Демокрацията у нас се влошава

Най-лоши са ни резултатите за корупцията
12 юни 2014 11:06,
54
Демокрацията у нас се влошава
Снимка: архив, Булфото

Продължаващо влошаване на показателите на демократичното управление у нас отчита докладът на Freedom House за 2014 година. Организацията анализира състоянието в 29 държави от Централна и Източна Европа и Евразия – основно бивши социалистически държави и пътят им към демокрацията.

През 2013 година в България се проведоха най-масовите протести за последните 15 години, отбелязва организацията. Посочва се, че те са довели до оставката на премиера Бойко Борисов през февруари. През лятото новото правителство също предизвиква масовото недоволство на българите с назначаването на „32-годишен медиен магнат начело на агенцията за национална сигурност.

Ходът бързо беше преосмислен, но в обществото той остава като символ на корупцията в държавата, посочват авторите на доклада.

Според класацията на Freedom House рейтингът на демократичното управление у нас е 3,25 пункта, а на изборния процес – 2,25 пункта, каквато е и оценката за гражданското общество. Скалата за оценка е от 1, което изразява най-добър резултат, до 7 – съответно най-лош резултат.

Най-лоши са резултатите за страната ни по отношение на корупцията (4,25 пункта) и независимите медии (4 пункта). На националното управление се поставя оценка от 3,75 пункта, а на местните власти – 3 пункта. Съдебната система е с оценка от 3,25 пункта.

Общият показател за България през 2014 година е 3,25 пункта. От данните на организацията се вижда непрекъснато влошаване на демократичните показатели от 2008 година насам. Тогава оценката за страната ни беше 2.86 пункта и това е най-доброто ни постижение в своеобразната класация.

Като цяло докладът отчита, че през тази година има разклащане на демократичните устои в повечето наблюдавани държави спрямо 2005 година. Най-видимо това е в Унгария, Азербайджан и Русия. Подобряване обаче има в Грузия, Молдова и Косово. Без промяна остава ситуацията в Естония и Туркменистан.

В бившите социалистически републики, които днес са част от ЕС, оценката за корупцията е сред най-високите, т.е. най-лошите, спрямо останалите демократични показатели в управлението на страната. В Унгария и Словакия например е 3,75 пункта, а в Чехия - 3,25 пункта.

Русия пък е страната, където оценките за почти всички демократични показатели клонят към 7, което я поставя в позицията на една от най-недемократичните държави в цялата класация.

Четете още новини от света на икономиката в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
7
 
9
 
! Отговори
до 23 преди 9 години
ЕС дава милиарди на България, но крадливите комунисти прилапват всичко!Как може например, 10 000 000 от ЕС за ремонт на 5 /ПЕТ/ км. от Бот.Шосе?Или 40 000 000 за Южната дъга на околовръсното- по 10 000 000 на км.Такива кражби надали има другаде в света/ освен при менторите на комунистите-Русия/!
21
0
 
13
 
! Отговори
Анархист преди 9 години
Че кога в България е имало демокрация??!?!?!
20
1
 
9
 
! Отговори
До 22 преди 9 години
Много хляб има още да ядеш, докато разбереш, че на запад също има връзки и корупция. Има хиляди случаи, когато богаташи са правели престъпления и са отървавали затвора.
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Демокрацията и комунизма са като маслото и водата, не могат да се смесят!Добре, че комунизма е на доизживяване, останал е само в Русия, С.Корея Куба и от части БГ.
18
1
 
12
 
! Отговори
уплашен преди 9 години
До дядоКато гледам какви европейци идвот в Несебър на море, викав:Пази Боже!
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
700 МИЛИАРДА ЕВРО КОРУПЦИОННА ПАРА СЕ ВЪРТИ В КУЛОАРИТЕ НА ЕС!!!!!Е,как като член на такъв съюз можеш да останеш НЕЗАСЕГНАТ ОТ КОРУПЦИЯ!!!!ТОЗИ,КОЙТО КОРУМПИРА ЧРЕЗ СВОИТЕ ОРГАНИЗАЦИЙКИ ЗА ОЦЕНКА КАЗВА:Ама вие в България сте много корумпирани бе!!!А КОЙ ДАВА ПАРИТЕ?????КОРУМПИРАНИ СМЕ,НО ПРИ НАС СА ЛАПНИШАРАНИТЕ,АКУЛИТЕ СА ПРИ ВАС!!!!
16
2
 
8
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Наблюдава се един отчетлив факт. Всеки път, когато комунисти или депесари дойдат на власт, корупцията скача главоломно. Така беше при Луканов, при Виденов, при тройната коалиция, както и сега при двойната коалиция. Съвпадение ли, какво ли... За корупцията преди 10 ноември пък да не говорим. Тогава направо си имаше неписано правило на важните постове да се слагат "наши хора", а парите да се дават само на "доверени лица". Наречи ги комунисти и повече не ги обиждай.
15
2
 
6
 
! Отговори
Пурко преди 9 години
У нас демокрация, никога не е имало, никога, въобще демокрацията е една нелепа шега....Представят ти една фасада, която уж изглежда демократична, само изглежда обаче, пак сте роби. И почти навсякъде по света е така, има държави обаче където гражданското общество е по развито, развило е съзнание, и там живеят по-добре. Предпочитам да бъда човек, а не демократ, тази дума отдавна е *** и фалшива.
14
1
 
6
 
! Отговори
Ф-1 преди 9 години
*** да се откаже от ла.на и комунист от корупция-НИКОГА!
13
1
 
5
 
! Отговори
Площад на Съгласието преди 9 години
Колкото по-нестабилна е мутро-демокрацията, толкова по-добре за истинската демокрация. Смърт за всички политици! Да живее свободна България!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не може да се влоши нещо, което не съществува.
11
2
 
7
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Напротив "демокрацията" у нас придобива същинския си *** и педроатлантически облик.Няма да навлизам в подробности,само ще спомена имена от блиското минало-Берлускони,Шрьодер ,Кол и т.н.,също и искуствените фалити на джумериканските(ционистки) банки предизвикали икономическата криза-хайде холан от нпо-та,педерота,отровени общества и фрийдъм хауси ДГД!!!
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България фалира!
9
3
 
1
 
! Отговори
Homer преди 9 години
Кви сте вииий, уе майна!
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Демократичен този който изпълнява безусловно заповедите на САЩ.. Ако защитава интересите на държавата и народа си той режима Дикторски , Мракобесен..
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога демокрацията ни е била що годе добра, та сега да се влошава.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
определение за ""Гражданското общество"" - фондации на ЦРУ *** да управляват в угода на САЩ без никой да ги избира , без да се явяват на избори.. КОГАТО НЕЩО НЕ В УГОДА НА САЩ , ТО не е Демократично..Понеже Путин сложи на място Фондациите финансирани от САЩ затова според тях в Русия немало домокрация..
5
2
 
4
 
! Отговори
ПМ преди 9 години
Демокрацията се влошава, ЗАЩОТО КОНСПИРАНТИТЕ ГУБЯТ и БАЛАМИТЕ СЕ ТОПЯТ!
4
4
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Демокрация има при БЕЛИ ХОРА в БЕЛИ ЕВОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ!В България нЕма!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Демонокрация!Заместете "демон" с "***", ако искате.Това е самата истина.