В Горни Лом е имало по-голямо количество мини от обявеното

Главният секретар на МВР: Възможно е да има разпръснати отломки от тях
Обновена: 2 окт 2014 22:10 | 2 окт 2014 20:26, Анисия Иванова
85
В Горни Лом е имало по-голямо количество мини от обявеното
Снимка: МВР

В завода в Горни Лом, където вчера стана взрив и загинаха 15 души, е имало значително по-голямо количество мини от обявеното, заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред БНТ.

Към момента районът е отцепен, утре в  9.30 започва оглед на мястото на трагедията, допълни той. Експертите са категорични, че няма опасност от нови взривове. Утре в екипите ще бъдат включени сапьори от Министерство на отбраната, каза още Лазаров.

Още по темата
Никой все още не може да се ангажира, че няма разпръснати отломки от мини, заяви той.

В момента органите на реда издирват други работници на завода от Монтана, които са работили в завода в предишната смяна. Те ще бъдат извозени до Горни Лом и разпитани, докато следователите са още там.

Явно се касае за допуснати грешки, но какви са тези грешки тепърва ще се установи в хода на разследването, каза още главният секретар на МВР в отговор на въпрос на bTV за причините за взрива в с. Горни Лом.

Той категорично отхвърли твърденията, че дошлите на място след експлозията пожарникари и полицаи не са търсели оцелели хора. По думите му служителите на МВР и ПБЗН от Белоградчик са нарушили процедурите и са „проявили героизъм”, като са влезли в останките от комплекса.

"Сигналът постъпва към 17.05 часа, още в 18 часа са пристигнали екипи на МВР и пожарната. Тези хора са влезли на място с оглед оказване на помощ на евентуално пострадали лица", каза Лазаров.

"Създаде се организация и цяла нощ с термовизия се наблюдаваше, наблюдението ще продължи до утре сутринта. Единственият живот, засечен в района, това е една животинка", допълни главният секретар.

По думите на Лазаров, пристигналите екипи там са заварили изпепелени цехове, частично разрушена бетонна конструкция, която трябва да насочва взривната вълна нагоре, силни пламъци и пукоти, заради които са се оттеглили към други части на предприятието, за да търсят там пострадали.

От прокуратурата съобщиха, че екип от 15 следователи от Националната следствена служба ще разследва взрива в Горни Лом. Днес са проведени разпити на свидетели във Видин, село Горни Лом и София. В сградата на Националната следствена служба е разпитан собственикът на фирмата.

По техни данни 800 000 противопехотни мини е имало в завода. Според документите тези мини е трябвало да бъдат превозени до Сеславци край София. МВР обаче отказало. Транспортирането им е трябвало да стане именно на сутринта на фаталния 1 октомври.

Според държавното обвинение в завода е имало предни инциденти през 2006 г. - смърт на работник, и през 2007 г., отново смърт на работник.

И за двата случая Окръжна прокуратура - Видин е внесла обвинителни актове по НК срещу изпълнителния директор на завода, но по тях са били постановени оправдателни присъди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Boko i Ceco .Ltd преди 9 години
ne boite se pouviahnali gerberceta...Sega, kogato se zadava pozicionna voina v bratska nam Ukraina-kolko mini ste triabvat......a ot nas triabva samo po dokumenti- pishi-brishi, pishi-brishi...brishi...brishi...brishi...brishi.......i izprastai prez castnoto pristaniste na moiata Dulsineja/ horata ot Burgas sa naiasno.../...
43
0
 
0
 
! Отговори
r преди 9 години
И това ще заметат ..........*** политичска догано краняща се ***.....
42
1
 
1
 
! Отговори
Близнашки преди 9 години
Колко паднаха Лудогорец?
41
3
 
3
 
! Отговори
Cleo преди 9 години
Снимката е правена с Мобифон ...
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Определено трябва да се работи по всички възможни версии, до категоричното им отхвърляне.
39
2
 
3
 
! Отговори
Дам... преди 9 години
800 000 мини ДМ-31 по 350 грама експлозив правят 280 тона експлозив...
38
0
 
7
 
! Отговори
666 преди 9 години
До Анонимен 69Със същия успех може да бъде взривен и от някой "грамотник".Миг невнимание и после цял живот мъртъв .
37
3
 
2
 
! Отговори
Как ти отива само... преди 9 години
До Гошо...ТъпотоМного правилно си избрал името си , моите поздравления.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога не бих работил на такова място.При положение, че колкото и да си внимателен винаги ще се намери някой *** да взриви завода...
35
6
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Взривяването на цех за утилизиране не е...случайна работа.Три дена преди...изборите има външни сили,които искат в България да има...брожение,за да намалеят драстично гласуващите,поради масовото недоволство.Кой има полза от това,всеки може да се досети.Това е чиста...диверсия,целяща да отклони общественото внимание от обявеното блокиране на някои КПП по границата.Практически цеха е взривен едновремено от няколко места.Невъзможно е от една мина,снаряд,или...заряд,да тръгне такава мощна експлозия.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен65На кой задаваш въпроса, нали и те са от същия народ?!
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народе докога ще търпиш мутри ,олигарси,разбойници и мошенци
32
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Покажете ги тези юнаци, дето се развяват по Тайван, а дават на хората по 240 лв за такава работа! Къде е тази държава! Къде е логиката да казват че са нужни 1000лв за да живее човек и в същото време заплати в такива размери! Няма държава! Няма политици! Няма профсъюзи ..Има чорбаджии и роби!
31
0
 
15
 
! Отговори
123 преди 9 години
Бог да прости жертвите и да упокои душите им в Небесното Си Царство. Амин.
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИЗБОРИТЕ СА НА КУРБАН БАЙРЯМ,ЕТО ВИ КУРБАНА
29
2
 
1
 
! Отговори
Yanko преди 9 години
Dolu vsicki tiya deto izbiha talibanite.
28
2
 
4
 
! Отговори
Tihomir преди 9 години
Jalko za nevinnite smelcaci....Ama ot edna strana ima vizmezdie....Tezi mini steha da iztrepat nevinni hora v Iraq I Siriya....Kopaes groba na siseda I padas v neya......
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МИ БАРЕКОВ Е С БЮЛЕТИНА НОМЕР 13,ЖЕРТВАНИТЕ МЪЖЕ СА 13, СИМВОЛИЗИРАХА ДЕНЯ НА ТРАУР С ПЕТЪК 13,НО МИ СЕ СТРУВА ЧЕ ТОВА Е ПРОЛЯТА КРЪВ ЗА ВСИЧКИ МАСОНИ И КУРБАН ЗА ИЗБОРИТЕ
26
1
 
6
 
! Отговори
Кирил преди 9 години
Като имаш некъдърник дали ще го сложиш на държавна служба или на частна служба , и в двата случая няма да си свърши работата.
25
1
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 9 години
До Tulski Странно е защото имаме прекалено много алчни *** в тази държава. Ето малко продукти на някои частни немски фирми за тези които казват че не произвеждат взривни вещества:en.wikipedia.org/wiki/Heckler_%26_Koch_GMGen.wikipedia.org/wiki/M8_Armored_Gun_Systemrheinmetall-defence/en/rheinmetall_defence/systems_and_products/weapons_and_ammunition/direct_fire/large_calibre/index.php