Съдбата на КТБ не трябва да е финансова смърт, обяви Цацаров

"Всички вложители трябва да получат парите си"
Обновена: 3 сеп 2014 21:48 | 3 сеп 2014 18:07,
59
Съдбата на КТБ не трябва да е финансова смърт, обяви Цацаров
Снимка: БТА

Съдбата на Корпоративна търговска банка не трябва да е финансова смърт. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров след дълго мълчание по казуса. Според обвинител №1 вложителите в банката нямат вина за кризата в нея. Затова според нeго те трябва да получат парите си в пълен размер, но след оздравяването й.

Разследването на криминални престъпления в КТБ не трябва да има отношение към финансовата съдба на банката, съответно към съдбата на вложенията на хората, коментира Цацаров. Той е категоричен, че решението за банката е виновните да понесат последствията, а те със сигурност не са вложителите.

Още по темата
„Не са виновни нито вложителите, които имат влогове до 1000 лева, нито тези, които имат влогове до 196 000 лева, не са виновни и вложителите, които имат над този размер”, каза още главният прокурор. Според него в създаването на ненормалната ситуация около КТБ участие имат и държавата, и политиците, и държавните органи.

Цацаров обясни, че хората не са виновни за това, че в продължение на години КТБ е била "скъпо банково украшение, поставено под похлупак от държавата".

Според него вложителите не могат да бъдат упреквани и затова, че са оставили парите си с висока лихва в тази банка, защото тя е съществувала в условията на банков надзор, който е създал най-благоприятните условия за нейното съществуване.

Главният прокурор беше категоричен, че разследването на престъпленията и нарушенията в банката ще стигне до край. Това се отнася както по отношение на длъжностните лица в нея, така и в БНБ, и по-специално в "Банков надзор". „Но финансовата смърт на КТБ не е решение за вложителите”, каза още Цацаров.

Обвинител №1 изрази лично мнение, че трябва "да се надскочи" законът за гарантиране на влоговете, да се търси път за финансово оздравяване на банката и да се мисли за вариант, при който всички вложители да получат парите си.

"Прокуратурата и лично аз бяхме обвинявани в какво ли не по случая с КТБ, но повечето от тези обвинения ги чух от хора, за които чета в страниците на досъдебното производство, има известна съпричастност към получаването на пари в брой от банката или от нейния собственик", коментира главният прокурор в отговор на въпрос.

Той допълни, че тези факти са били потвърдени в хода на разследването, включително от банкови служители. По думите му тези обвинения няма да спрат разследването по случая с КТБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: КТБцацаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
15
 
! Отговори
Дебелата ЦАЦА преди 9 години
Виновни няма всички са невинни, айде чао ,че още не съм преброил бюлетините от Костинброд чао и не е лошо да направим България рая на провосъдния туризъм с най-тижко наказание задържане под стража за 72 часа просто няма виновни за нищо.
22
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България всеки разбира от всичко. Ей го и тоя тюлен същия - и от банки разбира
21
1
 
38
 
! Отговори
Мразя АНГЛО-САКСОНИЯ преди 9 години
Главният обвинител на държавата призовава законът "да се надскочи".Ей няма такава държава, наистина!По-зле сме от бананова република.
20
3
 
15
 
! Отговори
Цацаров за затвора с преди 9 години
Нали в тази държава има закони ? Защо не се спази закона? Защо банката не бъде обявена в несъстоятелност и фонда за гарантиране на вземанията да изплати парите на хората ? Ако няма толкова пари във фонда защо не се съдят хората виновни за това, а през това време нека наистина суми до 1000 лв да се дадат на хора.
19
10
 
7
 
! Отговори
88 преди 9 години
Ще ни върнат парите с дебелите лихви , колкото и да лаете ! Има закон ! Ако не ги върнат , в банките няма да остане нито лев само за 2-3 месеца !
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой още не е на ясно с парите на КТБ и къде отидоха те...???Още ли се чудите ,защо парите на цяла България ,бяха съсредоточени в тази банка-КТБ??!!ТЯ БЕШЕ ИЗБРАНА ЗА ДА ФИНАНСИРА "ЮЖЕН ПОТОК" --но Европа не позволи , за това парите отидоха за БЕХ/..за да не фалира ,преди изборите/!ВСЕКИ БОЖИ ДЕН--БЕХ , ТРУПА ЗАГУБИ ОТ 50-МЛН.ЛВ.!!!!ЗАКРИЙТЕ БЕХ!НЕКА ВСИЧКИ ЕЛ.ПРОИЗВОДИТЕЛИ ИЗЛЯЗАТ НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР!
17
1
 
