96% от младите лекари готови да напуснат страната

Средната възраст на медиците у нас е 55 години
139
96% от младите лекари готови да напуснат страната
Снимка: архив, БулФото

96% от младите лекари са готови да напуснат страната до момента на придобиване на специалност, заяви неврохирургът д-р Емануил Найденов от инициативата "Млади лекари за ново здравеопазване".

По думите му близо 80% от абсолвентите по медицина търсят реализация в чужбина. Готови да заминат са и 65% от специализантите, решили да придобият специалността си тук. Току-що придобилите своята специалност лекари, готови да заминат да работят в чужбина, са 44%.

"Като имате предвид, че средната възраст на лекарите в България е над 55 години и очакваме значителен контингент да се пенсионира през следващите години, това означава, че страната остава без лекари“, коментира той пред БНР.

Данните са от анкетата, направена от 4 организации – Асоциацията на студентите по медицина в България, Фондация "Остани", Асоциацията за развитие на медицинската общност и "Български лекари за европейски стандарт на специализация". Представители на 4-те асоциации ще реализират нова гражданска инициатива – "Млади лекари за ново здравеопазване", която ще оповести призив към президента, МС и омбудсмана.

Заплащането не е единственото, което прогонва младите лекари, категоричен е Найденов. Сега завършващите медицина са в ситуация да не могат да сключат стандартен трудов договор с лечебните заведения, където ще продължи обучението им като специалисти, нито с НЗОК.

Качеството на обучение на специализанти у нас, за разлика от основния курс, също не е на най-високо ниво и това ги мотивира да търсят специализация в чужбина. При придобилите специалност има неяснота относно кариерното израстване.

Елементарно подобряване в условията на специализация, възможност младите специализанти да посещават европейски клиники ежегодно, без това да е за тяхна сметка, и минимално подобряване на заплащането би стимулирало много медици да останат у нас, убеден е Найденов.

От Гражданската инициатива предлагат специализантите по медицина да получават 4 минимални заплати, а лекарите-специалисти – 6.

По думите му за тези, които са придобили специалност, правата за кариерно израстване трябва да бъдат ясно регламентирани.

Да се преустанови с тези необективни, роднинско обусловени или обусловени от познанства прогресии в кариерата, което на практика отблъсква всеки, който иска да направи нещо, допълни неврохирургът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
14
 
8
 
! Отговори
Roba iska Robi преди 9 години
Ами задължете ги!!! да останат да работят тук поне 5 години след като завършат. Не може да плащат 500 лв. на семестър, да ползват общежитие, държавата и родителите им! да инвестират в тях, и те после да се ометат за повече пари!!! и да лекуват германци и англичани наготово!!! Ако искат да бягат с дипломи от България, да си плащат в пъти повече-koi si ti!, а не за сметка на държавата да ми се образоват! и после дим да ги няма. Нас кой ще ни лекува?-hahaha! -Ste mre6 ***-robi niama da poli4i6
13
2
 
11
 
! Отговори
но комент преди 9 години
Но наистина- най-добре е в Америка-всяко нещо си има цена, и се знае колко струва- от образованието на лекаря, до най-елементарната или най-сложната операция.И се знае и се вижда, че цената на здравето, на здравеопазването е много ,много висока!В България милиони пенсионери, ***, безработни получават лечение и медицинско обслужвмане безплатно ии на много ниск цена, затова не го уважават.
12
2
 
26
 
! Отговори
но комент преди 9 години
В Германия само като чуят че някой е лекар, доктор- уважението и респекта са огромни.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дедо Ташунко е прав! Сомалийските лекари са първокласни хирурзи! А това е най-важната и отговорна работа.
10
1
 
42
 
! Отговори
но комент преди 9 години
Не е само до пари, простотията и простащината, липсата на елементарно уважение прогонват не само лекарите, но и всички образовани и свестни хора от България!
9
0
 
36
 
! Отговори
макето преди 9 години
в момента в бг се провежда геноцид на населението
8
6
 
4
 
! Отговори
може и у тъмницата преди 9 години
Аре таа политика за задържането на българите у родината да я работят върху тези, щото ми писна да стоя ейа така. Некадърници.
7
10
 
33
 
! Отговори
но комент преди 9 години
Абе тикви прости!Плащаш им образовението си от данъците си, но после те лекуват срещу 20 лева на месец"здравни осигуровки".Ако те си плащат реалната цена на образованието, както в Америка, ти ,тикво проста можеш ли после да платиш 500 долара на месец здравна осигуровка, както в същата Америка, или да платиш 60 000 долара за операция на апандесит, ако не си осигурен?Простаци смотани, и африканците са по-умни от вас.
6
27
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да го направят като САЩ по 20 хиляди на семестър и после да бегат ако искат на луната..
5
13
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Важното е да имаме нови избори! Човек няма нужда от лекари. Нуждае се от здраве, пари, оптимизъм и хубав живот. Най - добра медицина е вечер грозданка и пълен стомах! Лекари ше си внесем от Сомалия и Бряг на слоновата кост.
4
27
 
23
 
! Отговори
Аз преди 9 години
а защо не ги накрат да си платят образованието в десетократен размер, защото все пак ние го плащаме?
3
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За какво трябва тези да учат с пари от нашите данъци..
2
22
 
18
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Еми екстра, то като ходиш в болница или поликлина се вижда, че не им пука за хората и за пари майките си продават. България няма нужда от такива ***.
1
35
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами задължете ги да останат да работят тук поне 5 години след като завършат. Не може да плащат 500 лв. на семестър, да ползват общежитие, държавата и родителите им да инвестират в тях, и те после да се ометат за повече пари и да лекуват германци и англичани наготово. Ако искат да бягат с дипломи от България, да си плащат в пъти повече, а не за сметка на държавата да ми се образоват и после дим да ги няма. Нас кой ще ни лекува?