Демокрацията у нас се влошава

Най-лоши са ни резултатите за корупцията
12 юни 2014 11:06,
54
Демокрацията у нас се влошава
Снимка: архив, Булфото

Продължаващо влошаване на показателите на демократичното управление у нас отчита докладът на Freedom House за 2014 година. Организацията анализира състоянието в 29 държави от Централна и Източна Европа и Евразия – основно бивши социалистически държави и пътят им към демокрацията.

През 2013 година в България се проведоха най-масовите протести за последните 15 години, отбелязва организацията. Посочва се, че те са довели до оставката на премиера Бойко Борисов през февруари. През лятото новото правителство също предизвиква масовото недоволство на българите с назначаването на „32-годишен медиен магнат начело на агенцията за национална сигурност.

Ходът бързо беше преосмислен, но в обществото той остава като символ на корупцията в държавата, посочват авторите на доклада.

Според класацията на Freedom House рейтингът на демократичното управление у нас е 3,25 пункта, а на изборния процес – 2,25 пункта, каквато е и оценката за гражданското общество. Скалата за оценка е от 1, което изразява най-добър резултат, до 7 – съответно най-лош резултат.

Най-лоши са резултатите за страната ни по отношение на корупцията (4,25 пункта) и независимите медии (4 пункта). На националното управление се поставя оценка от 3,75 пункта, а на местните власти – 3 пункта. Съдебната система е с оценка от 3,25 пункта.

Общият показател за България през 2014 година е 3,25 пункта. От данните на организацията се вижда непрекъснато влошаване на демократичните показатели от 2008 година насам. Тогава оценката за страната ни беше 2.86 пункта и това е най-доброто ни постижение в своеобразната класация.

Като цяло докладът отчита, че през тази година има разклащане на демократичните устои в повечето наблюдавани държави спрямо 2005 година. Най-видимо това е в Унгария, Азербайджан и Русия. Подобряване обаче има в Грузия, Молдова и Косово. Без промяна остава ситуацията в Естония и Туркменистан.

В бившите социалистически републики, които днес са част от ЕС, оценката за корупцията е сред най-високите, т.е. най-лошите, спрямо останалите демократични показатели в управлението на страната. В Унгария и Словакия например е 3,75 пункта, а в Чехия - 3,25 пункта.

Русия пък е страната, където оценките за почти всички демократични показатели клонят към 7, което я поставя в позицията на една от най-недемократичните държави в цялата класация.

Четете още новини от света на икономиката в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
az преди 9 години
BG ot krai vreme e v nacionalna katastrofa trqbva da budat izmeteni vsi4ki Bokluci ot parlamenta i IZBITI
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами то запъртък може ли да се развали.Кога сме имали демокрация ,че да се влоши.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да, света е олигархичен, винаги е бил и ще бъде, но в някои страни все пак има капитализъм, който няма нищо общо с положението в бг, което много точно описва Гневен българин, защото такъв вид режим няма никъде в света, вечна тиха война на всички фронтове, а на фасадата нищо не се появява да даде индикация, че хората загиват. Пред света се показват само лицемерните червени измамници, за които проблем няма и ***, за които също е рай.Нормалните българи все едно не съществуват.
39
1
 
9
 
! Отговори
морски преди 9 години
Значи държава която не играе по свирката на сащ не е демократична.САЩ се подиграват с целия свят!
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изгонете тиквата от Банкя и демокрацията ще се подобри, както и социалният мир!!!
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До (А)Нцъ. Нищо не искат. Всички ги е страх и ходят с пълни ***. Тоест искат всичко де, обаче никой не ще да се изправи и да си го каже. Разбира се има и изключения. Когато вече няма накъде. Но болшинството народ си кротува, понеже го е страх. От всичко.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Объркахте понятията ... Това не е демокрация ! Това е анархия !
35
1
 