24
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
И цацата подви опашка. Интересно какво ще става, ако обвиненията му не се докажат?
16
6
 
5
 
! Отговори
fakt преди 9 години
*** izgore,pijte po edna studena voda.pp..pari nema-dejsvajte...
15
5
 
14
 
! Отговори
132 преди 9 години
Кой определи няколко пъти Цв. Василев за банкер на годината, икономист на годината и държеше парите на ТД с мажоритарно участие на държавата в тази банка? Кой по този начин и правеше непрекъснато реклама, а медиите на Пеевски ни го "рекламираха" ежечасно? Балонът ББ, въздух под налягане сеещ омраза и разединение между българите и осигурящ си безцеремонно "лапане" на парите на бизнеса и народа.
14
4
 
18
 
! Отговори
ПЕШО ТАРАБАТА.. преди 9 години
*** ЗА ДРУГО НЕ СТАВАТ ---АМА В КРАЖБИТЕ НА ЧУЖДИ ПАРИ , СА СИ МАЙСТОРИ!!!!НЕ СЛУЧАЙНО ДР.КОБА/Сталин/ ОЩЕ В НАЧАЛОТО НА КАРИЕРАТА СИ Е ОБРАЛ БАНКАТА В ТБИЛИСИ!ТОВА Е ТО..:...БОГАТИЯ "братски съветски опит"!!!
13
1
 
17
 
! Отговори
Gude преди 9 години
Цаца....при теб единствено един човешки живот струва 1000 лева...За толко обичаш да се надупваш!!! Много си жалък..На 5ти октомври сдаваш поста...ти и твойте хора!!
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прав си Бай Член, от моите, от твоите ...
11
0
 
8
 
! Отговори
Бай Хой от Ханой преди 9 години
До Анонимен 5От твоите, от твоите, че на квесторите и одиторите кинтите пак ще са от твоите.На БНБ заплатите пак от твоите, и за спечелените дела в Страсбург пак ще са от твоите.И за партиите пак ще са от твоите.
10
3
 
18
 
! Отговори
ПЕРФЕКТНАТА КРАЖБА преди 9 години
ХЕМ СЪРБИ --ХЕМ БОЛИ.....ХА,ХА,ХААААААА...!НАЛИ АКО СЕ ФАЛИРА БАНКАТА КТБ , ВЕДНАГА ЩЕ СЕ ВИДИ КОИ СА ВЗЕЛИ КРЕДИТИТЕ И ГУШНАЛИ ПАРИТЕ, БЕ..??!!ЕВРОПА , ОБАЧЕ НЕ ДАВА ДА СЕ ПОКРИВАТ ЗАГУБИТЕ НА КТБ , ОТ ДЪРЖАВАТА И ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ!!ДА СЕ ЧУДИ ЧОВЕК ---ДА СЕ СМЕЕ ЛИ...ДА ПЛАЧЕ ЛИ...??!!!
9
1
 
4
 
! Отговори
фес преди 9 години
и това е игра за разрушсване на една държавата народат губи доверие на българските банки и познайте кой печели (чифудите) ини омайват с простата игра елементарните проглеми се показват с лупа а големите с микроскоп
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Куц кон, оздравява ли се?
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цацаров, ти беше юрист 1997 година, осъдили някой заради най-големия грабеж в България?Не ти вярвам. Платили сме достатъчно или я закривайте тази банка или тоягата.
6
0
 
29
 
! Отговори
БУДА-ла преди 9 години
Политиката в България е "маса за празни приказки", от която Някой си тръгва с твоите пари, а ти продължаваш да му вярваш и да гласуваш за Него!?...
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се върнат, но не и от моите данъци!
4
12
 
8
 
! Отговори
Георгиев преди 9 години
Трябва да се върнат парите на хората, но без в тези суми да влиза начислената лихва