Българинът се опасява да пътува с непознати

У нас има около 100 фейсбук групи за споделено пътуване
4 окт 2014 09:46, Анисия Иванова
30
Българинът се опасява да пътува с непознати
Снимка, архив Булфото

Културата на споделеното пътуване у нас все още не е популярна, тъй като българите се опасяват да пътуват с непознати. Това са впечатленията на Калоян Илиев - инициатор за създаването на онлайн платформа за споделени пътувания, която вече е разработила и мобилно приложение за различни смартфони.

Българинът е малко консервативен, по-трудно ще го накараш да сподели автомобила си, коментира за БТА заместник-министърът на околната среда и водите Владимир Дончев. По думите му обаче подобни практики могат да се развият в институциите или отделните компании по отношение на служителите им.

Заместник-министърът подчерта, че част от усилията на МОСВ за развитие на устойчивата градска мобилност се изразяват в подкрепата на кампании като европейската "Do the right mix" /"Придвижвай се разумно"/. Нейният тазгодишен акцент в България е популяризиране на споделените пътувания. Комбинираният начин на придвижване в града чрез тях, чрез градския транспорт или с велосипед, води до намаляване на вредните емисии, подобряване на качеството на въздуха, който дишаме, а оттам - и на здравословното състояние и качеството на живот на всички, подчерта Дончев.

 У нас съществуват около 100 фейсбук групи за споделено пътуване, от които 3-4 имат по 8 000-12 000 потребители. Сметките показват, че потребителите в България, които ползват възможността за споделено пътуване са около 50 хиляди, изчислява Илиев, чиято самостоятелна онлайн платформа ползват над 1500 души.

Наблюдение на потребителите в онлайн платформата показва, че малко повече от една четвърт са тези между 18 и 25 години, а около една трета - тези от 25 до 35 години. С напредването на възрастта процентът на практикуващите споделени пътувания намалява. Затова вниманието е насочено към студентите.

Около 80 на сто от ползващите тази услуга пътуват между различни населени места у нас или от страната до чужбина. Наблюдение на Илиев в онлайн платформата му показва, че 55 на сто от всичките пътуващи "споделено" са мъже. Обикновено се следва европейската тенденция предлагащите споделено пътуване да търсят намаляване на разходите, а не просто компания, коментира той.

Като предимство на онлайн платформата пред самоорганизиращите се фейсбук групи Илиев очерта лесното ползване на мобилното приложение на смартфоните. След всяко осъществено пътуване от компанията изпращат кратка анкета за отзивите от него - дали е осъществено и как се оценяват спътниците. Така се натрупва информация за всеки потребител, която помага да се прави информиран избор дали да предпочетеш определен човек за споделено пътуване или да "заложиш" на непознат, коментира Илиев.

В градовете също се осъществяват много споделени пътувания, но те обикновено са между познати хора, които съвместно организират прибирането на децата от училище или отиването до работното място, отбеляза той. Според Илиев подобни практики имат нужда от популяризиране, защото самостоятелното пътуване е причина за задръствания пред офисите и училищата, където има ограничен брой паркоместа.

Фейсбук групата за споделено пътуване "Пътуващи между Стара Загора и София" съществува от повече от четири години, разказа за БТА администраторът й Николай Демирев. Първоначално се е използвала само от приятели, но после постепенно се е разраснала. В началото на годината групата е имала около 4 000 членове, в момента те са 5 816, като само за последната седмица в нея са се включили 119 нови членове, посочва Демирев.

Заради спестяването на средства този вариант бил предпочитан начин за пътуване, основно от студенти. Младежи,  ползвали услугата, споделят, че така пътуване между Стара Загора и София, излиза по-евтино, а и се запознаваш с нови хора.

Предимството на Фейсбук за организиране на пътувания с непознати е, че можеш да видиш дали с човека, с когото смяташ да пътуваш, имате общи приятели и ако да - да ги разпиташ какъв шофьор е. Това прави споделеното придвижване по-безопасно от пътуването на стоп например, отбелязва Демирев.

Споделеното пътуване отдавна е популярно в Европа и в САЩ. В Америка най-лявата лента е обособена и шофирането по нея се разрешава само за превозни средства със споделено пътуване, отбелязват в един от българските сайтове за съвместно пътуване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: пътуванеСподелено
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Ричи с китарата преди 9 години
До KaloianТи май си доста семпличък, брато.
27
0
 
1
 
! Отговори
Суджука преди 9 години
До стопаджияАаа, значи само стопаджиите сте прави, а всички останали са заблудени.
26
0
 
1
 
! Отговори
Kaloian преди 9 години
Do Mic6 Ami az kato bqh mladej patuvah na stop (togava ne se kazvashe spodeleno). A sega si imam kola daje dve kak da patuvam na stop.Imam si i kolelo.
25
1
 
0
 
! Отговори
стопаджия преди 9 години
до 15Както съм писал-не е важна колата,а душата ! Който ще те вземе на стоп-ще те вземе и споделено(макар,че обратното не е много вярно)Пък и който не може да си отвори душата и да се довери на другия...родените да пълзят-много трудно се учат да летят
24
1
 
1
 
! Отговори
mic6 преди 9 години
До Kaloianами не е пътуване на стоп
23
2
 
3
 
! Отговори
Kaloian преди 9 години
Mnogo dulga statiq s mnogo obqsneniq, dori trudna za duvchene. Kakvo e tova spodeleno patuvane - kaji napravo patuvane na stop.
22
0
 
