Младите не бързат с децата, кариерата им е по-важна

Сериозен фактор за това е липсата на финансова стабилност
Обновена: 9 окт 2014 14:09 | 9 окт 2014 13:01, Камелия Цветанова
132
Младите не бързат с децата, кариерата им е по-важна
Снимка: Reuters, архив

Едва една четвърт (26%) от младите хора с постоянен партньор на възраст 18-35 години имат деца. Повече от половината (56%) от младите двойки, които нямат деца, към момента не планират да имат.

Това показват резултатите от проучване „Съвременните двама“ за семейството и основните приоритети на двойките в България. Изследването е съвместен проект на агенция за маркетингови проучвания Ноема и PR агенция AMI Communications България.

Данните от изследването показват, че моделът семейство с едно дете се затвърждава. По-голямата част (61%) от двойките с деца имат по едно, а всяка трета двойка (35%) има две.

По този показател се наблюдава разлика между анкетираните в София и в страната. В столицата едва 19% от двойките имат две деца, при 36% средно за страната.

Проучването показва също, че създаването на семейство не е водещ приоритет за младите. Както партньорите без деца (34%), така и тези с деца (33%) поставят кариерата на първо място.

На второ е създаването на семейство (съответно 21% за двойките без деца и 13% за тези с).

Един на всеки десет определя като своя основна цел по-високото образование.

„Във все по-динамичната и конкурентна трудова среда е естествено желанието за личностно развитие да е водещо. Днес решенията за брак и деца се вземат от улегнали, вече утвърдили се в професионален план хора. Разбира се, освен тенденцията за превръщане на кариерата в приоритет, в България важна роля за промяната в семейния модел играе и сложната икономическа обстановка. Липсата на финансова стабилност е сериозен фактор за ограничаване на броя деца в семейството“, коментира Катерина Бонева, старши изследовател в агенция за маркетингови проучвания Ноема.

Данните показват и някои осезаеми разлики в нагласите на двойките с деца и тези без деца.

Така например 54% от младите двойки без деца са убедени, че семейството пречи на успешната кариера. За разлика от тях, повечето хора с деца (61%) вярват, че семейството не е спънка за професионално израстване.

Има значително разминаване при представите за ролята на бащата при двойките със и без деца.

Според 2/3 от двойките без деца мъжът и жената трябва да са равнопоставени в една връзка, докато повече от половината от хората с деца не са съгласни.

59% от младите хора без деца не приемат модела „мъжът носи парите, жената гледа децата“. На този стереотип  се противопоставят едва (43%) от хората с деца.

Изследването показва, че ангажиментите на майката при отглеждането на децата са много повече, отколкото на бащата. Тази тенденция е по-изразена в малките населени места, отколкото в София.

75% от родителите в столицата смятат, че възпитанието на децата е отговорност и на двамата.

За 55% от хората в малките градове това е работа на жената. Основна отговорност на мъжа е осигуряването на финансовите средства, необходими за децата. Така мислят 61% от всички двойки с деца.

Проучването „Съвременните двама“ е проведено чрез дълбочинно интервю и количествено изследване с пряко лично интервю в дома. Анкетирани са 666 души над 18 години в цялата страна, които са декларирали, че в момента на изследването имат постоянен партньор, независимо дали живеят, или не с него в общо жилище. В изследването е участвал само единият партньор от двойка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 123Тя България ще е ***, но и западна Европа и Сащ не вървят много по-добре по последни данни...Просто, щото гъзарите(или г*зовете) не раждат, а мюсулманите се молят по няколко пъти дневни, а през другото време правят деца...
65
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо не пречи мъжете българи да правят деца, кариера и пари едновременно, а жените българки да раждат по 10 деца.
64
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво викаше ББ?Кофти материал. За разплод.
63
2
 
6
 
! Отговори
123 преди 9 години
Не е вярно. *** имат по 7 - 8 тайнета.Така,че скоро БЪЛГАРИТЕ ще сме МАЛЦИНСТВО. България ще е ***.
62
4
 
20
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
От опит - Парите никога не стигат. Колкото и да изкарвате пак няма да ви се струват достатъчно за да отгледате дете. Но когато се появи то ще ви донесе най-голямото щастие. И все ще му излезе края. Да имате партньор с когото се чувствате сигурни е най-важното. Останалото ще се оправи. Все пак сме млади още.
61
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В коментарите си личи рязката разлика между истинските интелигенти кариеристи (със заплати в пъти над средната у нас) и мрънкачите, които, където и по света да се намират, няма да имат добре платена работа. Мрънкачите, които реват колко зле било тук без да направят опит да се развият. Разберете, ако сте креативни и образовани хора, ще печелите добре. Ако сте мрънкачи, където и по света да се намирате, нито ще имате хубава къща, нито хубава кола, нито добър социален статус, нито нищо.
60
4
 
