Българинът е твърд и щедър, но трудно взема важни решения

Какви са ни проблемите през погледа на ирландски психотерапевт, която работи у нас
17 авг 2014 20:26, Анисия Иванова
128
Българинът е твърд и щедър, но трудно взема важни решения
Снимка: Reuters, архив

Българинът е много твърд и решителен - когато разбере какво може да промени в живота си, той тръгва и го прави. Този извод прави ирландската психотерапевтка Нора О'Съливан. Тя и съпругът й Гизли Йонсън, също психотерапевт, идват в България ден след сватбата си през 2009 г., като двамата сами финансират пътуването и престоя си тук.

Целта им е да оказват специфична психотерапевтична помощ на различни групи от хора. Сред пациентите им има представители на всички възрасти – мъже, жени, деца, семейни двойки. Мъжът й консултира и жени, претърпели насилие или станали жертва на трафик.

„Българите и ирландците имат една много характерна обща черта –  тяхната твърдост“, казва Нора за Dnes.bg.
От работата си в родината и у нас обаче психотерапевтът прави и друго обощение за приликите между двата народа. Когато е нужно да се изправят и да вземат важни решения за бъдещето си, те нямат сили за това. Причина за това е робството, смята Нора и припомни, че родината й също е била под иго, 7 века английско владичество.

Като силни черти в психологическия профил на българина Нора изтъква щедростта и проницателността. „Българинът е творческа натура, има идеи и намира начин да ги реализира. Много често е готов да обсъди с близките и околните плановете си.“ допълва тя

Като негативни черти в поведението му психотерапевтът посочва подозрителността, недоверието към другите. Много силна според нея е безнадеждността и липсата на вяра за промяна. „У българина битува убеждение за безсилие, той смята, че сам не може да направи нищо, за да промени ситуацията около себе си. Може би затова смята, че напускането на страната е единственият изход от безизходицата“, анализира тя.

Сред основните проблеми, с които тя се сблъсква в работата си в България, са предимно липса на идентичност при пациентите й. Те често са в скрита депресия, скръб и тревога, нямат достатъчно ярка представа за тяхната роля в обществото и на работното си място. Причините за това се коренят в миналото, предимно в детството, обяснява психотерапевтът. Това е неполучена любов и одобрение от родителите. След това може да дойде отхвърляне и в юношеската възраст, което задълбочава проблема. След като се види обаче коренът на болката, пациентите започват да преосмислят ежедневието и начина си на поведение в настоящето, обяснява тя.

Много е важно петте основни области, в които функционира една личност, да са в синхрон. Това са физическата, емоционалната, волевата, рационалната и духовната област. Когато една от тях е нарушена, губи се балансът между тях и това влияе върху здравето на цялото тяло.

При децата, с които Нора работи, тя най-често се сблъсква със страх и проблеми в поведението. Малчуганите често използват "креативна терапия" при решаване на ситуациите си - те са способни да намират решенията по-бързо от възрастните. Техният начин на мислене е по-пъргав, по-рационален. Но неправилно отношение в семейството, на първо място, много често блокира тази креативност, пояснява специалистът.

Основният проблем при семейните двойки е нарушената комуникация между двамата – всеки приема и тълкува по свой начин, това което партньорът казва. Нейното мнение е, че жените по-лесно от мъжете са готови да потърсят психологическа помощ, но често се страхуват да говорят за проблемите си, страхуват се това да не значи лудост или проблеми с психиката им. Понякога са несигурни да се доверят на събеседника си и дали изобщо има смисъл от подобна терапия.

В процеса на работата обаче се убеждават, че общуването с доверен събеседник помага и впоследствие успяват да възстановят комуникацията си в ежедневието на различни нива, анализира експертът. Точно в това Нора вижда силата на професията си.

„Понякога по-лесно се лекуват физическите болести, отколкото душата“, убедена е психотерапевтката. За да е психически здрав един човек, трябва да се спазват три основни принципа, препоръчва Нора.

