България отбелязва 129 години от Съединението

Къде и как ще се чества празника
Обновена: 6 сеп 2014 07:46 | 6 сеп 2014 07:46, Александър Попов
133
България отбелязва 129 години от Съединението
Снимка: Булфото, архив

България ще отбележи днес 129 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

След Берлинския конгрес страната ни е разделена на Княжество България и Източна Румелия в пределите на Османската империя. Останалото под османска власт население започва движение за обединяване на разпокъсаната земя.

През 1880 г. е създаден Български таен централен революционен комитет с една идея - обединение. През февруари 1885 г. начело на комитета застава Захари Стоянов. На 6-и септември в Пловдив навлизат отрядите на Чардофон Велики и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич.

Създадено е временно правителство начело с Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър I с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.

На 5 април 1886 г. в Цариград по време на посланическа конференция делегатите на Великите сили и Турция подписват спогодба, с която признават Съединението.

Росен Плевнелиев ще участва в тържествената заря-проверка на площад "Съединение" в Пловдив и ще произнесе слово.

Преди това президентът ще разгледа изложбата "Светът на Яворов", посветена на 100-годишнината от кончината на поета революционер, в Регионалния исторически музей в града. На тържествата ще присъстват служебният премиер Георги Близнашки, представители на изпълнителната и на местната власт.

В Плевен по повод на Деня на Съединението днес ще се състои тържествен ритуал пред паметника на Четвърти плевенски пехотен полк. Церемонията ще започне в 11.00 ч. с панихида за загиналите от полка в Сръбско-българската война от 1885 г., след което ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност.

Церемонията в Русе е от 11.00 часа пред Паметника на Свободата в града, а в Сливен ще бъде на централния градски площад "Хаджи Димитър". От 11.30 часа ще започне издигането на националното знаме.

С тържествен ритуал по издигането на националното знаме и с благодарствен молебен ще започне днес честването на Деня на Съединението в Ямбол. През целия ден музеят на бойната слава в града ще бъде отворен за посетители. 

С полагане на венци и цветя пред паметния знак на загиналите във войните за Освобождението и Обединението на българския народ пред зала "22 септември" обществеността на Благоевград също ще отбележи празника.

С тържествен ритуал от 11.00 часа пред паметника на Освободителите в Градската градина в Кърджали ще бъде отбелязана 129-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Националният военноисторически музей ще отбележи Деня на Съединението с най-новата си изложба "София - столица на съединена България". По повод на празника музеят обявява и Ден на отворени врати за хронологичната и външната си експозиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
7
 
! Отговори
до турчина преди 9 години
Ти си живия пример на въпроса за робството и езика.
33
4
 
4
 
! Отговори
Иван Вазов преди 9 години
О, руси, о, братя славянски,защо сте вий тука? Защо стедошли на полята балканскинемили, неканени гости?Желали би вас възхитенида срещнем со сълзи и с китки...Но идете вий настървени,на грозни зовете ни битки
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До turcin 40Брей ти пък и господар се изкара. Господар бил. Ти никога няма да имаш това което ние българите имаме - ама няма да ти кажа какво е, щот си прекалено ***, за да разбереш и да го оцениш. Защото не си човек ами ***. Ще ти кажа само, че ние имаме истинска чест и достойнство за разлика от вас турците. И колкото и да плюете по България няма да можете да ни унищожите.
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес Пулев трябваше да обедини наистина всички българи в мача си с украинското ***, но истинското съединение се отменя за 15-ти ноември!Смачкай го, брат!
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямa ли *** дa покaни ердогaн нa чествaнето.
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 42Не можеш да бъдеш по-жалък! Признах те!
28
6
 
7
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Честит празник!пп.За мужици и шумкари Съединението - 6ти септември 1885 г. е неприятен прецедент.
27
2
 
4
 
! Отговори
до 17 преди 9 години
С *** не си губи времето,който знае го знае,а който не иска-няма начин да се научи!Ако наистина някой е искал да сме 16 република,няма начин да не стане!Ще има "спонтанни работнически демонстрации",ще има просълзени дядовци,хлипащи "Доживяхме!",и т.н., и т.н.!А народа ще зяпа ошашавено стреснат,трогнат и очарован!С това искане бай Тошо демонстрира вярност и лоялност,в резултат на което получавахме без пари какво ли не!На това се основаваше "българското икономическо чудо"през 70-те!
26
4
 
5
 
! Отговори
turcin преди 9 години
До МРАВКАako e ima6e tova robstvo sega 6te6e da govorij na turski a ne na balgarski vij ispancite kato se prevzeli zemite v amerika sega tam se govori na ispanski i imat hristiqnsaka vqra taka ce nie ne sme va imali za robi drug e vaprosa 4e ti go jelaej nqmam ni6to protiv 6tom se custvaj rob neka da e taka az tova sam ti gospodar .EGATI NE MOGA DA PPOVQRVAM CE SI BALGARIN
25
6
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 36Волжките българки могат и напречни *** да имат, к'во ме интересува?
24
1
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 35Колко милиарда? Не бяха ли към 890 милиарда загубите ни от съветската окупация?Толкова сте жалки, че даже не ми е смешно вече.
23
1
 
4
 
! Отговори
до одисей преди 9 години
ПСВ е изцяло следствие нa Бaлкaнските войни. Тaкa че спри с бълнувaнето. И турция нямaше дa се рaзпaдне.
22
1
 
3
 
! Отговори
до атакист31 преди 9 години
А волжките българи са резани но са под руско иго и претопени без права.
21
3
 
5
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Ако е нямаше тази бележита дата в Българската армия още щяха командите да са на руский язьйк.Пожелавам и на украинския народ скоро да имат своя 6-и септември.Руските губерни се освобождават една по една.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименto pak sega ste mnogo balgari
19
2
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до демократчето 27Ти измерваш свободата в пари пред това сега да си ***???Ей ви го на -- младежа с европейските ценности- демократа! Хвала на такЪви българи с новите евро ценностни системи у себе си.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да благодарим на Русия за вечните й имперски амбиции че иначе нямаше да има нито Освобождение нито Съединение а просто както сега отвреме на време се пише за Кюрдистан така в някоя западна медия щеше да пишат че видите ли *** искат и те автономия...
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДЕМОКРАТ ДО 23emi da bqhte si stoqli po tursko togava horata sa dali jertva be 4arvul prost balgarin d abe6e ti da specelil voinatat i d ane platij egati smotaniq neblogadaren balgarin
16
6
 
5
 
! Отговори
ДЕМОКРАТ ДО 23 преди 9 години
Тези дни бе осветлен един смайващ факт от нашата история, който досега бе огласяван по никакъв повод. От публикувания в Държавен вестник през януари в далечната 1884 г. Указ 1144 става ясно, че безкористната помощ на братушките-освободители е струвала на изстрадалия български народ повече 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на тези пари в злато е била точно 32,5 тона злато.
15
0
 
5
 
! Отговори
мнение преди 9 години
Честит празник! Днес честваме Съединението - една от най-важните дати в българската история, а в коментарите по-долу се говори повече за Русия, отколкото за България!