Младите не бързат с децата, кариерата им е по-важна

Сериозен фактор за това е липсата на финансова стабилност
Обновена: 9 окт 2014 14:09 | 9 окт 2014 13:01, Камелия Цветанова
132
Младите не бързат с децата, кариерата им е по-важна
Снимка: Reuters, архив

Едва една четвърт (26%) от младите хора с постоянен партньор на възраст 18-35 години имат деца. Повече от половината (56%) от младите двойки, които нямат деца, към момента не планират да имат.

Това показват резултатите от проучване „Съвременните двама“ за семейството и основните приоритети на двойките в България. Изследването е съвместен проект на агенция за маркетингови проучвания Ноема и PR агенция AMI Communications България.

Данните от изследването показват, че моделът семейство с едно дете се затвърждава. По-голямата част (61%) от двойките с деца имат по едно, а всяка трета двойка (35%) има две.

По този показател се наблюдава разлика между анкетираните в София и в страната. В столицата едва 19% от двойките имат две деца, при 36% средно за страната.

Проучването показва също, че създаването на семейство не е водещ приоритет за младите. Както партньорите без деца (34%), така и тези с деца (33%) поставят кариерата на първо място.

На второ е създаването на семейство (съответно 21% за двойките без деца и 13% за тези с).

Един на всеки десет определя като своя основна цел по-високото образование.

„Във все по-динамичната и конкурентна трудова среда е естествено желанието за личностно развитие да е водещо. Днес решенията за брак и деца се вземат от улегнали, вече утвърдили се в професионален план хора. Разбира се, освен тенденцията за превръщане на кариерата в приоритет, в България важна роля за промяната в семейния модел играе и сложната икономическа обстановка. Липсата на финансова стабилност е сериозен фактор за ограничаване на броя деца в семейството“, коментира Катерина Бонева, старши изследовател в агенция за маркетингови проучвания Ноема.

Данните показват и някои осезаеми разлики в нагласите на двойките с деца и тези без деца.

Така например 54% от младите двойки без деца са убедени, че семейството пречи на успешната кариера. За разлика от тях, повечето хора с деца (61%) вярват, че семейството не е спънка за професионално израстване.

Има значително разминаване при представите за ролята на бащата при двойките със и без деца.

Според 2/3 от двойките без деца мъжът и жената трябва да са равнопоставени в една връзка, докато повече от половината от хората с деца не са съгласни.

59% от младите хора без деца не приемат модела „мъжът носи парите, жената гледа децата“. На този стереотип  се противопоставят едва (43%) от хората с деца.

Изследването показва, че ангажиментите на майката при отглеждането на децата са много повече, отколкото на бащата. Тази тенденция е по-изразена в малките населени места, отколкото в София.

75% от родителите в столицата смятат, че възпитанието на децата е отговорност и на двамата.

За 55% от хората в малките градове това е работа на жената. Основна отговорност на мъжа е осигуряването на финансовите средства, необходими за децата. Така мислят 61% от всички двойки с деца.

Проучването „Съвременните двама“ е проведено чрез дълбочинно интервю и количествено изследване с пряко лично интервю в дома. Анкетирани са 666 души над 18 години в цялата страна, които са декларирали, че в момента на изследването имат постоянен партньор, независимо дали живеят, или не с него в общо жилище. В изследването е участвал само единият партньор от двойка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама раждайте бе жени...Требват ми работници за 300 лева заплата
45
2
 
7
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До Анонимен 48 Само че ние се насадихме при старите Г7 и ще живеем по правилата им за такива като нас А те са: Храниш ,***,емигранти,политици,чужди компании и даже ще ти внушат да имаш дете,барем има някой бунак след тебе ,който да продължи кръговрата А другото Г7 ,там са патили от сегашното Г7 и си вървят по свой път Техните деца вече няма да са роби на Колониалните империи и затова политиката им е друга
44
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смърт на САЩ
43
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТЕЗИ КОИТО СА ГЛЕДАЛИ ДЕЦА ПО ВРЕМЕТО НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ ТОТАЛИТАРИЗАЪМ ЗНАЯТ КОЛКО ЛЕСНО СЕ ОТГЛЕЖДАХА ДЕЦА. А СЕГА САМО ЗА ПАМПЕРСИТЕ НЕМОГАТ ДА ИЗКАРАТ ПАРИ. КАМО ЛИ ЗА МЛЯКО ДРЕШКИ И ТЕМ ПОДОБНИ БЛАГИНКИ. ЗАТОВА САМО СЛЕД 20 ГОДИНИ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ЩЕ СЕ ПРЕКРЪСТИ НА ТУРКО-ЦИГАНТИЯ. ЗНАМ ЧЕ МНОГО ОТ ТУК ЧУКАЩИТЕ ЩЕ ПОЧНАТ ДА ЦАКАТ МИНУСИ. НО ИСТИНАТА ВИНАГИ Е НЕПРИЯТНА. СЛОБОДАТА И ДЕМУХРАЦИЯТА ИСКА ЖЕРТВИ! НОВОИЗЛЮПЕНИ ГОКПОЖИ ГОСПОЖИЦИ И ГОСПОДА. НАЛИ ТАКА ВИ КАЗВАТ ВЕЧЕ? НЕ СТЕ ДРУГАРИ.
42
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На село има храна колкото искаш стига само да не си мързелив. Нашите родители нали все на село са отгледани и не са умрели от глад.
41
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хаха трябва много да се мразиш за да родиш дете тука и то да мизерства
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сложна тема, но въпреки всичко деца трябва да има!!! На нас ни се насажда западният модел на живот, НО днес излезе инфо за новите Г-7 и техния модел е ДРУГ.
39
2
 
