МВФ: Банковата система в България е добре ликвидна

Институцията изрази готовността си да окаже помощ на българските власти
Обновена: 30 юни 2014 22:09 | 30 юни 2014 22:08, Екип на Investor.bg
19
МВФ: Банковата система в България е добре ликвидна
Снимка: Ройтерс, архив

Международният валутен фонд (МВФ) е готов да помогне на България в опитите ѝ да предотврати разрастване на банковата криза, предава AFP.

Още по темата
Базираният във Вашингтон кредитор посочи, че Европейският съюз вече е предприел необходимите действия и подчерта, че банковата система на страната е със стабилна капиталова база.

"Българските власти, в сътрудничество с Европейската комисия, предприемат стъпки за стабилизиране на банковата система", заяви пред AFP говорител на институцията.

"Банковата система в България е добре капитализирана и ликвидна. Разпространение в останалата част от региона не се очаква. МВФ е готов да окаже помощ на българските власти", посочиха от международната институцията.

По-рано през деня Европейската комисия (ЕК) одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лв. Средствата са от българския бюджет, но Брюксел дава разрешение за използването на схемата, защото подобни мерки могат да облагодетелстват едни пазарни участници за сметка на други.

От Комисията посочиха, че на 29 юни българското правителство е поискало одобрението на кредитна линия в подкрепа на банковата система заради спекулативните атаки през последните седмици.

"ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС", отбеляза ЕК в прессъобщение.

Същевременно Българска народна банка (БНБ) съобщи, че напрежението от петък, възникнало вследствие на организираната криминална атака срещу някои български банки, в края на днешния ден вече е преодоляно. Институцията изтъкна, че в резултат на предприеманите мерки банковият сектор в страната функционира нормално.

"Възползваме се от възможността да благодарим за разбирането и подкрепата на всички държавни институции, политически сили, медии и цялото българско общество", посочиха от централната банка.

БНБ също така поиска лицата, които разпространяват заблуждаваща или невярна информация за банки и финансови институции и по този начин всяват паника сред населението, да бъдат лишавани от свобода.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: мвфликвидностбанки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Чудя се преди 9 години
Организираната криминална атака...Дали имаха говорител?
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Институцията изрази готовността си да окаже помощ на българските власти"Мерси, не ви щем помощта, нямаме още няколко излишни милиона за лихвите ви.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Политико олигархичната мафия, която управлява страната вече 25 години, казва, че българските банки били добре и няма опасност от фалити. Но тогава, защо българина ще плаща от джоба си 3,3 милиарда лева, които държавата ще даде на банките, всички до една частни. Нито една банка от родшилдов тип в света не може да изплати повече от 30 процента от парите на вложителите си, пример ФЕД. Къде е златото на Германия и други държави, защо дадоха на Китай волфрам вместо злато. Просто еврейте го откраднаха
12
5
 
16
 
! Отговори
Ликвидираност преди 9 години
МВФ: Банковата система в България е добре ликвидирана! Да идва *** на власт и Шеврон да започва с дупченето!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре беше да се разбере кой е ПОРЪЧИТЕЛЯ В тази кампания ...нали не си мислите, че кварталния *** е планирал и осъществил всичко това ...Доста сериозни сили стоят зад цялата тази работа и народа иска да знае кой поръча и плати всичко това !ще ви стигне ли СМЕЛОСТТА уважаеми власти да наречете поръчителя с истинското му име ?
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е, стига Кутев да не се прави на умен по телевизията и да не вещае апокалиптични прогнози.А, и за СПИН да не говори.
9
6
 
9
 
! Отговори
Топли мъди преди 9 години
Банковата система в БГ е отдавна ликвидирана
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо ЕК ще ни глоби ако не помогне правителството на ПРЕСТЪПНИЦИТЕ с БАНКИ, а не ни глобява че след земетресението хората още живеят в фургони, че не оправят домовете на хората пострадали от наводнението, за това че заплатите са по-ниски от данъците, че нямаме работа. Защо всички мислят богатите само. Да фалирват така ще се оправят бедните. Оня КУ..А Кристалина ТЕ БЕДСТВАЩИТЕ В БГ НЯМАТ НУЖДА ОТ ПОМОЩ, но БАНКЕРИТЕ ИМАТ
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само аз ли прочетох първия път заглавието "добре ликвидирана"? :)))
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЦРУ ни дестабилизира , кой ще вярва на правителства които са слуги на ЦРУ.. Ние не можем да гадаем ходовете на ЦРУ.. може да реши да ни дестабилизира като Украйна и Сирия , Ирак и Либия.
5
2
 
13
 
! Отговори
:) преди 9 години
Това трябва да го прочете на Боко :)
4
6
 
13
 
! Отговори
666 - СОЛ ИНВИКТУС преди 9 години
Когато се отнася до спасяване на ЧАСТНИ БАНКИ източени от собствениците им правителството тегли заеми и нечата ценни книги за над 6.3 милиарда, но когато стане въпрос за здравеопазване НЯМА ПАРИ !! БЪЛГАРИТЕ КУЧЕТАТА ГИ ЯЛИ ДА ***, ВАЖНО Е БАНКИТЕ НА ОЛИГАРХИЯТА ДА РАБОТЯТ "СПАСЯВАНИ" С ДЪРЖАВНИ ПАРИЗащо през 1996 година Ан Розенщайн Мак Гърг забрани на БНБ да рефинансира държавните банки, а сега за частните е ПОЗВОЛЕНО !!ОЛИГАРХИЯТА И БАНКИТЕ И СТОЯТ НАД ДЪРЖАВАТА !!ТЕ СА ДЪРЖАВАТА !!
3
7
 
16
 
! Отговори
ТЕРОР преди 9 години
Който каже лоша дума за БАНКИТЕ - ЗАТВОР. Е да ви е честита драги българи ДЕРМОКРАЦИЯТА по разбирането на родните олигарси и политици.Т. ЖИВКОВ щеше да се обърне в гроба от такава ИЗВРАТЕНОСТ И НАГЛОСТ
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Бойко Борисов каза съвсем друго
1
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре ликвидирана искате да напишете. Иначе си имаме лихварски дружества, а не банки.