя поравно между българската страна и "Газпром"). Освен това по думите му Русия трябва да гарантира газовите доставки и транзитните такси.

Димитър Иванов посочи още, че никой не знае има ли подписани договори по проекта у нас и какво е вписано в тях. Така все още не е ясно дали страната ни ще дължи неустойки заради прекратяването на работата по изграждането на газопровода.

Още по темата
Според него обаче не може да очакваме Европейският съюз да поеме евентуални неустойки срещу страната ни, каквато теза вече беше изказана от депутата на ДПС Рамадан Аталай, защото с „поне три доклада от ЕС са ни предупредили за проблемите около проекта”.

Европа може да се откаже от руските доставки и пазар, смята още Иванов. „Русия може да бъде заобиколена като партньор, щом анексира територии и се държи в разрез с етиката на международните отношения”, категоричен беше той.

Димитър Иванов посочи, че от 15 години има спорове между Украйна и Русия по отношение на газа. В основата им е желанието на "Газпром" да придобие част от газопреносната мрежа на Украйна. Тази мрежа е основният източник на доставки за Европа, обясни той.

Експертът припомни още, че през миналата седмица правителството в Киев е предложило Русия да продава газа до границата с Украйна и оттам суровината да бъде разпределяна към клиентите в Европа.

При това положение Москва няма да може да спекулира, че Киев пречи на газоподаването за Европа, коментира експертът. На този етап обаче това предложение не е получило отговор.

Още по темета вижте в Bulgaria On Air
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
5
 
! Отговори
ФАШИНГТОН преди 9 години
също не лош град, но без фашагите, дето го управляват.
14
3
 
2
 
! Отговори
-10 преди 9 години
po tazi logika amerikanski kompanii shte kontrolirat i evropa i rusia.ZA TOVA E BORBATA.----Дори и така да е, всеки би предпочел американски компании да контролират Европа, отколкото руски.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tryabva chovek da e mnogo glupav za da se varje na tezi prikazki. po tazi logika amerikanski kompanii shte kontrolirat i evropa i rusia.ZA TOVA E BORBATA.
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Переспективен, може би!!! Сигурно толкова колкото гьола в Белене???? Ако двата проекта бяха переспективни Тодор Живков щеше да ги е построил с безплатния труд на КЕЧ-войската!!!Всичко друго сега е едно задкулисно театро на олигархията!!!!Големите си мерят *** наш обърнал *** си!!!!
11
4
 
8
 
! Отговори
Мунчо манастирски преди 9 години
***, дето ми се слагаш за експерт - тия дни Путин ще спре кранчето на хохлите и всинца хамерикански *** от ЕС ще хукнат да пускат Южен поток - да си пазят тлъстите заплати и взятки.
10
3
 
2
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Дава възможност за независимост и излизане от рецесия на югоизточната периферия на европа------И как точно дава възможност, след като получаваш същия газ, от същия доставчик, на същата цена???
9
3
 
4
 
! Отговори
-10 преди 9 години
То заради цялата плеяда"видни"експерти по всичко като този *** сме на това дередже.-----На това дереже сме заради липсата на експерти, и защото тяхнята роля се изземва от експерти като Станишев, Доган, Овчаров, Борисов, Сидеров, Бареков и тям подобни!!!
8
10
 
5
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Проекта е добър, но не ни харесва, че е руски, това означават думите на експерта.------И е много прав, защото при тези участници за пореден път си продаваме суверинитета на руските олигарси!!! Като са толкова загрижени за нас братята руснаци, защо просто не ни дадат заем да го построим ние и да си е целия наша собственост, пък после да им изплащаме заема? А??? Нали сме БРАТЯ????
7
3
 
5
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Pisna mi ot velikite Balgarski eksperti koito plqmpat na honorar.... Proektat e perfekten za Balgaria no razbira se rushveta pod masata ot Amerika za Stanishev i drugi nqkolko e mnogo po perfekten zatova interesite na BG otnovo ne vajat nikak.
6
6
 
4
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Най-сложното да доставиш газа е да направиш тръбопровода------Няма нищо по просто от това да направиш газопровод. Белите страни ги строят с 15 души персонал и 2 заваръчни машини!!! На фона на измислиците за 15-те хил. работни места, които щяло да създаде строителството на Южен поток. Пълно е с нагли руски дупедавци в нашата страна!!! Все към Сибир ни тегли!!!
5
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Енергийната червена мафия е в паника.Ще трябва да се връщат милиарди рушвети, а може и някой да " изгори"!Процент от спекулативно високата цена на газта отива именно за тази цел.
4
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България , благодарение на ЕС и САЩ предотврати поредното ни икономическо заробване от Русия!
3
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От този маркуч пари щяха да печелат само руските олигарси на путин и обслужващите ги български ***, а народът да плаща газа на двойна цена.Русия- колкото може по-далече от България!
2
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какъв е тоя експерт къде ги намирате тия *** платени бееее
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе , като изключим скандалите и условията по договора и нашите крадльовци ,проекта е перспективен Дава възможност за независимост и излизане от рецесия на югоизточната периферия на европа , но Германия и Сащ не желаят Първата-да не изгуби робите и да ги държи в подчинено положение, втората да се дърля с Русия и играе геополитически игри