Българинът е твърд и щедър, но трудно взема важни решения

Какви са ни проблемите през погледа на ирландски психотерапевт, която работи у нас
17 авг 2014 20:26, Анисия Иванова
128
Българинът е твърд и щедър, но трудно взема важни решения
Снимка: Reuters, архив

Българинът е много твърд и решителен - когато разбере какво може да промени в живота си, той тръгва и го прави. Този извод прави ирландската психотерапевтка Нора О'Съливан. Тя и съпругът й Гизли Йонсън, също психотерапевт, идват в България ден след сватбата си през 2009 г., като двамата сами финансират пътуването и престоя си тук.

Целта им е да оказват специфична психотерапевтична помощ на различни групи от хора. Сред пациентите им има представители на всички възрасти – мъже, жени, деца, семейни двойки. Мъжът й консултира и жени, претърпели насилие или станали жертва на трафик.

„Българите и ирландците имат една много характерна обща черта –  тяхната твърдост“, казва Нора за Dnes.bg.
От работата си в родината и у нас обаче психотерапевтът прави и друго обощение за приликите между двата народа. Когато е нужно да се изправят и да вземат важни решения за бъдещето си, те нямат сили за това. Причина за това е робството, смята Нора и припомни, че родината й също е била под иго, 7 века английско владичество.

Като силни черти в психологическия профил на българина Нора изтъква щедростта и проницателността. „Българинът е творческа натура, има идеи и намира начин да ги реализира. Много често е готов да обсъди с близките и околните плановете си.“ допълва тя

Като негативни черти в поведението му психотерапевтът посочва подозрителността, недоверието към другите. Много силна според нея е безнадеждността и липсата на вяра за промяна. „У българина битува убеждение за безсилие, той смята, че сам не може да направи нищо, за да промени ситуацията около себе си. Може би затова смята, че напускането на страната е единственият изход от безизходицата“, анализира тя.

Сред основните проблеми, с които тя се сблъсква в работата си в България, са предимно липса на идентичност при пациентите й. Те често са в скрита депресия, скръб и тревога, нямат достатъчно ярка представа за тяхната роля в обществото и на работното си място. Причините за това се коренят в миналото, предимно в детството, обяснява психотерапевтът. Това е неполучена любов и одобрение от родителите. След това може да дойде отхвърляне и в юношеската възраст, което задълбочава проблема. След като се види обаче коренът на болката, пациентите започват да преосмислят ежедневието и начина си на поведение в настоящето, обяснява тя.

Много е важно петте основни области, в които функционира една личност, да са в синхрон. Това са физическата, емоционалната, волевата, рационалната и духовната област. Когато една от тях е нарушена, губи се балансът между тях и това влияе върху здравето на цялото тяло.

При децата, с които Нора работи, тя най-често се сблъсква със страх и проблеми в поведението. Малчуганите често използват "креативна терапия" при решаване на ситуациите си - те са способни да намират решенията по-бързо от възрастните. Техният начин на мислене е по-пъргав, по-рационален. Но неправилно отношение в семейството, на първо място, много често блокира тази креативност, пояснява специалистът.

Основният проблем при семейните двойки е нарушената комуникация между двамата – всеки приема и тълкува по свой начин, това което партньорът казва. Нейното мнение е, че жените по-лесно от мъжете са готови да потърсят психологическа помощ, но често се страхуват да говорят за проблемите си, страхуват се това да не значи лудост или проблеми с психиката им. Понякога са несигурни да се доверят на събеседника си и дали изобщо има смисъл от подобна терапия.

В процеса на работата обаче се убеждават, че общуването с доверен събеседник помага и впоследствие успяват да възстановят комуникацията си в ежедневието на различни нива, анализира експертът. Точно в това Нора вижда силата на професията си.

„Понякога по-лесно се лекуват физическите болести, отколкото душата“, убедена е психотерапевтката. За да е психически здрав един човек, трябва да се спазват три основни принципа, препоръчва Нора.

Всеки трябва да бъде приет, такъв какъвто е.

Всеки има нужда да принадлежи към семейство или общност, без да бъде отхвърлян или нежелан.

Всеки трябва да знае, че е значим, да знае, че може да помогне на близките си и на обществото.

