По-скъп ли ще е токът над 500 киловатчаса на месец?

Според икономист идеята за 2 тарифи е сложна и ненужна
Обновена: 8 сеп 2014 13:31 | 8 сеп 2014 11:11, Надежда Бочева
50
По-скъп ли ще е токът над 500 киловатчаса на месец?
Снимка: архив, БТА

500 киловатчаса на месец може да е прагът, над който да се заплаща по-скъп ток. Това заяви пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров във връзка с идеята на синдиката да има две тарифи за тока в зависимост от потреблението.  

Синдикатът обаче тепърва ще прави анализи за този праг, уточни той. Това нямало да са тарифи за бедни и богати, защото това ще е дискриминация, каза Димитров. Той поясни, че идеята е, когато потребяваш по-малко, да бъдеш стимулиран с една сравнително по-евтина цена на еленергията, а когато изразходваш повече ток, да плащаш по-голяма цена на еленергията.

Още по темата
В страната има около 300 000 домакинства, които получават енергийна помощ в размер на 328 лева на сезон. Допълнително към тази помощ може да се определи праг, над който цената на тока да е по-скъпа, заяви той пред Нова телевизия.  

По думите му така може да бъде надградена системата за енергийно подпомагане.

Президентът на КНСБ допълни, че при всички случаи цената на тока ще се увеличи заради състоянието на енергийната система.

Димитров посочи като пример Малта, където имало 6 цени на тока съобразно потреблението и дохода, но там цените на електроенергията били комбинирани със семейно подоходно облагане.

Икономистът Владимир Каролев коментира, че това е сложно и ненужно. Според него това, че някъде има шест цени и лоша практика, не значи, че тя трябва да се въведе в България. Той допълни, че при две тарифи вероятно ще трябва да се сменят електромерите, което означавало допълнително разходи.

Безспорно е, че има хора, които нямат пари за ток и парно, но клиентите на ЧЕЗ например имат средна сметка за ток от 34 лв., допълни той.

„Цената на тока трябва да бъде такава, че фирмите производители да си покриват разходите и да имат нормална норма на печалба, а енергийно бедните да бъдат подпомагани. Останалите хора няма логика да бъдат субсидирани“, смята Каролев.

Според него системата ще преодолее по-бързо дефицитите, ако разходите на дружествата се покриват след съответния одит, а енергийно бедните можело да получават ваучери. Каролев припомни и прогнозата на енергийния министър Васил Щонов, че дълговете на Националната електрическа компания (НЕК) ще достигнат 4 млрд. лева до края на юни 2015 г.

Икономистът коментира още, че свалянето на цената на електроенергията от предишните управляващи е било абсолютно необосновано.

Пламен Димитров припомни, че в България е имало две тарифи в миналото, но прагът е бил 75 киловатчаса. Според него въвеждането на двуступенен модел не е сложно. Той посочи, че според евродирективите енергийно бедни са хората, при които над 10 на сто от доходите отиват за енергийни разходи.

В България 20% от домакинствата ползват около 80  на сто от електроенергията, допълни той.
 

Още за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повечето бившоо депутат да д фотоеолтаици гарантиранонизкупуване над 500лв за мегават.Бандити
37
1
 
3
 
! Отговори
ще ги дам на късо преди 9 години
пазарна икономика, купуваме от който продава найн евтино
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Токът ми сега през лятото за 2ма човека е 500 киловата. А на зима?Колко кожи ще одерете още, еничари мръсни?
35
1
 
8
 
! Отговори
bbg преди 9 години
Лъжат ни отново. Цената на тока трябва да съответства на заплатите и пенсиите, а не на нуждите на разбойническите ЕРТ-та, веита, Марици 1 и 3! Осъзнайте се братя българи. Пак ще ви мамят докато си стоите и чакате доброволно да ви докарат до самоубийства и самозапалвания.
34
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак ни прилагат прастарото правило: РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ! Богат бил, ако ползва над 500 киловатчаса на месец и "бедният" се кефи - да плаща, като е богат. В случая имаме нещо много просто - на власт се върна енергийната мафия, която е част главно от ГЕРБ. Съответно тя ще си вземе парите, че и с лихвите, които е дала за свалянето на предишното правителство, което направи опит да им намали печалбите и да вкара цената на тока в малко по-нормални граници. Няма как да не се вдига цената на тока с мафият
33
1
 
21
 
! Отговори
!!!! преди 9 години
Тези са абсолютни ***.Това колко ток харчиш зависи от това дали имаш парно, газ или печка на дърва или въглища.Няма логика да спонсорират някой *** дето трови въздуха като гори въглища, за сметка на нормален човек, който си е купил климатици.
32
1
 
