Здравната каса иска ремонт на бюджета си със 100 млн. лв.

Парите няма да са за сметка на държавния бюджет
25 сеп 2014 15:03,
4
Здравната каса иска ремонт на бюджета си със 100 млн. лв.
Снимка: Dnes.bg

Националната здравноосигурителна каса ще поиска актуализация на бюджета си със 100 млн. лева. Това обяви пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на финансите Кирил Ананиев, цитиран от БТА.

Искането ще бъде изпратено още днес на министъра на здравеопазването.

Това ще бъде втора актуализация на бюджета на здравния фонд, след като през август, в последните дни на кабинета „Орешарски”, той бе увеличен с 225 милиона лева.

Новата актуализация на бюджета на НЗОК не засяга трансфери от националния бюджет към този на Касата, подчерта Кирил Ананиев. Той уточни, че средствата ще бъдат осигурени от наличностите по сметката на Здравната каса към 1 януари 2014 г. Това е остатък от средствата от цялостната дейност на Касата за миналата година, поясни Ананиев.

Разпределението на парите от новата актуализация ще бъде: 50 млн. лева за болнична помощ, 25 млн. лева за лекарства за домашно лечение, 15 млн. лева за лечение на онкологични заболявания и 10 млн. лева - за медицински изделия.

Кирил Ананиев каза още, че се очаква преизпълнение на приходите от здравни вноски. Прогнозата е общата сума от тях да достигне 75 млн. лева.

Надзорният съвет е решил да се създаде аналитичен отдел в НЗОК, който ще анализира разходите на институцията.

Засега не е гласувано предложение за налагане на мораториум върху включването на нови лекарства или терапии в позитивната листа, уточнява БНР.  Вчера беше обявено, че доклад на НЗОК предвижда забрана за включването на нови лекарства в позитивния списък от 2015 година.

Още новини за здравеопазване четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: НЗОКздравеопазване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.