Всеки трябва да бъде приет, такъв какъвто е.

Всеки има нужда да принадлежи към семейство или общност, без да бъде отхвърлян или нежелан.

Всеки трябва да знае, че е значим, да знае, че може да помогне на близките си и на обществото.

Мечтата на Нора и Гизли е следващата година да открият в България център, оказващ психотерапевтична помощ. В Европа това е една често използвана терапия. За съжаление,  българите все още са твърде предубедени, не търсят и не знаят, че може да им се помогне в тази област, смята ирландката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: анализпсихотерапевт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
3
 
! Отговори
Дали? преди 9 години
Всяко робство е следствие, а не причина!
78
0
 
1
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Bulgarina e tvurd kato dqdovska gega :-D
77
0
 
3
 
! Отговори
gergana.gozmanova преди 9 години
Коментиращите говорят за негативите на българите сякаш е нещо необикновено и велико. Не е. Аз не видях нищо лошо в статията, защото има хора с такъв манталитет, но има и добри хора, които осъзнават проблема си и търсят помощ, дали отвътре или чрез някого друг. И искат промяната, може да продължаваме да си повтаряме колко сме зли, крадливи и лоши и да се въртим в един и същ кръг, но може и да пробваме нещо различно, за да се освободим малко по малко от рутината, трупала се през годините.
76
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 9 години
Българина,благодари на всички чужденци,които са си дали коментара.Това ,което прочетох ми даде ясна престава за манталитета на чужденеца.Той е с претенциите за възпитан и позитивен човек,но явно това е измама,който той си подържа.От чуждите коментари лъхаше омраза,завист и някакво превъзходство,което не отговаря за един възпитан чужденец.Моя анализ ми показа,че нямате разлика от българите.Ако българина се изказва остро има за какво,а вие с уредения си и охолен живот откъде намерихте тази омраза.
75
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато си беден работещ, няма как да си добре. А сега някой да каже..моловете са пълни, ресторантите също.....Не нормално едно работещо сем., дори и ниско квалифициран труд, да не може да покрие елементарните си нужди и да се чуди как да оцелее. Няма как всички да са образовани, трябва да има и черноработници, но дори и такива в цивилизования свят не е проблем да живеят, докато тук всичко е проблем.
74
0
 
12
 
! Отговори
БГ преди 9 години
До Анонимен - 104Тъпан. Ти ако не си вярваш това си е твой проблем и не е необходимо да се правят генерални заключения. Всичко започва от семейството - ако си уважаван и подкрепян в семейството, с труд и постоянство получаваш успехи и уважение и на работното място. Проблемът на масовия българин е липсата на каквито и да е морални ценности в последните години. Разпада на обществото и налагането на изкривени модели на подражание (мутра, фолк дива и т.н.) като успешни ще ни бутат към дъното.
73
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българинът е крадлив мързелив и завистлив.
72
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Основния проблем на България винаги е бедността и мизерията. Остава психолога да каже дали тя е първопричина или следствие от злоба, липса на общност, невъзможност за взимане на решения, продажност и т.н. А иначе ние знаем, че идва от детството и има общо с робството, което и сега продължава.
71
4
 
15
 
! Отговори
Цеко преди 9 години
БЪЛГАРИЯ - красива територия с 2млн. *** , 2млн пенсионери и 2млн *** *** които хранят свинете !!!
70
0
 
3
 
! Отговори
Хонолулу преди 9 години
Като е тъпо, ти защо го правиш? Дори и да си там, защо го натякваш без повод и го повтаряш като папагал под всяка статия по 50 пъти? Аз поне си казвам, че е ирония и не е истина. А ти само избиваш комплекси и се мислиш за интересен. Не че всички не те разбраха, че не те слуша главата, ама ти защо продължаваш да убеждаваш хора, които очевидно не ти вярват и има защо? И защо изобщо имаш потребност да убеждаваш, когото и да било. Това е супер комплексарско, колкото и да не го осъзнаваш.
69
0
 
