Съдбата на КТБ не трябва да е финансова смърт, обяви Цацаров

"Всички вложители трябва да получат парите си"
Обновена: 3 сеп 2014 21:48 | 3 сеп 2014 18:07,
59
Съдбата на КТБ не трябва да е финансова смърт, обяви Цацаров
Снимка: БТА

Съдбата на Корпоративна търговска банка не трябва да е финансова смърт. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров след дълго мълчание по казуса. Според обвинител №1 вложителите в банката нямат вина за кризата в нея. Затова според нeго те трябва да получат парите си в пълен размер, но след оздравяването й.

Разследването на криминални престъпления в КТБ не трябва да има отношение към финансовата съдба на банката, съответно към съдбата на вложенията на хората, коментира Цацаров. Той е категоричен, че решението за банката е виновните да понесат последствията, а те със сигурност не са вложителите.

Още по темата
„Не са виновни нито вложителите, които имат влогове до 1000 лева, нито тези, които имат влогове до 196 000 лева, не са виновни и вложителите, които имат над този размер”, каза още главният прокурор. Според него в създаването на ненормалната ситуация около КТБ участие имат и държавата, и политиците, и държавните органи.

Цацаров обясни, че хората не са виновни за това, че в продължение на години КТБ е била "скъпо банково украшение, поставено под похлупак от държавата".

Според него вложителите не могат да бъдат упреквани и затова, че са оставили парите си с висока лихва в тази банка, защото тя е съществувала в условията на банков надзор, който е създал най-благоприятните условия за нейното съществуване.

Главният прокурор беше категоричен, че разследването на престъпленията и нарушенията в банката ще стигне до край. Това се отнася както по отношение на длъжностните лица в нея, така и в БНБ, и по-специално в "Банков надзор". „Но финансовата смърт на КТБ не е решение за вложителите”, каза още Цацаров.

Обвинител №1 изрази лично мнение, че трябва "да се надскочи" законът за гарантиране на влоговете, да се търси път за финансово оздравяване на банката и да се мисли за вариант, при който всички вложители да получат парите си.

"Прокуратурата и лично аз бяхме обвинявани в какво ли не по случая с КТБ, но повечето от тези обвинения ги чух от хора, за които чета в страниците на досъдебното производство, има известна съпричастност към получаването на пари в брой от банката или от нейния собственик", коментира главният прокурор в отговор на въпрос.

Той допълни, че тези факти са били потвърдени в хода на разследването, включително от банкови служители. По думите му тези обвинения няма да спрат разследването по случая с КТБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: КТБцацаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
violeta.harizanova преди 9 години
7bg.netКредитиипотечни, потребителски, бизнес, жилищни и бързи кредити
42
2
 
2
 
! Отговори
писна ми преди 9 години
Стъкления похлупак бе сложен от Тиквата. Не се правете че не помните как вливаше в КТБ всичките пари на държавата!
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а какво точно е направил Пеевски?
40
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този е много хитър. Прокуратурата започна това като атакува КТБ, те слугуваха първи на Д. Пеевски, още преди БНБ дори. После се снишиха за месец-два, и сега когато са забравени, те се връщат на страната на хората :)))))) Прокурорът май ни смята за *** или за късопаметни. Отделно той предлага да нарушат закона, което не му е в правомощията. Навсичко отгоре, няма пари за това което той предлага. И аз може да предложа на всеки гражданин да дадът по 1 млн. лв, но какво от това?
39
1
 
8
 
! Отговори
032.shadow преди 9 години
Г-н Цацаров, всички, или поне повечето от нас знаят, че зад всичко това стои оная долна *** Делян Пеевски, който разпрати смс-и на всички потребители да си изтеглят парите, че банката фалира, без да има такова нещо.. Ако мислите да ближете задниците на такива като ДПС и ГЕРБ, жестоко се лъжете, защото точно те са отговорни за всичко това.. оня *** Боросов има интерес към фалирането на КТБ, но за да не бъде пряко свързан, пуска ПЕЕВСКИ ДА МУ СВЪРШИ ЧЕРНАТА РАБОТА.. истината е на лице!!
38
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"КТБ Е БИЛА ЕДНО СКЪПО БАНКОВО УКРАШЕНИЕ,ПОСТАВЕНО ПОД КРАСИВ СТЪКЛЕН ПОХЛУПАК ОТ ДЪРЖАВАТА".Но държавата г-н Цацаров не е имагинерно понятие. Държавата са институции,правителства,премиери! Затова посочете как и кога ,при кои правителства,премиери и финансови министри и в чий интерес малката мижава банка се превърна в огромния мастодонт КТБ или както вие я наричате "СКЪПО БАНКОВО УКРАШЕНИЕ".Говорете конкретно ,с имена,в противен случай думите ви няма да имат никаква стойност!
37
0
 
