Няма риск за парите за саниране в доверителни сметки в КТБ

Гражданите трябва да са спокойни, призова Екатерина Захариева
Обновена: 11 авг 2014 18:39 | 11 авг 2014 18:39, Десислава Попова
8
Няма риск за парите за саниране в доверителни сметки в КТБ
Снимка: МРРБ

Няма опасност за парите на собствениците на жилища, които са вложени по доверителни сметки в Корпоративна търговска банка (КТБ), защото те са в лимита до 100 хил. евро и съгласно действащото законодателство са защитени. В това увериха квесторите на банката вицепремиера и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева на среща за проекта за Енергийно обновяване на българските домове, средства по който са блокирани в банката, съобщиха от пресцентъра на министерството.

След затварянето на КТБ не са постъпвали плащания, както и не са откривани нови доверителни сметки, съобщиха още квесторите. До затварянето на банката са разкрити 51 доверителни сметки, сключени са 52 споразумения на сдружения на собственици и са одобрени 19  кредита.

Под риск обаче остават 13 млн. лв. европейски средства, вложени по програмата за осигуряване на нисколихвени кредити, които не са защитени с държавни ценни книжа.

Захариева е подчертала, че се предприемат спешни мерки, за да може проектът за саниране на жилищни сгради да бъде спасен. Ще бъдат проведени срещи с български търговски банки, които имат интерес да осигурят нисколихвени кредити на собствениците на сгради, одобрени за саниране. Възможности за финансиране  може да се потърсят и  от държавния бюджет.

Предвижда се да бъде направена и проверка на собствениците, определени като социално слаби, които получават 100% безвъзмездна финансова помощ, съгласно Постановление на Министерски съвет.

Вицепремиерът Екатерина Захариева изтъкна също, че парите по програмата за Енергийно обновяване на българските домове не са застрашени, тъй като не се намират в банката.

"Гражданите трябва да са спокойни първо за собствените си средства, вложени в доверителни сметки, и второ за самата програма, защото ще бъдат предприети всички мерки тя да бъде спасена, като не се пропусне нито една възможност“, категорична е Захариева.

Междувременно около 300 вложители в КТБ протестираха днес пред сградата на БНБ със скандирания "Оставка" и "Затвор". Те настояха да получат достъп до парите си още в следващите дни.

Още новини от света на икономиката и политиката четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: саниранеКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затова-никакви избори преди да отворят КТБ!Иначе настървените ни политици мерзавци ще окрадят още някоя банка,със сигурностТака им плащат покровителите от US за послушанието.Те свои пари не дават!Нека накрая и ние поставим условия!
5
0
 
6
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Прав си, но винаги това се прави в БГ.Хората искат едно /най малкото законно гарантираното!!!!/, а те им говорят за нещо дето посмъртно не искат!!!!Да не е луд някой да се хване на това хоро, дето води право под моста......Който иска отдавна се е санирал, и то марково, и то за 4К !!!
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тия добре ли са изобщо, за кво саниране мелят цяла седмица?
3
2
 
5
 
! Отговори
финансист преди 9 години
След т.н. управление на БСП-ДПС-Атака-ДС-КГБ , който и да дойде на власт ще е като херувимче спрямо престъпниците и крадци на Банки от БСП и ДПС. Тези партии трябва да изчезнат от политическия живот на България иначе Държавата се закрива. В учебниците по история бъдещите поколения ше изучават как само за една година БСП и ДПС фалираха цяла Държава.
2
0
 
5
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Nqma risk, samo deto nqma DOSTUP. GUPACIIII GUPACII.. dokoga shte dremete, taka i taka gubite. GUbite parite si, zaemate, gubite posle imushtestvoto si, decata vi rano ili kusno trugvat, gubite itqh.. kajete mi prrichina da stoide i da dremete! Pri uslovie, che tova e vashata durjava, ne na gurcite, ne na francuzite, ne na indiicite!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ххахахах еййй тъкмо народа се беше засилил да санира и КТБ рухна, тц, тц, тц.