96% от младите лекари готови да напуснат страната

Средната възраст на медиците у нас е 55 години
139
96% от младите лекари готови да напуснат страната
Снимка: архив, БулФото

96% от младите лекари са готови да напуснат страната до момента на придобиване на специалност, заяви неврохирургът д-р Емануил Найденов от инициативата "Млади лекари за ново здравеопазване".

По думите му близо 80% от абсолвентите по медицина търсят реализация в чужбина. Готови да заминат са и 65% от специализантите, решили да придобият специалността си тук. Току-що придобилите своята специалност лекари, готови да заминат да работят в чужбина, са 44%.

"Като имате предвид, че средната възраст на лекарите в България е над 55 години и очакваме значителен контингент да се пенсионира през следващите години, това означава, че страната остава без лекари“, коментира той пред БНР.

Данните са от анкетата, направена от 4 организации – Асоциацията на студентите по медицина в България, Фондация "Остани", Асоциацията за развитие на медицинската общност и "Български лекари за европейски стандарт на специализация". Представители на 4-те асоциации ще реализират нова гражданска инициатива – "Млади лекари за ново здравеопазване", която ще оповести призив към президента, МС и омбудсмана.

Заплащането не е единственото, което прогонва младите лекари, категоричен е Найденов. Сега завършващите медицина са в ситуация да не могат да сключат стандартен трудов договор с лечебните заведения, където ще продължи обучението им като специалисти, нито с НЗОК.

Качеството на обучение на специализанти у нас, за разлика от основния курс, също не е на най-високо ниво и това ги мотивира да търсят специализация в чужбина. При придобилите специалност има неяснота относно кариерното израстване.

Елементарно подобряване в условията на специализация, възможност младите специализанти да посещават европейски клиники ежегодно, без това да е за тяхна сметка, и минимално подобряване на заплащането би стимулирало много медици да останат у нас, убеден е Найденов.

От Гражданската инициатива предлагат специализантите по медицина да получават 4 минимални заплати, а лекарите-специалисти – 6.

По думите му за тези, които са придобили специалност, правата за кариерно израстване трябва да бъдат ясно регламентирани.

Да се преустанови с тези необективни, роднинско обусловени или обусловени от познанства прогресии в кариерата, което на практика отблъсква всеки, който иска да направи нещо, допълни неврохирургът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
5
 
! Отговори
Студент по медицина преди 9 години
Учете вие 6 години за основно медицинско образование, а после още 5 за специализация и работете после за 600лв. като знаете толкова много!
113
6
 
3
 
! Отговори
К. Денчева преди 9 години
Лекарската професия е най-хуманната професия и трябва да се работи по призвание и от душа - лекарят трябва да е готов да се жертва за своя пациент, да се наслаждава на своята професия и да се интересува от резултата от лечението, а не от парите, както се изрази една лекарка. Затова не трябва да се тревожим, че младите лекари напускат страната - знаем, че " Денят от утрото се личи", следователно в България ще останат истинските лекари, пък нека да са само 4%. Те са достатъчни пред 96% егоисти.
112
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено че ако имат възможност ще си тръгнат ако бях на тях отдавна да съм се омел...
111
0
 
3
 
! Отговори
0.9 преди 9 години
panis et circenses <пир и зрелища> Българина мн разбира от политика, явно и акъл да дава.всички които са писали тук вярвате ли си?
110
2
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До До Алекс 126Като видя *** го наричам така. Не се хващам за "руснаци", със същия успех и финландци или испанци можеха да са. Главното е, че ако българина си търси щастието извън пределите на България е "майцепродавец". Аз познавам повече от един българин който е успял в областта си на вън но също както твоя довод това не доказва нищо. А два шамара едва ли ще вържеш на някого, твар като тебе само избива комплекси по форумите, а стане ли проблем не можеш го стигна.
109
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 124...пиши на латиница, защо пишеш на български тогава, пиши на *** английски, немски френски...пак ще те разбера, ама не разбирам защо дращиш тук , като вече си избягал и не ти пука какво става и какво си оставил зад себе си??? Не си губи времето в безсмислена философия по българските форумите, а отивай да успяваш и да трупаш кинти...ще ти трябват за да платиш за успокоението на душата си, може би!
108
0
 
3
 
! Отговори
До Алекс преди 9 години
С удоволствие бих ти вързал два бързи шамара, да ти кръстосам цифките, заради "***"! Никъде не съм казал, че българите не могат, а само руснаците! Рипате като напечени пепелянки, щом чуете думата "руснаци". Само че мърльовците, които не са работили и ден в България, си представят розово бъдеще, без да подозират, че всеки успех изисква много труд. Познавах един, който се върна безславно от Щатите, защото не можа да си вземе "лайсънза".В ню-йоркската клиника са събрали предварително подготвени
107
2
 