11
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 9 години
Май палачинката се обръща :)Подкрепете фейсбук групата КТБalive за да бъдат натрити мутрите на всички - прокурори, БНБеци и т.н.
36
1
 
19
 
! Отговори
bosnak преди 9 години
Абе този поръчков прокурор законите ли ще прилага или ще прави свободно съчинение на тема законотворчество, край нямат простотиите на ББ
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 41 Е ти какво очакваш от юдеомасон
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Приятел спазвай закона.До 100 000 eur Другите да и търсят Парите от Цецо. Кражба има така е и то голяма.Фирми около него застрахователна компания -лизингова компания и какво ли още не защо не е разтърсите и там малко може да излязат малко милиони изтеглени точно преди да затворят вратите.КОЙ ИМ КАЗА????АМИ ЦЕЦО
33
0
 
6
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Чърчил е казал за един от своите генерали под Рим.....очаквах на брега да слезне лъв ,а тои се оказа страхливо коте.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Mnogo ste kategori4en za sadbata NA *** bai Cacarov
31
0
 
16
 
! Отговори
75 преди 9 години
Всички в България/вкл. и пишещите тук/ пищят,че основния проблем в държавата е,че не се спазват законите.И се основават на римския принцип:"Лош закон,но закон".И са прави. Ами има си закон: до 100 000 Е са гарантирани,над-не са.Ама сега казват-този закон,да не спазва,другите-да се спазват.Или,това което ми е изгодно важи,другото-не."Защо ония *** да получат пари от банката,аз нямам и няма да получа нищо" Ех,българино...
30
1
 
11
 
! Отговори
Nox преди 9 години
Просто ще направят Незаконен Bailout, ще изплатят влоговете на мафиотите за сметка на обикновените хора, това тотално ще удари бюджета, ще ни фалират и ще кажат:"Фалирахте не защото ви измамихме и ви окрадохме, а щото Путин въведе контрасанкции срещу Европейския Съюз".После ще вкарат "умиротвроители" от НАТО да репресират народа, за да не би да изметем крадците, и те ти Виденова Зима 2.
29
0
 
20
 
! Отговори
Nox преди 9 години
Не са виновни нито вложителите, които имат влогове до 1000 лева, нито тези, които имат влогове до 196 000 лева, не са виновни и вложителите, които имат над този размерС разликата, че бложителите със суми НАД 196 000 лева са наясно, че пълната сума не им е гарантирана. Поели са риск."Според Цацаров вложителите трябва да получат парите си в пълен размер"За сметка на българските данакоплатци, от които повечето едва свръзват двата края, камо ли да имат влогове по частни банки.
28
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Главният прокурор призовава да не се спазват законите в Република България.Наказателен кодексОСОБЕНА ЧАСТГлава първаПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ РЕПУБЛИКАТАДа си избере член, все е в джаза!!!
27
0
 
21
 
! Отговори
ДРЕБЕН ВЛОЖИТЕЛ преди 9 години
ЦАЦА АМИ ТИ СИ ЕДИН ОТ КОНСПИРАТОРИТЕ СРЕЩУ КТБ.ПРОЧЕТИ ЧЛ.7 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА И МИ ГО РАЗТЪЛКУВАЙ
26
0
 
18
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Цацаров, след Костинбродския пуч, бусовите с двойни дъна, които не ни показа, и отверката, която е тип електроника, не ти вярвам на нито една дума.
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
що беот къв зор и аз да плащам на Вежди=чката милионите?той бил алчен и ги сложил на нерилано висока лихвасега аз ще плащамайде моля-моля
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
трябва да се върнат парите на хората,нали уж държавата даваше гаранция за депозит,ако не се върнат хората ще се уплашат и ще си изтеглят парите от другите банки и тогава ще има банков финансов колпс