ДКЕВР предлага с близо 10% по-скъп ток от 1 октомври

Плавното повишаване на цената ще продължи, казват от регулатора
Обновена: 19 сеп 2014 18:57 | 19 сеп 2014 18:50,
193
ДКЕВР предлага с близо 10% по-скъп ток от 1 октомври
Снимка: архив, Reuters

Средно увеличение на цената на електричеството от 9,79% от 1 октомври предлага работната група към Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

За клиентите на ЧЕЗ регулаторът предвижда цената на дневната електроенергия да се повиши с 9,97 процента, а нощната - с 9,84 процента. За клиентите на ЕВН повишението ще е съответно с 9,70 и 9,35 на сто, а за Енерго-Про - с 9,80 и 9,51 на сто.

Предложението на работната група на ДКЕВР ще бъде разгледано на открито заседание и на обществено обсъждане на 25 септември.

Увеличение ще има и за клиентите на свободния пазар, присъединени към мрежите средно напрежение и високо напрежение, става ясно още от съобщение на енергийния регулатор. Предлагат се ръстове от съответно 2,2% и 1,6%.

Работната група предлага увеличение на цената на Националната електрическа компания (НЕК), която като обществен доставчик продава на електроразпределителните дружества. Увеличението е от 9,83% - от 114,10 лева за мегаватчас сега до 125,32 лева от 1 октомври. Променя се и цената за т. нар. „задължения към обществото“ - от 17,37 лева за мегаватчас на 18,93 лева. Това представлява ръст от 8,98%.

От ДКЕВР изчисляват, че с този ход приходите на НЕК ще се увеличат със 199,3 млн. лева, но плавното повишаване на цената на електричеството ще продължи, за да бъдат компенсирани натрупаните дефицити в обществения доставчик.

В доклада на работната група е посочено още и опростяване на част от корекциите за икономиите, които са направили електроразпределителните дружества през последните години. Тези икономии бяха установени от одита, извършен от регулатора през април.

Предложението на експертите предвижда ЧЕЗ България да възстанови 22,8 млн. лева, а не 44,5 млн. лева. Удължен е и срокът за това – на шест, а не на три години.

EVN България трябва да възстанови 18,8 млн. лева вместо 37,7 млн. лева за срок от осем, а не за четири години. Удължен на осем години (от четири) е и срокът на „Енерго – Про“. Дружеството трябва да възстанови 14,9 млн. лева вместо 29,8 млн. лева.

Припомняме, че цената на тока се променя преди края на регулаторния период по силата на чл. 31а от Закона за енергетиката заради промени в параметрите. Те касаят основно дефицитите в НЕК, защото не бяха изпълнени изисквания, заложени от стария състав на ДКЕВР.

Комисията беше включила намаление на разходите на държавната компания за изкупуване на електрическа енергия от „американските“ централи и ВЕИ-мощностите. Преговорите по дългосрочните договори на тези инвеститори обаче така и не се осъществиха. Още няма отговор и на молбата за съдействие, изпратена до Европейската комисия.

Още при промяната на цената на тока на 1 юли от енергийния регулатор предупредиха, че електричеството ще поскъпне от 1 октомври и цената му ще се преразглежда на всеки три месеца, докато не бъдат намалени дефицитите в НЕК.

Още за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: ценаток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
1
 
! Отговори
тъп народ преди 9 години
да гласуваме за атака,атака е спасението от тия кожодери,стига едни и същи сме ги премятали
139
0
 
1
 
! Отговори
дешо преди 9 години
еми време е пак да се вдига ме на стачки,стига са ни бръснели без ***.
138
0
 
