Валери Петров е в болница след инсулт

Състоянието му е тежко, настанен е в интензивно отделение
Обновена: 25 авг 2014 14:06 | 25 авг 2014 13:09, Камелия Цветанова
58
Валери Петров е в болница след инсулт
Валери Петров. Снимка: Булфото, архив

Акад. Валери Петров е приет във Военномедицинската академия в столицата, съобщи Нова телевизия, като се позова на негови близки.
 
94-годишният акад. Петров е в тежко състояние след прекаран инсулт. Той е приет в болницата в София в петък, 22 август, от варненската ВМА.

В момента се намира в интензивното отделение.

Макар и лекар по образование, Валери Петров е поет, сценарист, драматург и преводач.

Той е академик на БАН от 2003 година, вписан е в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради "Пет приказки". Номиниран е за Нобелова награда.

Валери Петров превежда от английски, немски, руски, италиански и испански, най-известен е обаче с преводите си на произведенията на Шекспир.

Роден е на 22 април 1920 г.

От 1947 до 1950 г.  работи в българската легация в Рим като аташе по печата и културата. През тези години пътува до Америка, Швейцария, Франция като делегат на различни форуми.
 
По-късно, завръщайки се в България, е редактор в Студия за игрални филми „Бояна”, редактор на издателство „Български писател” и народен представител в Седмото ВНС (1990-1991).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
Селяк преди 9 години
Два рода равно знатни от Верона,чиято красота е тук пред вас,отново нарушавайки закона,проливат ближна кръв със вражи бяс.Двамина млади през стени от злобаобикват се под гибелна звездаи таз любов, отвела ги до гроба,погребва с тях и кръвната вражда.Със жребия на тез нещастни двамаи спора бащин, към страстта им глух,във хода на два часа тази драмаще занимае тънкия ви слух.Където тя не е дотам добра,дано помогне нашата игра! Преводът на Валери Петров
41
0
 
2
 
! Отговори
Селяк преди 9 години
Two households, both alike in dignity,In fair Verona, where we lay our scene,From ancient grudge break to new mutiny,Where civil blood makes civil hands unclean.From forth the fatal loins of these two foesA pair of star-cross'd lovers take their life;Whose misadventured piteous overthrowsDo with their death bury their parents' strife.The fearful passage of their death-mark'd love,And the continuance of their parents' rage,Which, but their children's end, nought could remove,
40
0
 
3
 
! Отговори
Селяк преди 9 години
До Анонимен 27Не бих нарекъл Валери Петров единствения български преводач на Шекспир. Има и други преводачи на Шекспир още от възраждането. Но уникалното при валери петров е че като че ли е създал ново произведение, а не просто превод.Много хора го бъркат с политическите си страсти - но да се знае че.Преводите но Шекпир е направил през 70те, когато отказват да го публикуват, заради отказат му да критикува Солженицин - "не съм го чел, не зная" (не читал, не знаю) е отговорът на поета.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
левите са априори лоши само във фашизоидна *** държава. Разбрахте ли фашизоиди долнопробни? Народния съд е създаден от Англия и САЩ! в гЕРМАНИЯ И фРАНЦИЯ СЪЩО Е ИМАЛО ТАКЪВ СЪД И ОСЪДЕНИТЕ СА МНОГО ПОВЕЧЕ НА ГЛАВА НАСЕЛЕНИЕ ОТ ТУК. дА НЕ СЕ СПЕКУЛИРА С ИЗВЪНРЕДНИЯ ТРИБУНАЛ ОТ нЮРНБЕРГ, КОЙТО Е СЪДИЛ САМО ВЪРХУШКАТА, още 300000 са осъдени в Германия от техния народен съд. И днес който отрича тамошния съд, го съдят, разбрахте ли фашизоиди?
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кой твърди, че народния съд е осъждал само невинни. бАЙ ВИ бОГДАН, ОЩЕ чЪРЧИЛ МУ Е казал, че е за народния съд, още по време на войната ;-)
37
0
 
