Само около 20% от почиващите на Черноморието са българи

Рекламни трикове за евтино море удрят в джоба
160
Само около 20% от почиващите на Черноморието са българи
Снимка: Булфото, архив

Туристическият сезон изглежда противоречиво заради метеорологичните условия. И през август се оказа, че има дъждовни уикенди, а това предпостави голяма част от българските туристи да се пренасочат към Егейско море и Северна Гърция, също така към Турция и част към Италия, казва пред "Монитор" Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

Според него нашето Черноморие загуби родните туристи и в момента само около 20 на сто от почиващите на родния бряг са българи.

Това е един от най-слабите показатели на туризма ни. Неприятният факт не е свързан само с времето, има много предпоставки, които доведоха до това положение, смята Байков.

Туризмът ни се развива стихийно и бездействието в определени посоки доведе до това, че почиващите българи, а и голяма част от чуждестранните гости, избират нашето море само защото е на по-ниска цена, твърди той.

Според него за съжаление страната ни се асоциира с етикета бюджетно ориентирана дестинация и в този смисъл си гарантираме един поток от туристи, които са в най-ниския ценови клас. Това се отнася за почиващите от Източна Европа, от Русия, Украйна, Беларус, както и от Средна Европа.

Туристите от пазарите, които генерират най-големите туристически потоци - Германия, Великобритания, Франция и скандинавските страни, в голяма степен търсят продукт, който е свързан със значително по-високо качество, допълва Байков.

Рекламни трикове за евтино море в последната минута ни удрят в джоба с нереално скъпи предложения, акцентира на първа страница "Новинар".

В много от случаите обявите за "промоции" при записване в последния момент се оказват по-скъпи от стандартните предложения, обявени по-рано, установява проверка на вестника. Най-чести са предложенията за "евтини" резервации в последната минута в курортите Свети Влас, Елените, Слънчев бряг, Созопол. В някои от случаите промоциите са минимални и офертата last minute се различава с 1-2 лв. от първоначално обявената цена за целия престой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
13
 
5
 
! Отговори
TURCHIN преди 9 години
BULGARISTANCITI OT KRAI VREME SA RAZVALENI HORA. EDNO *** NE MOGAT DA DYRJAT!!!
23
8
 
34
 
! Отговори
Васо преди 9 години
Чужденците идват, щото е по евтинко. Българи не ходят щото и това евтинко им е скъпо. А това, че сме залели гръцките плажове е вятър и мъгла. Който е по близо ходи за ден два. Бедността ни е велика и недостижима за всеки европеец. Разни журналисти само ни хвърлят прах в очите. Ама нали отиват на една командировка, снимат две три семейства българи
22
0
 
25
 
! Отговори
до сидни ав$$тралия преди 9 години
"Сидни", аз искам да те попитам съвсем сериозно - като виждаш ниския стандарт в България, как много хора живеят на ръба на бедността и т.н. изпитваш ли злорадство? Би ли се радвал животът в България да се подобри или по-скоро не, защото така няма вече да изглеждаш толкова значим в собствените си очи?
21
0
 
40
 
! Отговори
MM преди 9 години
Да не говорим за мръсотията и факта че голяма част от плажуващите там се връщат с стомашно чревни инфекции.
20
0
 
41
 
! Отговори
до неразбралите преди 9 години
Сега на Черноморието е важно да се продават апартаменти на рускоговорящи главно!Там е голямата чиста печалба плюс доходи от поддръжката на затворения комплекс после!
19
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
20 % Българи ? Не вярвам да са толкова много ......
18
1
 
64
 
! Отговори
?!? преди 9 години
В хотел и курорт по нашето черноморие ходих последно 2006. Скоро няма да повторя. Независмо от многобройните протести срещу застрояването, мутрите не могат да бъдат спрени. Резултатите са налице. За чадър с два шезлонга на Златните искат 30 лева, в Гърция и Италия просто си купуваш питие. Защо да им пълня дебелите гуши? Скоро заминавам и няма да се върна в тази страна.
17
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е ,кво толкова е станало ? Ще вдигнат таксата за шезлонг и чадър от 6 лв на 8 лв и догодина ще има ръст . Освин това ,ще очадърят и останалите 10 % от плажа ,дето тая година бяха свободни. Пъргинга на Аркутино, Каваци и Смокиня ще се увеличи с едно левче .......Прасковите от 2,80 ще ги направят 3,80 за кило, Доматите от 2,30 ще станат 3,30 и ето - всичко ще се надери догодина......Така се печели от туризъм.
16
2
 