3
 
! Отговори
(А) преди 9 години
А защо се влошава? Защото хората стават по-глупави и апатични към социалния живот? Точно обратното - защото сме поумнели за 20 години и все повече хора виждат как некадърните ни политици се дърпат да продадат България или на Щатите, или на Русия. Хората просто осъзнават, че искат истинска демокрация, а не това жалко подобие, което цари тук през последните 20 години и искат да бият шута на сегашните ни политици, което е трудно, имайки предвид колко са се окопали във властта.
34
0
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Това твърдение не е вярно. Неможе да се влоши нещо дето го няма!
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това го знаем много отдавна.Знаем също,че няма как корумпираните сами да се накажат и да върнат откраднатите милиони за себе си и своите "роднини".То не бяха семейни връзки,то не беше шуробажанащина,то не бяха комбинации със себеподобни от коалиционни партии и опозиция.Лапаха, лапаха...Не се налапаха.Явно само при нормалните хора може да има преяждане,а при тях никога.Изходът е само в нова,променена съдебна система.Тогава справедливост ще има и тя ще върне хората към нормален живот.Ще се случи.
32
2
 
5
 
! Отговори
мда преди 9 години
То това нашето си е Демо-крация. За пълния вариант не сме дорасли. Демокрацията не може да се спусне отгоре. Възможна е само когато обществото само си я извоюва.При нас това което се случи на 10.11.89 си беше просто един вътрешнопартиен преврат, с който червената хунта целеше да си запази властта. И в крайна сметка успяха. Създадоха мафията. Разпределиха си бизнесите. Във всички партии е пълно с бивши комунисти и агенти на ДС. Народа проспа този момент и резултата е налице.
31
4
 
11
 
! Отговори
Некъв негър преди 9 години
Ако Вие крадете от Сорос - това е тероризъм ! Ако Сорос краде от Вас- това е демокрация !
30
1
 
9
 
! Отговори
N преди 9 години
При нас 25год. не е имало демокрация.При нас е който плаща той поръчва музиката и няма какво друго да бъде с комунисти и *** на власт!
29
3
 
4
 
! Отговори
демо-крадция преди 9 години
Каква е целта на тази статия? Леко започва подготовка (обработка) към изборите ли?Скоро ще ни кажат, че ГЕРБ са най-демократичните и по време на управлението си бяха с най-добрия резултат по "демокрацията". Явно хамериканските ни "партньори" са решили да сложат своя слуга да ни управлява пак. Дано не се получи, че тогава сме обречени. Не че другите са алтернатива, но тия съвсем ще ни затрият. Явно трябва да избираме по-малкото зло, за съжаление. До кога ще ги слушаме всичките тия ЕС, САЩ, НАТО?
28
0
 
11
 
! Отговори
Orda преди 9 години
Кой Ви излъга че унас има демокрация А?
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кога е била добре демокрацията у нас? Чакайте да се досетя, когато ни приемахте в ЕС и НАТО в надупена поза, готови да унищожим всичко.
26
1
 
7
 
! Отговори
Шизофрения преди 9 години
Много модерна стана пак да се обижда на "комунист". То лошо няма, обаче кой точно политик в България не е такъв??? Ситуацията е много шизофренична: бат' ни Бойко, охраната на бай Тошо, дето се изказа, че новите демократи немогат да боядисат построеното от соц-а, сега е най-демократ. Дянков, дето щеше да "пляска" руснаците, сега ги хвали, а самият Ричард Ран хвали плоския данък въведен от БСП, дето подкрепят Украйна против Русия. Поне Вигенин така се изказва. Пълна шизофрения :)
25
5
 
6
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До До 22Такива винаги ще има. Само че, аз съм чувал и за много богаташи, търкащи нарове на запад. Синове и дъщери на политици ги съдят ефективно със цяла строгост на закона. В България и в източния блок такова нещо няма. Ако имаш пари или ако баща ти има високо положение, закон не те лови. Сигурно това е измислено от десни партии?
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че това в БГ не е демокрация. Това си е точно див капитализъм. Богатите стават още по-богати, бедните по-бедни. По прични не защото първите са високоинтелигентни, а защото важат различни закони. И така ще бъде още дълго време, защото системата работи против нормалните хора, акойто застане срещу системата не оцелява.
23
0
 
6
 
! Отговори
дядо преди 9 години
@24,ако беше само в Нсебър...здраве му кажи