Държавата отпуска 50 милиона лева за наводненията

Бюджетната комисия реши да даде още 225 милиона на НЗОК
Обновена: 4 авг 2014 14:07 | 4 авг 2014 11:50, Надежда Бочева
25
Държавата отпуска 50 милиона лева за наводненията
Петър Чобанов. Снимка: Булфото, архив

Средствата за бедствия и аварии ще се увеличат с 50 млн. лв. заради наводненията, реши парламентарната бюджетна комисия. На заседанието й днес дойдоха само депутати от БСП и ДПС, а опозицията нямаше нито един представител.

Още по темата
Предложението за отпускането на тези средства дойде от председателя на комисията Йордан Цонев от ДПС, а финансовият министър Петър Чобанов коментира, че заради сложната обстановка се е наложило да действа светкавично.

Министърът заяви, че допълнителни средства за бедствия е трябвало да дойдат от направлението Програми и проекти в областта на енергетиката или с други думи - от приходите, които се получаваха от данъка за ВЕИ мощностите.

„Знаете, че Конституционният съд отмени таксата, от която се получаваха приходите за тези програми и проекти. До момента там са получени 81 млн. лв., от тях 50 млн. лв. ще бъдат изразходвани за бедствия и аварии. Много е важно това предложение да мине в пленарна зала“, заяви Чобанов.

Няма да се наложи връщане на парите на ВЕИ производителите, тъй като решението на Конституционния съд няма ретроактивно действие, каза още финансовият министър.

Бюджетната комисия гласува промяната с изменение на Закона за бюджета на НЗОК, а не през Закона за държавния бюджет, защото от БСП гласуваха против промяна на макрорамката.

Комисията реши още, че Националната здравноосигурителна каса ще получи допълнително 225 млн. лв. от бюджета.

Увеличението на средствата за Касата стана за сметка на бюджетите на министерствата.

Йордан Цонев предложи да бъде създаден нов параграф в Закона за гарантиране на влоговете в банките: ФГВБ да изплаща гарантирани депозити, когато изминат 60 дни от поставянето на банка под надзор от БНБ – или в случая с КТБ от 20 август.

Лица на публични длъжности като политици, магистрати и кметове, да си получават гарантираните депозити при разкриване на банкова тайна, а офшорките – ако са разкрили действителните си собственици, предложи Цонев.

БСП обаче не одобриха предложението и то не беше прието.

Петър Чобанов коментира след заседанието на комисията, че при служебното правителство министерствата оттук нататък трябва много бързо да приложат решения за намаляване на разходите.

„Не се приема промяна на дълга и увеличаване на дефицита“, обобщи и Цонев.

Той съобщи, че от ГЕРБ са изтеглили предложения от тях проект, според който служебното правителство ще може да води преговори и да сключва договори за външни заеми с други държави, ЕС, както и с други международни организации и финансови институции при последваща ратификация от парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Отпускат пари,които пак ще отидат в нечий джоб.Защо търпим всичко това хора?
18
0
 
3
 
! Отговори
БРАВОООООО.... преди 9 години
...ПО 300-лв. НА ЧОВЕК!!!!!Огроооооооооооооооомна грижа за народа!!!БЛАГОДАРИМ ТИ ПАРТИЙО НИЕ С ГАЙДИТЕ , ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ТЕБЕ...!!!
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРАВО НА ВАС НЕКАДЪРНИЦИ. ДОЙДОХТЕ ОШУШКАХТЕ ДЪРЖАВАТА И СЕГА БЯГАЙТЕ, ДЪРЖАВА НЯМА ....НАРОДА ЕДВА, ЕДВА РИТА !
16
1
 
1
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
дайте пари на хората за могат да се нахранят а за живот за напред да не говорим!!това е коштунство и злоупотреба с живота на хората! живо ограбване с цел изтребване на българския народ по един или по-бавен начин и път!ужас!
15
0
 