23
 
! Отговори
Nona преди 9 години
Да, защото българите ходят на почивка в чужбина... поред причини, всички се сещат кои са те
15
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тези са много! ;)
14
1
 
35
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 9 години
Като тръгват да ги газят върху пешеходна пътека, как да идват летовниците?!
13
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък да не съм по-назад в плюенето, ще добавя и културата на повечето пушачи да си завират фасовете в пясъка. Иначе след някоя и друга година ще трябва доста хотели да се бутнат. А може и емигранти и бежанци(те не са виновни!) да настанят там - в празните хотелчета. Ще са като на почивка. По 1000 - 1200 лв на човек месечно, къпане в морето....ееееех, живот!
12
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все повече българи се осъзнават. Аз също, тази година ще почиваме в Гърция.
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виновни сме всички , които приемаме тези неща . Защото всички които искат да получат нещо качествено за парите си почиват на вън . В момента не се сещам за добро място , а работата ми е свързани с пътуване от Китен до Свети Влас ...
10
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз също живея в тази пумия , не само почивам . Всъщност за почивка не може да става дума ! Хем има работа , хем за малко пари . От друга страна - цените са до небето , а обслужването почти навсякъде е под всякаква критика ! Дори в болниците . Наскоро карах летен грип . Посетих Лайф Хоспитал . Не стига , че за едно пипане на корема ми взеха 45 лева , а на бебче русначе 140 евро ! Докторите незнаеха език , имаше преводачи ... Млади момче и момиче , облечени като за кафе ! Те не са виновни
9
0
 
58
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 9 години
Какъв туризъм какви пет лева. Почти никъде няма канализация и пречиствателни станции. Мръсните води се пускат директно в морето. Е не може ли стотиците хотели да отделят по малко пари от огромните си печалби и да си направят водния цикъл. Естествено по добре е да си купуват коли, самолети, яхти млади любовници и т.н. Е тогава си работете и живейте в хотелите си сами.
8
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Гърция за 2.5 еуро пиеш фрапе и ползваш шезлонг с 2 чадъра. В България за 14лв ползваш шезлонг с 2 чадъра и пиеш каквото си занесеш.
7
1
 
72
 
! Отговори
Валери преди 9 години
След няколко години ще станат 2 процента. А и от чуждите туристи който е дошъл веднъж, не е повторил. *** нарекли се бизнесмени с простотията и лакомията си успяха да отвратят българите и голяма част от европейците и ги изгониха за много дълъг период.
6
0
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз живея на морето и съм отвратен от всичко! Високи цени в магазини, ресторанти и входни такси на атракциони и туристически обекти, задръствания, мръсни и разбити улици, претъпкани и мръсни плажове, мръсно море и воня разнасяща се на всякъде. Навсякъде строежи и грозни гледки, навсякъде тарикати и мошеници опитващи се одерат кожата от гърба на туристите. Лошо обслужване и липса на обучен персонал с езикови познания. Абе пълна трагедия. Аз не искам да живея тук а какво остава да искам да почивам.
5
4
 
79
 
! Отговори
келнер преди 9 години
Другото лято няма и 20 % да има. Всички бягат в Гърция и Турция. Другарите хотелиери защо не отидат примерно в Гърция и да изкарат 10 дни за да се убедят, че за нищо не стават. 90 % от собствениците на хотели са назначени капиталисти от БКП-БСП . Това са хора , които цял живот са крали от Държавата и сега ще стават капиталисти. Това никога няма да стане ама никога. Плащат на персонала по 400 лв. заплата и три геврека безплатна храна на ден. Същевременно купуват яхти, самолети и фолкаджийки.