6
 
! Отговори
мааму на тоз живот преди 9 години
Като останем без лекари - ще измрем по-бързо. Да приключва всичко.
106
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами да, да се спасяват...те нали затова са учили да спасяват, ама не себе си ами хората! По-лесно е да си вдигнеш парцалките и да се изнижеш, вместо да се бориш! Ние останалите дето не сме доктори, на нас майната ни...Време е да дръпнете шалтера и на държавата, нещастници! Бог може и да прощава, ама аз не...предатели!
105
0
 
4
 
! Отговори
Конспиролог преди 9 години
До Анонимен 102Истина струи от всеки твой ред. Лошото е, че ние сме държеливи, ще ни има още и че ще трябва да сме следващите палестинци. Те вече действат по начина, който веднаж е сработил - купуват земя. На безценица от изнемогващи старци. Чрез подставени лица и фирмички. Веднаж двама ***, купуващи земя, се изтърваха и казаха наколко думи в повече. Случаят бе в Зеверозападнала България - една прекрасна и богата земя, сега обезлюдена, а това, което още мърда, си отива.Къде е разузнаването?
104
0
 
7
 
! Отговори
д-р преди 9 години
Дефицита вдига цената ! Само да не забравяме че и ние сме пациенти.
103
1
 
6
 
! Отговори
до 111 преди 9 години
До GaribaldiА бе *** вмирисано робско.За разлика от теб аз имам някакво достойнство и не искам да целувам *** на "тоя дето ми плаща заплатата", още по-малко на диктатора бай Тошо, любимеца на такива ретрогради като теб."Тоя дето ми плаща заплатата" използва моя труд за да печели пари, набий си го в тъпата чугунена тиква, че не е като при бай ти тошо да си клатиш краката 40 часа на седмица и да ти плащат за тва заплата.ПО ДОБРЕ ***, ОТ КОЛКОТ ЧЕРВЕН *** КАТО ТЕБ. ПА И *** БЕ
102
6
 
7
 
! Отговори
гневен преди 9 години
Прав им път да вървят и успеят но да си платят образованието както ние го плащаме в чужбина за децата ни. Не сме длъжни тука да ги отглеждаме ....
101
3
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До ядосанДа не се задавиш от яд само. От примера който си дал разбрах само, че Руснаците може да си търсят късмета с САЩ и да преуспяват, но ако българин го направи е майцепродавец. *** смотан.
100
17
 
8
 
! Отговори
ядосан преди 9 години
Да напускат! Лекар става този, който иска да лекува. Тези майцепродавци какво мислят, че ще ги посрещнат с червени килими и почетни роти? Мърлювци! Нека отидат да се пробват. Най-добрата очна клиника в Ню Йорк е "Филатов" с екип само от руснаци. Нека бъде регламентирано със закон, според който младите генийчета задължително да си отработят някакъв срок тук, пък тогава да хващат дрънката!
99
2
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До ал кашонаТвойто решение най-много да доведе до статия със заглавие "0 подадени заявки за медицинския тази година!" Точно понеше има хора по върховете с твойто мислене България е на тоя хал. Научете се, че се създават предпоставки за работа а не ограничения за работника.
98
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко си е както трябва. По-малко лекари с по-високи заплати. От лекарите полза не се вижда.То и без това парите в НЗОК винаги ще са недостатъчно, защото тези които правят пари намаляват. Увеличават се тези които преразпределят парите. Същото е и с пенсионерите, но това е тема с продължение.
97
3
 
4
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
До До Гарибалди Едно време всички имахме портрет на бай Тошо в кабинетите си.Така беше прието главата на държавата да присъства до теб, за да ти напомня,че ти плаща заплата,за да не крадеш анадъмъ,*** с *** соросоиден!
96
1
 
2
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
до 94. СЪГЛАСНА СЪМ ДА ПОЧИНА , НО ПРЕДПОЧИТАМ ТАМ НА ТОВА ПРОХЛАДНО МЕСТО ДА ЗАВАРЯ ВАС. СЛЕД КАТО ВИЕ ПОГРЕБВАТЕ АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ. ЗА ТОВА ДАЙТЕ ПРИМЕР.
95
6
 
6
 
! Отговори
LMINEVA преди 9 години
До АнонименЗдравеопазване ,кьдето един лекар работи и в частна и в дьржавна болница не може да просперира.За младите лекари трябва да има отговорност пред дьржавата която е харчила пари за обучението им То не може така всеки да си прави каквото поиска.ЩЕ НАПУСКАТ ТЕЗИ ,КОИТО СА СИ ЗАПЛАТИЛИ ОБУЧЕНИЕТО ,А ДРУГИТЕ НАЙ НАПРЕД ЩЕ СЕ ПОТРУДЯТ ,А ПОСЛЕ ЩЕ ИСКАТ ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ,ЗАЩОТО ЗНАЕМ КОЛКО МОГАТ КАТО ЗАВЪРШАТ ИНСТИТУТА