Спасяват 90 дървета годишно с нова е-услуга

НАП издава до 1 млн. документа по-малко и пести 7.3 млн. лв. на клиенти
5
Спасяват 90 дървета годишно с нова е-услуга
Снимка: архив, Ройтерс

До един милион документа по-малко годишно може да издава НАП с електронна услуга, която подава онлайн информация до държавните органи за това дали граждани или фирми имат задължения към бюджета.

Това може да спести по 7,3 млн. лв. годишно на клиентите на Агенцията, като едновременно с това бъдат спасени  90 дървета, съобщиха от НАП.

Годишно НАП издава над един милион удостоверения за наличие или липса на задължения, които в по-голямата си част служат за информация пред други държавни органи, например изискване за сключване на договор при участие в процедури по Закона за обществените поръчки.

Издаването на удостоверението на хартия е свързано с минимум едно посещение до офис на Агенцията, а когато данъкоплатецът няма електронен подпис, за да го заяви по интернет – и с две.

Новата електронната услуга, която вече функционира, дава възможност на държавните институции по електронен път да получат информация от НАП за това дали фирма или гражданин има или няма задължения към бюджета.

Така тази информация може да не се изисква от клиента на хартия. За да стане възможно това при всички държавни, общински или банкови институции са необходими законодателни промени, така че електронно получената информация да е равносилна на тази, отпечатана на хартиен носител.

От НАП уточняват още, че софтуерът не посочва други подробности, като например размер или вид на дълга, ако фирмата има задължения, защото тази информация е конфиденциална по закон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: НАПелектронни услуги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Моляяя преди 9 години
Какво спасяват? Пощенската ми кутия прелива всеки ден от рекламни листовки на какви ли не фирми и магазини. Цялата тая хартия отива директно на ***! Спрямо едно писмо от НАП ,това са килограми хартия! Защо не се забранят тези рекламни листовки???Като се сетя и за армията от тъмнокожи ,сечащи незаконно дърва ...
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 2, е що ве, може да ги сложих на една дискета, и така да им го занесеш на другите институции.
2
0
 
5
 
! Отговори
Сандо ! преди 9 години
Дали НАП ще ти дадат документа на лист или ще го направят онлайн, и сам ще трябва да си го принтираш за пред други инстанции, е едно и също ! НАП спестява, за наша сметка :)
1
0
 
5
 
! Отговори
Дървосекач преди 9 години
тия 90 дървета дървената мафия ги опуфка за има нема час.