6
 
! Отговори
до 107 преди 9 години
Споко, бе, не съм на Хаваите. Дано ти е олекнало. Не виждаш ли, че пиша в стил "сидни" и го иронозирам.а иначе Сиднито от тези 28 часа 27 си почиваПоздрави от Хонолулу, Хаваи - мястото с най-ниската престъпност в САЩ
68
2
 
2
 
! Отговори
до №103 преди 9 години
До Хонолулу, ХаваиАко си мислиш че някой ти завижда, че си в Хонолулу или дори и да лъжеш и си въобразяваш, че някой ти завижда че си у Хонолулу - много грешиш. Просто си някакво комплексирано детенце дето се чуди как да си избие комплексите и спами по новините. През х*йовете ни е дали си в Хонолулуто и дали си супер скъпо платен. Даже не ни интересува и проучването ти, че имаш по-голяма заплата от тези в Ню Йорк.По-покека с наркотиците, че са вредни - доказано, за разлика от твоите твърдения
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хареса ми статията. Готини са тези двамата психотерапевти. Не като повечето от останалия свят - дето само плюят по нас Българите. И не като родните предатели - плюещи по Българското.
66
2
 
2
 
! Отговори
До Lili - Priest преди 9 години
Мисля, че всеки има право на лично мнение. Никой няма право в цивилизована държава (за каквато претендираме, че е България), да натрапва лечителските си способности, БЕЗ ТОВА ДА Е ЛЕГАЛИЗИРАНО И СТАНДАРТИЗИРАНО. Аз просто и кротко попитах: кой е издал разрешително за практикуване на психотерапия на тези ирландци. Утре, по вашата логика ще дойде някой брунеец хирург, ще започне да обяснява колко са болни българите и ще почне да си оперира, без какъвто и да е контрол. Това ли искате?
65
1
 
3
 
! Отговори
Хонолулу, Хаваи преди 9 години
Да, имам въпроси. Как успяваш да киснеш по цял ден пред компа в избиване на комплекси и безсмислено писане, след като си толкова зает - по "28 часа на денонощие"?Благодаря!Поздрави от Хонолулу, Хаваи - най-доброто място за живеене в САЩ със заплати по-високи от тези в Ню Йорк
64
0
 
7
 
! Отговори
Хонлулу, Хаваи преди 9 години
Сидни, пак ли успя да свършиш работа в 14:00 "местно време"? Много свободно време имаш за "бивш учен бизнесмен".Всеки ден от 8 до 15 българско време киснеш пред компа, вместо да гледаш китове и да се печеш на Бонди Бийч. Страно защо въпреки голямата часова разлика времето ти на киснене съвпада с това на българите.
63
1
 
4
 
! Отговори
Хонолулу, Хаваи преди 9 години
*** обича да обобщава. Щом един от даден етнос, религия, раса е еди какъв си, то задължително всички останали няколко милиона/милиарда са такива без изключение.Поздрави от Хонолулу, Хаваи - най-райското кътче на Земята
62
8
 
18
 
! Отговори
пред разсъдък преди 9 години
Българинът е предубеден, надценява се, той е злобен и отмъстителен, мързелив е, липсва му самостоятелност, не иска да носи отговорност, единак е, въздухар е и има халюцинации.
61
6
 
18
 
! Отговори
BG преди 9 години
БЪЛГАРИНЪТ ИМА ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА ДАРБА ДА ОГРАБВА БАНКОМАТИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ.
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОГАТО ПАРЛАМЕНТА СЕ ПРЕМЕСТИ В ПОКРАЙНИНИТЕ НА СОФИЯ ЩЕ БЬДЕМ ОК СЕГА ТЯ Е НАД БИВШЕ ГРОБИЩЕ