3
 
! Отговори
39 преди 9 години
Ляв съм условно, но ми беше мъчно като си отиде Радой Ралин, Иван Радоев, а идиотизирани като тебе кво да ги коминтира човек. Ти си жалка жертва на примитивизма конгречулейшънс Винетуевич!
36
0
 
4
 
! Отговори
39 преди 9 години
нивото ти е толкова пропаднало... герберух ли си? виж си твоите кумири с бухалката (да не са от ансамбъла по художествена гимнастика?)пп интелигентни привърженици на лявото и дясното (автентичните има), а на гробаризма - само ***, Гочоолу, Дочоолу и други средства за пренос на чували с билетинкихехехе
35
9
 
2
 
! Отговори
читател преди 9 години
Промити мозъци или изкукали комунисти, това са голяма част от писачите тук.Кой беше "велик" при *** - само *** им, другите бяха врагове.Жалък стихоплетец, никога нямаше да се издигне над махленския агитвестник, ако не бяха заслугите му пред комунистите.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До демократПфффф. Неграмотнико, толкова елементарна частица си, че няма смисъл да ти се оняснява за какво става въпрос. Чети си Уикенд и си пий ракията.
33
2
 
4
 
! Отговори
Боряна преди 9 години
НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!! :((((((((
32
3
 
7
 
! Отговори
няма вечни преди 9 години
От сърце му пожелавам още дълголетие , но честно казано на всеки от нас му се ще , ако ще ни застигне инсулт , то нека да е след 94-та година. А то какво е сега с този стрес , още на 40,50,60 и хоп инсулт.
31
22
 
5
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Всички кумоняги са "велики".Знаем...знаем.Какво сега и паметник ли да му правим че си е клатил краката цял живот и е "творил"
30
24
 
5
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Времето е топло.Дано го заровят по-бързо че ще почне да мирише.....
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гоите се карат заради един човек, ако имате ножове ще се колите! те за т'ва си раздават и наградите - нобелови, филмови, пулицъри и подобни дрисни!
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
napisal koto napisalprevel koto preveljivial koto jivial...samo da si pripomnim 4e celiat parlament glasuva negoviat text, opisvast nasiat nacional flag. otvorete si DVestnik i konstituciata i ste vidite 4e oste dokato 4etete teksta vizdate znameto kak se veedede Valeri, s teb sme, obi4ame te, imas sili da se dignes i napises oste mnogo nesta...
27
18
 
4
 
! Отговори
afsafsafsafasfa преди 9 години
Тука замириса на земя .... чел съм му едно стихотворение нема такива глупости ...
26
2
 
11
 
! Отговори
До АНТИМУТРА преди 9 години
Лайнер едва плуващ, твоята форумска "литература" е от днес до утре, и то придружена от "мамата!". Този човек е велик литератор и благородна душа, скромна и незлобива. Ти ***, никой няма да забележи! А това, че е половин евреин, може да настърви само недомлатени *** фашизоидчета. Нашите, български евреи са в по-големата си част висококачествени хора. Едно време Фаденхехт, Дора Габе, после Анжел Вагенщайн, Ицко Финци, Греди Асса...Какво, като са евреи - те са повече българи от повечето т
25
3
 
19
 
! Отговори
Лелееее преди 9 години
Понкога се чудя коментарите тук живи хора ли ги пишат или някакви грешки на природата. Каквото и да кажете, колкото и да се опитвате да бъдете уж оригинално цинични, НИКОГА няма да постигнете това, което е постигнал Валери Петров, ама НИКОГА. Няма вечни хора, но това, което е написал и превел ще остане след него. А вашият принос към човечеството се отмива с 6 или 3 литра вода надолу в канала.
24
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано да се оправи, защото това е ЕДИНСТВЕНИЯ български преводач на Шекспир.Не бих се учудил обаче повечето тук да не са чували за Шекспир,защото за него не се говори по първи канал на Съветската Телевизия ...
23
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повечето евреи са дълголетници и подмазвачи.