3
 
! Отговори
Ах...морето преди 9 години
Шофьорите ни забравят да включват мигачите и на Сънито тръгват да газят хора върху пешеходни пътеки!Нарочно се засилват срещу летовниците, които изпитват неописуем ужас!Е те това е българчето-шофьор!
21
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНа запад не си заключват колите и къщите. Даже навремето се говореше, че на Дачиите в Канада оставяли отворено предното стъкло и ключът се клател на колонката, белким откраднат колата, та да се отърве собственикът от нея. Такива извратени ценности ний не щем. Искаме да ни вземат чистачките, гумите с джантите и да източват вечер горивото. Искаме далавера да има!
20
0
 
6
 
! Отговори
художника преди 9 години
Най-лесно е да си намериш някой да те качи на автостоп е на някоя бензиностанция. Аз съм качвал и мен са ме качвали, но имаше един случай с мой комшия: Таман си беше претапицирал седалките на "костенурката", качил двама на около 18 - 20 г. и на другия ден открива, че гърба на предните седалки е нарязан на лентички с бръснарско ножче или с друг остър предмет.От тогава не качва никой.
19
0
 
4
 
! Отговори
Весо Парцала преди 9 години
до, 10Шоп с културна гражданка в едно сепаре в самолет!По едно време гражданката кокетничи: Извинетииии, *** ни ви ли мириши на нещо лошо? Да не би да е отворена вратата на тоалетната?Шопа ядосано: Не, затворена е и заключена, те за това мирише!
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде моля ви се престанете да ни натрапвате извратените западни практики.Къде на запад качват непознати на стоп при толкова престъпления и масови убийци.Какво като е организирано чрез ф-бук там няма ненормални ли?От многото западни 'ценности' стигнахме дотук, да се страхуваме да си пуснем децата сами навън или на у-ще.Кога е имало толкова престъпност в България?
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...тъпо...
16
7
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Aз живея в Скандинавска държава и този начин на пътуване е изключително популярно и се разраства. Използвал съм услугата доста пъти и бих казал ,че е чудесна идея. 1-во : Излиза много по-ефтино. 2-ро : Интересно е ,запознаваш се с интересни хора (и жени хохо ... дълга история) 3-то: Нещо,което българина не отчита като факт,но наистина,макар и малко но е по-екологичен вариянт.Българската кратуна е дебелостенна,но мисля ,че ще набере лека полека популярност тази идея! :) Хубав ви уикенд ...
15
0
 
17
 
! Отговори
Не баш преди 9 години
Тия дето пишете за автостоп в коментарите нещо сте се объркали и пак някои се прават на разбирачи. Статията е за споделено пътуване, където хората се организират предварително да пътуват заедно - предлагащия и търсещия превоз още преди тръгване се разбират за пътуването. Както пише и в статията пълно е с такива групи във ФБ, а и разни сайтове има, които обаче не са много популярни и са решили да им дадат малко повече известност тука /няма лошо/
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 11Ti idi v Billa-ta v mola na Lomsko shose i Kubrat, da vidish "evropejsko-nadezjdensko" obsluzjvane. Javno trudno se izbiva mahlenshtinata. Namrushteni, rumzjashti, nadmenni kasierki i prodavachki, po naj-maluk povod "pouchavat" klienta kato svekurvi. Njama "molja","blagodarja","ako obichate","vsichko li beshe nared?". NE! Vmesto tova zapovednicheski "minete na drugata kasa", "tova kakvo e", greshki v etiketi, razmesteni tseni... A hranite - ot vida na toplata kuhnja otslabvash.
13
3
 
10
 
! Отговори
Никодимчо преди 9 години
Достатъчно са ни рискови пътищата, че да поемам отговорност и за чужд човек.
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bulgarinut ne se OPASJAVA, bukgarinut NE ZJELAE DA POMAGA, prechi mu prostashkoto samochuvstvie na "sobstvenik na KOLA", nkama znachenie, che tja e drandulet, troshka second hand za 2-3 000 lv. Filosofijata na bulgarina e: "Ja pa toa, che go vozim! Pa da si kupi i on kolu, ta da si se vozi. Xa-xa". I otminava gord i izpulnen sas zadovolstvoto i dostolepieto na prostaka. Sorry, ako zasegnah "njakogo". No e dobre chovek da se poglezjda i v ogledaloto.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам за вас но моето мнение че българинът нестава за бизнес обслужвания оня ден пътувах с автобус 2000 км. със заключена тоалетна а персонала виеше за нищо
10
2
 
15
 
! Отговори
стопаджия преди 9 години
Абе шушумиги-имам над 20 000 км. на стоп-и от време-на време пак пътувам така.Риска е споделен-както шофьора незнае кой е отсреща,така и стопаджията незнае(скоро имаше катастрофа в която загина стопаджията).Качвал ме е Mercedes Brabus...no coment ! Не важна колата-а душата
9
1
 
16
 
! Отговори
Пишете глупости преди 9 години
Абе шушумиго , дето се пишеш от САЩ и тъпата писателка го дава за пример ,кой спира да вземе някой на автостоп , като караш бързо ?Тоя карал ли е кола в Америка . Лявото платно е за най-бързо каране как ще спреш , нали след теб карат и други коли , даже не можеш и да намалиш .