Трети сме в Европа по биоразнообразие в горите

55% от горските територии у нас попадат в Натура 2000
Обновена: 12 окт 2014 19:24 | 12 окт 2014 19:23, Красимир Ангелов
18
Трети сме в Европа по биоразнообразие в горите
Снимка: Булфото, архив

"България е третата най-богата страна в Европа по биоразнообразие на горите си. От всички природни ресурси в страната те заемат най-голям дял, имат комплексно значение и затова е необходимо отговорно да се стопанисват”, заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов по време на Годишната среща на Съюза на Европейските лесовъди, приключила днес в Несебър.

Горските територии в страната са 4,18 млн. ха, или 37% от територията на България, като около 67% от тях са широколистните, каза Костов, цитиран от пресцентъра на министерството. Обемът дървесина в тях е 650 млн. куб. м, годишният прираст е 14,4 млн. куб. м, а добивът на дървен материал от регенерирани и отгледни сечи е около 8 млн. куб. м по официална статистика.

Повече от половината, или 55% от горските територии у нас, попадат в екологичната система от защитени зони в Европейския съюз Натура 2000.

Костов подчерта, че в горския сектор работят добре подготвени специалисти, които стопанисват 3 национални парка, 11 природни парка и 700 защитени зони с горски територии.

Важна задача секторът има и по отношение на управлението на речните басейни в горските територии. Изградените в страната баражи и прагове са 617 хил. куб. м, 395 хил. куб. м са малките каменни прагове, 597 хил. кв. м плетове, 428 хил. м ниски преградни речни плетове и 194 хил. ха анти-ерозионно залесяване.

130 хил. са регистрираните ловци у нас, стана ясно още от съобщението.

Страната ни участва в общоевропейската борба с климатичните промени с програма от мерки за адаптация на горите към изменението на климата.

В Националната стратегия за развитието на горския сектор в България за периода 2013-2020 е посочено: "Към 2020 г. България ще има жизнени, продуктивни и многофункционални гори; устойчив, конкурентоспособен и иновативен горски сектор; запазил биологичното разнообразие, качеството и количеството на водните ресурси в горските територии.

Секторът ще продължи да подпомага икономическото развитие на страната, като осигурява подходящи условия за реализация на работниците и служителите в него, и като разширява до максимум усилията за смекчаване на последиците от изменението на климата и ще гарантира поддържането на здравословна околна среда”.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: горидоц Георги Костов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
ТЕРМИНАЛ преди 9 години
С тия темпове на емиграцията, след време гората нямада е бългалска, а *** !
13
0
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 9 години
Относно Парк Странджа, трябва да знаете, че ВСИЧКИ видове сечи в защитената територия са СЪГЛАСУВАНИ и продължават БЕЗПРОБЛЕМНО да се СЪГЛАСУВАТ от Дирекцията на природния парк (ДПП), която е специализирано териториално звено към Изпълнителна агенция по горите! Дирекцията се ръководи от лесовъди (разбирай заклети дървари), които са СЪУЧАСТНИЦИ с горската, ловна и строителна мафии, разсипващи Парка! ДПП Странджа умишлено не осъществява НИКАКЪВ контрол в най-голямата защитена територия у нас!
12
0
 
6
 
! Отговори
до 100 преди 9 години
Те вече са на финалната права.ела виж "парк" Странджа. Половината замина за чужбина.
11
0
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
До HahahaЕй, слабоумния, защо намесваш тук комунизма?Абе *** (не Китин Муньос, а тъста му!), при комунистите точно в горския сектор цареше железен ред и дисциплина, страх от наказание, от затвор. Садяха се гори, имахме колосален внос на дървесина от нашата колония СССР, Коми.При това бяхме единствените облагодетелствувани!Аз веднаж успях да спра горската мафия, но се отказах, признавам си, ме достраша, че ще ми палнат виличката, когато си тръгна.Когато съм там, мога да правя 9мм дупки от 25м
10
0
 
7
 
! Отговори
Абориген преди 9 години
ДПС не спират да секат !!!! Плаче ми се !!! Много обикалям и що сеч видях навсякъде......
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
pone vednaj da sme treti pone v edno ne6to.bilo to i gorite
8
1
 
4
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Nauchi vi komunizma, 4e koito igrae s "gorskiq" e dobre. To sanitarna sech, to paleji, to.. No vsushtnost zashto vsichki vie ne razbirate, 4e izbivat decata vi, a gorite sa posledstvie ot celiq haus v koito vashite deca stradat?Kude ste vie, nqma takova neshto durjava (otdelno ot vas), vie reshavate ot dnes za utre?
7
2
 
5
 
! Отговори
Hristina преди 9 години
Az jiveq v Ludogorieto. No savsem skoro tova ime nqma da govori na nikogo - nishto, blagodarenie na nezakonnata sech. Kade sa upravlqvashtite taq darjava "hora"? Nikoi li ne go vijda tova? Trqbva na bunt li da se vdignem pred Narodnoto sabranie, za da ni chuete?
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Просто климата ни е готин и позволява да имаме биоразнообразие.Великолепна почва, чиста вода, голямо биоразнообразие.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bulgaria is No. 1!
4
5
 
40
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 9 години
Пътувам много из страната. Навсякъде особено в Стара планина виждам масова СЕЧ !Поголовна сеч !Не санитарна сеч, а безогледна сеч !Пътувам и гледам една и съща картина - *** братя с катъри и коне смъкват трупи на дървета от високите места към пътищата.Дърветата са дебели, което означава, че са на много години.Едно дърво расте десетки, а понякога и стотици години.Сече се за 5 минути ! Има ли кой да спре това безумие или скоро песента "Хубава си моя горо" ще изглежда като безсмислица ?
3
13
 
32
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Така, както изцсичат горите скоро и по това ще бъдем на последните места. Добре, че в уж цивилизована Европа също си изсякоха горите, та да можем да се конкурираме все пак.Във връзка с това се сещам за едно изказване на Путин отправено към европейските бюрократи:"Не искате руски газ, не искате руски атомни централи ... Тогава какво ? Ще се топлите на дърва ли ? И тях пак от нас трябва да ги вземете, защото изсякохте вашите !"
2
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сечете, сечете. Не трябва да се допуска да сме в челото на хубава класация. България трябва да е първа само е негативните такива.
1
4
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе... Хубава земя, ама не случи на хора.