България отбелязва 129 години от Съединението

Къде и как ще се чества празника
Обновена: 6 сеп 2014 07:46 | 6 сеп 2014 07:46, Александър Попов
133
България отбелязва 129 години от Съединението
Снимка: Булфото, архив

България ще отбележи днес 129 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

След Берлинския конгрес страната ни е разделена на Княжество България и Източна Румелия в пределите на Османската империя. Останалото под османска власт население започва движение за обединяване на разпокъсаната земя.

През 1880 г. е създаден Български таен централен революционен комитет с една идея - обединение. През февруари 1885 г. начело на комитета застава Захари Стоянов. На 6-и септември в Пловдив навлизат отрядите на Чардофон Велики и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич.

Създадено е временно правителство начело с Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър I с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.

На 5 април 1886 г. в Цариград по време на посланическа конференция делегатите на Великите сили и Турция подписват спогодба, с която признават Съединението.

Росен Плевнелиев ще участва в тържествената заря-проверка на площад "Съединение" в Пловдив и ще произнесе слово.

Преди това президентът ще разгледа изложбата "Светът на Яворов", посветена на 100-годишнината от кончината на поета революционер, в Регионалния исторически музей в града. На тържествата ще присъстват служебният премиер Георги Близнашки, представители на изпълнителната и на местната власт.

В Плевен по повод на Деня на Съединението днес ще се състои тържествен ритуал пред паметника на Четвърти плевенски пехотен полк. Церемонията ще започне в 11.00 ч. с панихида за загиналите от полка в Сръбско-българската война от 1885 г., след което ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност.

Церемонията в Русе е от 11.00 часа пред Паметника на Свободата в града, а в Сливен ще бъде на централния градски площад "Хаджи Димитър". От 11.30 часа ще започне издигането на националното знаме.

С тържествен ритуал по издигането на националното знаме и с благодарствен молебен ще започне днес честването на Деня на Съединението в Ямбол. През целия ден музеят на бойната слава в града ще бъде отворен за посетители. 

С полагане на венци и цветя пред паметния знак на загиналите във войните за Освобождението и Обединението на българския народ пред зала "22 септември" обществеността на Благоевград също ще отбележи празника.

С тържествен ритуал от 11.00 часа пред паметника на Освободителите в Градската градина в Кърджали ще бъде отбелязана 129-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Националният военноисторически музей ще отбележи Деня на Съединението с най-новата си изложба "София - столица на съединена България". По повод на празника музеят обявява и Ден на отворени врати за хронологичната и външната си експозиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
5
 
! Отговори
ДЕМОКРАТ преди 9 години
до Съединението военният министър на създаденото през 1878 г. Княжество България задължително е бил назначаван от Санкт Петербург и е бил подчинен не на княза на българите, а на руския Имперски генерален щаб. Новосформираната българска армия е била командвана от руски офицери и в нея задължително се е говорило на руски. Именно армията се оказва машата в ръцете на руския император Александър Трети при опита му да спре устрема на българите от двете страни на Стара планина.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"демокрaт"Aко не беше войнaтa от 1877-78, нямaше дa имa и съединение, a ти щеше дa си с фес.
12
3
 
5
 
! Отговори
до йово преди 9 години
Българин е онзи който уважава и защитава държавата си БЪЛГАРИЯ, а не я продава за жълти стотинки на разни "емисари".======================================= ПО ТВОЯТА ЛОГИКА НЯМА БЪЛГАРИ ЩОТО ВСИЧКИ СЕ ПРОДАВАТ
11
0
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 20С кои съюзници са имали споразумение? СССР е искал толкова България за 16-та република, колкото навремето е искал война с Германия.
10
6
 
4
 
! Отговори
демократ до атакист преди 9 години
Апетитите на руската империя за създаване на огромна славянска държава като покори всички народи до егейско море следва и *** в момента.НО НЕ БУДЕТЬ РУСКОЕ СОНЦЕ...ХА..ХА
9
0
 
10
 
! Отговори
Йово преди 9 години
Честит празник българи и такива които имат българско самосъзнание, да сте живи и здрави. На хората които нямат българско самосъзнание а предпочитат да празнуват не български празници - ПРАЗНУВАЙТЕ СИ ГИ НО НЕ СЕ НАРИЧАЙТЕ БЪЛГАРИ, НЕ НИ СРАМЕТЕ, наричайте се както си искате но не се наричайте БЪЛГАРИ нямате това право. Това, че сте родени в България не ви прави Българи! Българин е онзи който уважава и защитава държавата си БЪЛГАРИЯ, а не я продава за жълти стотинки на разни "емисари".
8
2
 
12
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 15Олигофрен, дядо ти Иван 100 пъти можеше да го направи това при бай Тошо, ако наистина искахме да сме 16-та република на СССР. Понял, тъпан умрял?!
7
6
 
5
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Честито българи.На тази дата е са счупени краката на дядо Иван да направи от България руска провинция и задунавска губерня.
6
0
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 10Какво 5 вековно турско робство те гони, приятелю. Ти виж в новият учебник по история за 11 клас какво ни съобщават " Полицията заловила Васил Левски..."Нема такава държава!
5
2
 
3
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Княжество България задължително е бил назначаван от Санкт Петербург и е бил подчинен не на княза на българите, а на руския Имперски генерален щаб. Новосформираната българска армия е била командвана от руски офицери и в нея задължително се е говорило на руски. Създаването на обединена и значително по-силна българска държава, която може да се окаже трудно преодолимо препятствие пред замислената експанзия на юг, никак не се вписва в сметките на Санкт Петербург. Александър Трети влиза в остър конфликт с княз Александър Батенберг, като това е част от плана му да го измести от престола, а руският им
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честит празник, българи! (не се отнася за турци и ***)
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е щом на 5 април 1886г. е подписано споразумението с Великите сили, ние за къф *** празнуваме на 6 септември влизането на Чардафон в Пловдив?
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес трябваше да се състои мача Пулев Кличко и точно днес трябваше да бъде за да застанем зад нашия всички българи единни и съединени. Нищооо, чакаме украинското *** на 15-ти ноември пак така съединени!Кубрате, само ти можеш да обединиш вече разединената ни нация. Смачкай украинското ***.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
роска не трябва да бяде допусната там