2
 
! Отговори
Сметката! преди 9 години
Нещо не е наред. Първо оставяме мутри да "стопанисват" язовирите и да секат безнаказано горите, след това заделяме милиони да възстановим щетите, причинени от действията на същите тези хора. Е, как ще има държавата пари за наука, изкуство, болници и т.н? Я да разкрият кои са тези богопомазани лица и да се накарат те да дадат необходимите средства, пък и да помолят за прошка българския народ! Също и банките- на кого са давани необслужваните кредити, защо сега страдат обикновените вложители?
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бъдещето на Мизия е мрачно и града най-вероятно ще стане блато и хората ще избягат. Освен ако държавата не се намеси и не вложи доста пари за да се отклони или изведе река Скът далече извън града да е безопасно за населението. По-добре такива пари отколкото помощи за да се избегнат нови наводнения.
13
0
 
6
 
! Отговори
Хубава си моя Горо.. преди 9 години
Освен на хората, държавата трябва да помогне И на Българската Гора. Тя, гората Трябва да бъде разглеждана като живо създание, и хората, които не секат по 1 дърво, а по няколко камиона на ден, да бъдат пращани в Украйна. За няколко десетки години бянха изсечени десетки хиляди хектари, вероятно и квадратни километри Горски Масиви. Гората задържа в пъти повече дъждовна вода от 20-те см. хумусен слой на нивите, ливадите и деретата. Пороите ще продължат, докато на пътят им не застанат Гори.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилно решение! Трябва да се помогне на пострадалите!
11
0
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
От заглавието се разбира ,че ако има още стотина милиона ,може да залеят и по големи площи.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До макетоВ Мизия не живеят 10 хил. човека, а 3 хил.къщите не съм ги броил колко са, но в никакъв случай нямат 2500, най-много 600-700
9
1
 
11
 
! Отговори
7654 преди 9 години
Не гласуваха помощи, когато Северна и Западна България бяха заляти, но веднага се гласуваха едни 50 милиона, когато това стана в Кърджалийско. И т'ва ако не е двоен стандарт и расизъм....
8
0
 
12
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Къде отидоха парите за Аспарухово?
7
3
 
8
 
! Отговори
макето преди 9 години
абе дайте мако да посметаме там живеят 10 000 човека /4 =2500 къщи 50 милиона /2500 е горе долу по 20 000 за къща демек може наново да се построи градчето
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега да видим кой ще открадне тия пари ... Сигурен съм , че и 1 мил . няма дастигне до пострадалите ....
5
4
 
6
 
! Отговори
!!! преди 9 години
Е ГЬОНСОРАТЛЪКА НА бсп НЯМА РАВЕН!!!ЩО ДА СЛУШАТ ЕК....ТЕ СЛУШАТ РАДИО МОСКВА....ПОНЯКОГА И РАДИО ЕРЕВАН!!! ДАНО НАРОДА НАЙ-ПОСЛЕ СЕ ОСЪЗНАЕ ЗА ТОВА РАКОВО ЗАБОЛЯВАНЕ ДЕТО НИ МОРИ ОТ 1944.
4
0
 
12
 
! Отговори
НЕМА ВРЕМЕ ПУСКАЙТЕ преди 9 години
пускайте язовирите да залеем още 2-3 махали и да взимаме от Солидарния Фонд на ЕС още 250милиона, викаме бригадата не пешо *** оправя къщите за 10 бона другото 50 50 у джоба дялкаме и утре даваме властта на служебното а ние пей сърце шапка на тояга цял живот на плажа
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е важно колко са отпуснали а кой ще ги разпределя,а най-вероятно докато стигнат до Мизия тези пари,половината ще ги откраднат "нашите" хора
2
8
 
6
 
! Отговори
българин преди 9 години
ЯСНО!СЛЕД ИЗБОРИТЕ ---НА ВЛАСТ ЩЕ БЪДЕ ВТОРАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА ДПС!!!!ГЕРБ , ПРОСТО ЩЕ СИ ВЪРНАТ МАНДАТА!ДПС---СЕ ПРОЯВИ КАТО НАЙ-ОТГОВОРНАТА И СОЦИАЛНА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ, ДО СЕГА!ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е ЗАСЛУЖЕНО ДА ВЗЕМЕ ВЛАСТТА!!
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега Веждито ще каже, че с неговите пари се помага на хората пострдали от наводненията. Нали той бил крупния милионер, който внасял в бюджета, пък обикновените хора само ги харчели.