2
 
! Отговори
KU-KU преди 9 години
GERB IDGOBA ZNUDVA EREPETATA ZA PARI,EREPETATA PREDLAGAT DKEVER ODOBRIAVA I V DGOBA NA GERB NESTO OSTAVA.IZNUDVAT ZA PARI,ZASTOTO SA VSESILNTE MAFIOTI NA DENIA.
137
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЙ увеличава тока ?КОЙ, КОЙ, КОЙ ?Не е ли именно слугата на ВЕИ-мафията и Задкулисието Борисов, който цяла година плащаше на разни дрогирани наркоманчета да се разхождат по жълтите павета под командата на ... о, Господи - Близашки, който сега за заслуги направиха Служебен премир ?
136
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От кога Борисов чакаше тая възможност да ПОВИШИ ЦЕНАТА НА ТОАК, ЗАЩОТО ФОТОВОЛТАИЦИТЕ НА ЦВЕТЕЛИНКА БОРИСЛАВОВА ОТДАВНА НЕ НОСЯТ ПРОГНОЗИРАНАТА СВРЪХ ПЕЧАЛБА. Сега Борисов с присъщата си селендурска хитрост се опитва да прехвърли негативите по повишението на цената на тока на плазмодия Близнашки_Лизащки, но тоя път АНДРЕШКОВСКИТЕ СМЕТКИ ЩЕ МУ ИЗИГРАЯТ МНОГО ЛОША ШЕГА. ЦЯЛАТА ПРОСТАЩИНА, КОЯТО ВЪРШИ БЛИЗНАШКИ СЕ ЛЕПИ НА БОРИСОВ.
135
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека да се знае също и че ВЕИ-мафията е закриляна от ГЕРБаджийте защото там основни играчи са Цветелина Бориславово (от името на Бойко Борисов) и Иво Прокопиев (от името на Росен Плевнелиев). Останалото са ала-бали-змни на безгръбначния им слуга Близашки.
134
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека обаче всички знаем истината. А тя е една - в момента Националната електрическа компания (НЕК) купува най-много ток от омразните Възобновяеми енергийни източници ветровите централи и слънчевите панели. И от американските централи в Марица Изток, който му пробутват тока на срамно високи цени. Според изчисленията на самото дружество НЕК тъкмо заради това реалната цена на тока е много над обявената 114,10 лв. за квтч.
133
0
 
3
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Тази " държавна" комисия е за затвора ! Преди няколко месеца установява основания за намаление на цената - сега ще увеличава. Искам Стойнев за министър , той ги държеше под контрол.
132
1
 
3
 
! Отговори
мръсница преди 9 години
*** алчна мафия съсипва народа! Ако вдигнст тока то няма да се ява на изборите!
131
1
 
9
 
! Отговори
mnenie преди 9 години
Българи, токът е скъп заради неизгодните договори, които са включени от мое, твое, от наше име с ВЕИ-та и американските ТЕЦ-ове. Питам:1. На кого са ВЕИ-тата? (токът, който ни продават е от 5 до 10 пъти по-скъп!!!)2. Кой е сключвал договорите на наш гръб без да ни пита?Всички на съд. На народен съд!
130
0
 
10
 
! Отговори
Друго предложение преди 9 години
Аз пък предлагам доживотен затвор за членовете на ДКЕВР и мафиотските им господари.
129
1
 
7
 
! Отговори
Прблема преди 9 години
С цената проблема не се решава.Потреблението може да падне с повече от 10% и намеренията им да пропаднат-Източването на 1 милиард чрез фотоволтаиците и още 1 милиард чрез американските централи остава , дефицита ще расте.А има и друго.Тяхното задължително включване ще доведе до разпадане на системата.Правителството на ГЕРБ създало схемата с фотоволтаиците , които станаха колкото АЕЦ Козлодуй извърши много тежко престъпление , за което прокуратурата се затваря очите
128
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бат Бойко лека полека почна да си ги наглася рекетьорските схеми 10% тока 12% водата 16% хляба.Виновниците са били пенсионерите и тези където живеят в родина България.
127
3
 
5
 
! Отговори
зико преди 9 години
Помните ли че преди да падне правителството на ГЕРБ искаха увеличения на тока с 24%. Е гласувайте пак за тях.
126
3
 
8
 
! Отговори
KU-KU преди 9 години
S BORISOV I GERB SE VDIGAT CENITE.NE GLASUVAI ZA GERB.NOVI OSTE PO VISOKI ZENI,PO NISAK STANDART--EMIGRACIA V BOGATIA ZAPAD.
125
1
 
11
 
! Отговори
няма проблеми преди 9 години
минимална заплата 1000 лв и вдигайте тока! кога ще имаме синдикати в българия ?????
124
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато ЕС и Америка не ни съсипат няма спиране вече тотално ни разединиха остава да се избиеме един друг...
123
0
 
7
 
! Отговори
Ограбване на населен преди 9 години
Трабва да са много *** и некадърни управниците на една държава, за да въвеждат в експлоатация нещо, което неможе да докаже своята ефективност. Вероятно тези, които го ввеждат имат финансов интерес или са к,пени за да правят това. Наечните специалисти, които подкрепят такава идея, насочена срещу хората в държавата са корумпирани или некадърни. Фотоволтаичните генератори са именно ттова безобразие на корупция, финансова заинтересованост, некадърност, измама на гражданите.
122
1
 
22
 
! Отговори
Стига галеници преди 9 години
Има един начин да намалим тока, като си спомним за Чартисткото движиние в Англия. Чупене и рушене. Чупене и рушене на фотоволтаичните установки, защото те са най-големите виновници за високата цена на тока. Да си оправят КПД - то и тогава да излязат на пазара. Стига галеници на некадърността и пошлоста.
121
1
 
16
 
! Отговори
Вагнер преди 9 години
Бал"съм ви Бсп-то,Герб-а и всички партии...скоро София ще се тресе!