18
 
! Отговори
Da преди 9 години
Не искат деца защото са променени ценостите им и децата вече не са най-голямото богатство а притежаването на най-новият телефон. Ходенето и екзотични екскурзии. парите не са причина заобиколен съм от хора които могат да издържат повече от 2 деца дори с заплати над 3-4 хиляди лева и повечето нямат дори едно дете.Да не говорим и за стратегията на държават за създаване на условия в държавата за създаване и развитие на поколение. Въобще не говорим за пари а за спокойствиеПрочети още на: w
59
0
 
14
 
! Отговори
до 68 преди 9 години
И аз това казвам. С тези ниски заплати се правят много добри пари.
58
1
 
3
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Abe pravi mi vpechatlenie..Che vsichki govorite za "Durjavata".Aide nqkoi da mi obqsni kato na mlada grajdanka - kakvo e tova. Koi diktuva pravilata v taq "Durjava"?
57
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи масово могат да се дават по 200-300 лв. на месец за цигари, а не може едно дете да се изгледа? Смешна работа!
56
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България се печели много добре,защо се заблуждавате.Всичко е евтино,най вече работната ръка,а на мен това най ми допада,и печеля сериозни пари
55
5
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
До Бугарашхаххахаа, неее, имай милост, направо ги *** мрънкачите
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И убава заплатка да зимаш....Всички пътища водат до.. Бюрото по труда рано или късно хаха
53
0
 
10
 
! Отговори
до 58 преди 9 години
Чакай това време,аз го чакам от 25 години.Бях на 35,сега съм на 60.Чакай
52
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От една страна това е вярно. С приятелката ми взимаме прилични заплати и успяваме да заделим по около 1500-2000лв. месечно, които събираме, за можем да осигурим всичко за детето си. Гледаме да не се лишаваме от нищо, разбира се, но парите за детето са първи приоритет. Може и да е грешно, но на този етап кариерата за мен е на първо място (на 28 години съм). Мъжът не носи парите в едно семейство, ако и двамата в него са креативни хора с желание за развитие.
51
8
 
9
 
! Отговори
до 53 преди 9 години
Какво му беше лесното да се гледат деца през режима на диктатурата.Магазините бяха празни,какви памперси,едни дънки струваха 20 лева,а заплатите бяха 150 лева,един електронен часовник струваше 20 лева.Знам,че ти липсва това време,но аз не съм комунист и не ми липсва.Нито лагерите ми липсват,нито махането на тато от мавзолея.Ако ти липсва всичко това,то Северна Корея съществува *** им на гости,да видиш как живеят хората
50
4
 
3
 
! Отговори
ОСЕМЕНИТЕЛ преди 9 години
НЯМА ПРОПУСК!!!ПРАВЯ ДЕЦА НА ИШЛЕМЕ!!!!!!ХВАЩАТ ЩОМ ГИ ДОКОСНА!!!!!!!МЪЖКО, ЖЕНСКО няма Значение!!!
49
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ и ЕС прибират българите, а в България остават *** и *** като едно голямо гето, за да не правят катуни в Брюксел и Париж и там да им е чисто.
48
12
 
13
 
! Отговори
Бугараш преди 9 години
До МонархистБрато,в България се гледат най-лесно и евтино деца в Европа.Специално в София ,даже и да почакаш малко места винаги се намират в детските.Няма система на друго място,където за 30 евро на месец,децата да са гледани и хранени по три пъти на ден в градините,а също и образовани.Ама,говорите,колкото да не заспите,само,че довечера кръчмите ,както в големите градове,така и в селата,ще са пълни с такива бедняци,като вас,които за една вечер,изпиват цялата месечна издръжка на едно дете.
47
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казвате, че парите не били важни и бедните имали много деца. Така е, ама аз не искам детето ми да се рови по контейнерите за да се нахрани. А на * му е все едно *** гладно ли е, жадно ли е, облечено ли е или не. Извинявайте, ама аз не искам такъв живот за моето дете и за това няма да родя докато не мога да осигуря на детето си приличен живот.