12
 
! Отговори
НЕЗНАЙКО преди 9 години
КОЙТО ИМА НАМЕРЕНИЕ ДА ВЗЕМА ВЛАСТТА , ДА НАМЕРИ НАЧИН ДА СЕ СПРАВИ БЕЗ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА .ТЕЗИ МИЗЕРНИЦИ СИНДИКАТИТЕ СЕ ПОЛИТИЗИРАНИ В ДЪНОТО СИ .КОГАТО ТРЯБВА ДА СЕ НАМЕСЯТ , СЕ ТРАЯТ , СЕГА ДАВАТ МНЕНИЕ ЗАЩО И КАК ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГНЕ ЦЕНАТА . КЪДЕ БЯХА КОГАТО СЕ ЗАБЪРЩВАХА ДАЛАВЕРИТЕ , СТИГА С ТОЗИ ЦИРК НАРДОИЗБРАНИЦИ.....СТИГА АКРОБАТИКИ !!!!!
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички които си мислят, че "държавата" ще се погрижи за тях, по - добре да си сложат край на живота сами.
30
4
 
25
 
! Отговори
ДОДО преди 9 години
Цената на ел енергията от АЕЦ 0,05 , Бобов дол 0,08 , ВЕИ 0,80 ЛЕВА. Аз искам ток от АЕЦ , а герберите да си го пазаруват от парламентарните ВЕИ . Ние се присъединяваме към протести
29
1
 
24
 
! Отговори
до Георги Ламбуров преди 9 години
Достатъчно кръвопийци има вече.Кофти договорите за нас вече са сключени.Няма връщане назад.Но трябва да вкарат в затвора тия които са ги подписали.Ама с нашето правосъдие....
28
2
 
27
 
! Отговори
POP преди 9 години
МОЛЯ ВИ , УМНИ ХОРА НА ИЗСТРАДАЛА БЪЛГАРИЯ, ОРГАНИЗИРАЙТЕ НИ ОЩЕ ОТ ПЪРВАТА МИНУТА, КОГАТО ПОВИШАТ ЦЕНАТА НА ТОКА ДА ИЗЛЕЗЕМ НА УЛУЦИТЕ НА СТРАНАТА, МОЛЯ ВИ !!!НЕКА ПОКАЖЕМ , ЧЕ НЕ СМЕ *** , НЕ СМЕ ПРЕСТЪПНА МРЕЖА, А НАРОДА , ЗНАЕЩ , КАКВО ИСКА !!!
27
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемите не са във ВЕИ-тата. Проблемите са в корупционните схеми от величината на АЕЦ Белене и Цанков камък.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В БГ всичко ми напомня на сценария на филма "Дилъри на време"
25
1
 
16
 
! Отговори
до 25 преди 9 години
Българина му е вродено да е търпелив и търпи да го тъпчат.500години е търпял турците и добре че дойдоха руснаците да ни помогнат-въпреки че сега ги плюем.25години търпим всякаква *** и некадърници да ни управляват и пак чакаме някой спасител да дойде да ни оправи.Като гледам как е тръгнало има още да си го чакаме.Ама ония отгоре със секирата си ни делкат за каквото се сетят.Ама нали сме си търпеливи....
24
1
 
15
 
! Отговори
Мария преди 9 години
На Запад харчат по-малко ток,защото са газифицирани.Отопление, готвене и бойлери са на газ, а не на ток. В България къде имаме газифицирани цели градове и села ,а в останалите колко % ?Проблемът е,че на дружествата им паднаха печалбите,защото хората нямат пари и потреблението на ток намалява. При повишаване цената на тока потреблението ще падне още,но печалбите ще се запаят и дори ще се увеличат.
23
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
имам едно разумно предложение - да вкараем всичик политици в парламенат и да го взривим. Следващите ще имат страх от народа
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко в България е пълен абсурд.Няма да живеят нормално дори нашите правнуци тук.Единственото решение за по-добър живот за всички нас е Терминал 2.И нито стотинка към БГ.Като останат 2-3милиона пенсионери и държавни работници няма от кого да взимат пари.И нека си живеят добре
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много ми еинтересно ако има тарифа за бедни и богати как ще определят кой е беден и кой - богат - човек с доход под 1000 лева беден ли е? а човек с доход под 10 000? а човек с доход под 100 0000! а човек с доход под 1 Милион? къде е границата? Слави бинев спрямо Черепа е спосяк, но Слави бинев спрямо баба Гица е милионер(
20
5
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ЕРП-та са закъсали и обедняват затова вдигат тока защото народа е богат и може да плаща. А щях да забравя ще трябва да отделяме пари и за НАТО защото ще ни увеличат сигурноста а и все пак нали започваме война с Русия......само Герб ще ви ОПРАВИ......
19
1
 
11
 
! Отговори
do18 преди 9 години
Не са точно кражби ами неизгодни за нас договори с фирмички за производство на енергия,за изкупуване на цени многократно по-високи от нормалните.Но и никой от тези фирмички не е случаен.Едва ли някой от тук пишещите има ветрогенератор.Просто вече държавата вече е фалирала и няма пари да им плаща и търси начини.А няма как да не търси тъй като фирмите са на тези които са в управлението на държавата.