8
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Вижте, да имаш деца е хубаво нещо. Може би възможно най-хубавото нещо, което може да съществува на този свят. Но никой не иска децата му да растат в тази безперспективна *** приемайки такива извратени ценности като днешните. Наистина. Замислете се. Има защо родителите на бъдещите кандидат-студенти да ги съветват да емигрират и да учат навън и да търсят реализация там, а не тук. Тук законите не работят, институциите не работят, нищо не работи...
38
10
 
10
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
добре де, като са толкова важни парите за гледане на деца, как става така че бай-бедните държави се пръскат по шевовете, а най-богатите са супер зле от към деца? айде стига мелихте глупости, който не иска деца да не ражда, няма какво да се оправдава. аз правя деца защото искам, а не като дълг към "нацията". щели да "ни" претопят ***? не ми пука, при днешната мобилност да се тревожим за нацията е смешно. днес си българин утре новозеландец, нацията е минало.
37
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не кариера а безработица и безпаричие е основното.
36
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статията е неадекватна!Нямаме деца, защото искаме кариера е едно, а нямаме деца защото ще умрем от глад и не можем да си посрещаме най-елементарни нужди, въпреки че реботим, е нещо коренно различно характерно за нашите географски ширини.Думата "кариера" е добра, но за БГ, засега е непознат термин, тъй като тук в повечето случаи става дума за оцеляване!
35
7
 
4
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Че за какво им е кариера!? Нали всички млади висят по Бюрата по труда. Да се плодят ,да гледат старите как ровят по *** и да се учат. Като имат и деца те ще тършуват контейнерите и ще изкарват прехраната с амбалаж и все някоя огризка за ядене ще си намерят.Ако па се роди сакато сума пари с просия ще им докарва от гарите.
34
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека уточним нещо, не за всички щастието се състои в двустайна панелка в Люлин, работа за 500 лева и 2 деца. Ако за вас това е представата за идеален живот, за другите не е.
33
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Егоизма, разврата и парите сред българите са най-важните ценности и това е основната причина за катастрофата.
32
6
 
6
 
! Отговори
Бугараш преди 9 години
До КалинаКалино,моме.Аз,като имам две.Едното до тригодишна възраст влизаше по няколко пъти в болница,сега (да чукна на дърво)го израстна.Голямата е втори клас.Жена ми е изпълнителен директор,за да е такава всяка секунда се доказва,образова ,няма събота,няма неделя и двамата сме от ранни зори на крак.Така,че,като ги слушам такива като теб,си мисля,че си заслужаваме съдбата
31
2
 
14
 
! Отговори
Bakata преди 9 години
Най-важната задача е да нахраним,да платим тока и водата на 3 000 000 ***, 2 000 000 пенсионери и 1 000 000 затворници,болни,безработни,хора в лудницата и хора на помощи. Пък след това да правим деца. Най-важни са тези 6 000 000,а тези дето работим,работим ,за да издържаме тях,а не за да правим деца или просто да сме щастливи.
30
6
 
7
 
! Отговори
Прост преди 9 години
До БугарашПриятелю, не съм виждал почивка, не си доспивам,да не следя модата,модерните технологии,почивки в чужбина,нови коли, не съм оскотял, а се радвам на двете си деца. И аз съм висшист и приятелите около мене, но въпроса е дали има достойно заплащане. Разликата между мениджър като мен в фирмата където работя и чистачката е 100 лв.
29
7
 
10
 
! Отговори
ОБЕКТИВНО ПОГЛЕДНАТО преди 9 години
Как може да се унищожат цели народи ? Ами много просто ,като внушиш на младите извратени "ценности " и това че "КАРИЕРАТА " е по-важна от семейството ??!! Така наречената "КАРИЕРА" до колко години продължава ? До 35-40 или до пенсионна възраст? Когато младите минат 35те години им става все по-трудно да си намерят партньор а и вече са свикнали да живеят самостоятелно .Ако човек няма семейство и деца които да му дават стимул да работи и да се бори ,каква "КАРИЕРА" ще прави Боже Господи ???!!!
28
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ББ и ЦЦ говореха за тридетен модел. Ха! Явно се притесниха, че с тая ниска раждаемост и с тая емиграция ще им свършат робите.
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БугарашПодкрепям! Айде да се запитаме как жевеят *** и мюсулманите та имат по 4-5 деца. Защо тяхната логика е друга? Това приви ли ги нещастни? Напротив!!! По всички кадри от *** махали тъжен и намусен *** не съм видял.