Мечтата на Нора и Гизли е следващата година да открият в България център, оказващ психотерапевтична помощ. В Европа това е една често използвана терапия. За съжаление,  българите все още са твърде предубедени, не търсят и не знаят, че може да им се помогне в тази област, смята ирландката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: анализпсихотерапевт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте намесвали Левски. Той е бил БОХЕМ! Не всеки може да бъде такъв.
58
0
 
1
 
! Отговори
bobo преди 9 години
До ....sushto taka sme i filtur za beganzi ot blizkia iztok i sravnitelno udobno miasto za pochivka i napivane, za tova sme v EC.
57
0
 
0
 
! Отговори
До 77 преди 9 години
аз
56
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 9 години
Приликата, някой знае ли я ?
55
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РАЗЛИКАТА В ДВАТА НАРОДА Е ЧЕ,ИРЛАНДЦИТЕ ИМАТ ИРА А НИЕ ДПС НА ДС
54
5
 
14
 
! Отговори
.... преди 9 години
Най добре да се махаме от това ЕС само ни цакат от нато също разкатаха ни армията за тях сме само един пазар и късче земя която могат да ограбят до шушка и го правят . А и сега го отнасяме защото искат война с русия в която пак ще ни го сложат хич не ги е*е за нас не съм нито за руснаци нито за американци просто искам да сме независими и да правим всичко за наша изгода не ги харесвам турците но само ги вижте шарят си с всички и грам не им пука кой какво им говори
53
2
 
19
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До :) Кой етнос и коя нация нямат ***? Българският манталитет си е български манталитет - освен с кражбите, българите сме известни и с научният потенциал. Нещо не Ви е изгодна тази способност на българите, защо ли?Какво ще кажете за българските ученици, които редовно печелят 90% от златните и над 505 от сребърните и бронзовите медали на световните олимпиади по математика, информатика, физика, химия?Ако етническите българи сме 4 милиона, значи имаме изключителен потенциал- за разлика от турция
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
софянецо, тука става дума за психиатрия, а те обикновено са наследили едновремешни заробващи шамани, като са развивали това до момента, в който всеки става зависим и управляем роб. И за да не се занимаваме дълго с тези гризлита, нека предложим по-лесната форма - физиотерапия. Каквото и да значи това, дори да не е насочено в целта и обекта - мозъка.
51
3
 
5
 
! Отговори
:) преди 9 години
Как пък тази с 2-3 ***, разби българският манталитет? :) А, той е толкова необятен..и в измами, и в сделки, и в кражби..тази, има много да учи за нас! Поне да не се излага. Че и ЕС си състави мнение, спрямо наши *** сънародници. Който ми каже, че познава българина...Не само ще се изсмея, а ще питам, кое по- точно си мисли, че е така! :) Чужденците ни мислят за нещо. което не сме..или сме! Заради *** сме на този хал. Лека вечер!
50
3
 
5
 
! Отговори
Priest преди 9 години
I'd really like to know what are these Irish therapists' credentials. Who licensed them to practice in Bulgaria ? Let's not forget that S. Freud once said that there is only one nation that his therapy wouldn't apply in any shape or form and that was the Irish. So, before some foreigners come to Bulgaria and start not only judging people, but also demonstrate ambitions to treat them, first do some self disclosure.
49
4
 
12
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
Виждам, че под тази статия пишат предимно българофоби. Е- имам новина за вас- българи и България е имало, преди да се появите вие на бял свят и българи и България ще има дълго след вашата кончина. Примирете се , па си вървете в анадола- там е вашата родина!
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
''БОРИСОВ СМАНИКЮРБойко Борисов с маникюрМъжкарят Бойко Борисов е разкрит. Мъжкарят Бойко Борисов посещава салон за разкрасяване и ползва услугите на маникюристка.
47
3
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 50-"...И тези моди жените да хойкат насам натам самопроизволно ще намалеят...'" Ако си въобразявате, че българките ще се съгласим с намекваният от Вас шериат - нещо не сте познал! До 52- Българите имаме история, култура и етническа идентичност, която Вашите прадеди са се опитали да изкоренят от моите прадеди, чужденецо, но за 500 години така и не са успели! Добре е , че доброзорно сте се установили в анадола - само там ви е мястото!
46
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това са патогени(бай бай гени), както и да ги наричате, прикривайки естеството им, те се познават по резултатите от дейността си.
45
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Balgarina i Ciganina sa kato dve kapki vodi! Dai mu samo da laje mami obijda dase napiva i psuva! Za tova Balgariq e v tova dereje! Samo da dobavq, razlikata e che Balgarina nese zanimava s kokoshkarski raboti kato romlqnite, alchen e za mnogo poveche! Dori i da mu kotstva samiq mu narod!
44
0
 
1
 
! Отговори
sori za latinkata преди 9 години
Taz ot snimkata protestur li e, taka de, zam ministur na slujebnoto pravitelstvo ?
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българинът е твърд---------------Дано не е само в Кауфрланд такъв
42
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
62Проблема на българина е единствено в собствената му глава.По-проЗДи индивиди от вас няма.
41
4
 
14
 
! Отговори
един българин преди 9 години
Проблемите на българина са... само и единствено в комунизма!!!
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
58 не знам... Можеби трябваше да го нарисувам за да го разбереш. Написано е доста елементарно, че сега работи като гледач на баби, деца и по нивите на ЕС. Явно е трябвало още по-простичко да се напише специално за теб.